Kocaali

Zirai don tehlikesi

 

Kocaali Ziraat Odası muhtemel aşırı sıcaklık düşüşleri ve özelikle fındık başta olmak üzere tarımsal ürünlerde meydana gelebilecek zirai don riskine karşı uyarıda bulundu. Konu ile ilgili açıklama yapan Ziraat Odası Başkanı Tamer Tunca üreticileri tedbir almaları konusunda uyardı.

 

RİSK VAR

Değişen iklim koşulları ve bunun fındık başta olmak üzere tarım ürünleri üzerindeki etkisi ile ilgili araştırma ve incelemelerini paylaşan Kocaali Ziraat Odası gerçekleşmesi muhtemel zirai don tehlikesine karşı uyarıda bulundu. Konu ile ilgili açıklama yapan Ziraat Odası Başkanı Tamer Tunca üreticileri tedbir almaları konusunda uyardı. Ocak ayında gerçekleşmesi beklenen erkek çiçek püsküllerde fenerlenme ve dişi çiçek karanfil açımları olayının yaklaşık üç hafta erken başlayarak Aralık ayında gerçekleştiğini belirten Tunca, fındıktaki gelişmenin önceki yıllara nazaran arken başladığını ve bunun hava sıcaklıklarının eksi 3 derecenin altına düştüğü durumlarda risk teşkil edeceğini belirtti.

ERKEN TOZLAŞMA

Fındıkta gelişimin önceki yıllara nazaran erken başladığını belirten Tunca “Artık hepimizin bildiği ve etkilerini hissetmeye başladığı Küresel Isınma ya da diğer ifadeyle Küresel Soğuma ani sıcaklık değişimleriyle kendini göstermeye devam ediyor. Tüm tarımsal ürünlerde olduğu gibi ilçemizin en büyük geçim kaynağı fındıkta da fonolojik değişiklikler olarak yansımalarını görmekteyiz. Ocak ayında beklediğimiz erkek çiçek püslerde fenerlenme olayı, Aralık başlarında başlayarak 3 hafta erken olmuştur. Dişi çiçek karanfil açımları da yine aynı dönemde başlamıştır. Bu durum tozlaşma süresini öne almıştır. Her fındık çeşidinde farklılık göstermekle beraber, önceki yıllara nazaran erken tozlaşma, tomurcuklanma ve hatta Şubat başında yapraklanma görülmüştür” dedi.

REKOLTEYİ ETKİLER

Son dönemde bölgeye düşen yağışların toprağa ve ürüne olumlu etki edeceğini ancak sıcaklıkların ani düşmesi durumunda zirai don riski oluşacağını belirten Tunca “12 Şubattan itibaren 5 gün süren yoğun kar yağışı, toprağı yumuşatma, potasyum başta olmak üzere toprakta mevcut olan birçok bitki besin elementinin alımı ile mikroorganizma faaliyetlerini olumlu yönde etkilemesi beklenmektedir. Özellikle geç püs ve karanfil veren fındık çeşitlerinde soğuklanma süresi ihtiyacının karşılanması için ilaç gibi gelmiştir. Bu ayda yağan karın fındığa olumsuz etkisi olması beklenmez. Fakat sıcaklık -3 ün altına düştüğünde kabaran tomurcuklar ve açan yapraklar için tehlike arz eder. Bu durum rekolteyi de olumsuz etkileyebilir. Fakat asıl endişe etmemiz gereken zaman ilkbahar geç donlarıdır” dedi.

ÖNLEM ALINMALI

Tarım sigortalarının yaptırılması, antifriz nitelik ilaç kullanımı ve nitelikli budama gibi çözümlerin kullanılabileceğini belirten Tunca “Çiftçilerimiz tarafından alınabilecek en garanti önlem Tarım Sigortası’dır. Çiftçilerimizden ricamız TARSİM Tarım Sigortalarını 11 Mart 2021 tarihine kadar yaptırmalarıdır. Ayrıca karlar eridikten sonra fındık bahçelerindeki don etkisini gözlemleyip takip edebilirler. Bunun yan ısıra iyi bir dal, şekil ve verim budaması ile yeterli ve dengeli toprak-yaprak beslemesi fındığımıza direnç ve sağlamlık kazandırabilir. Ayrıca antifriz nitelikli direnç ve koruma sağlayan ürünler de kullanılabilir. Detaylı bilgiyi odamıza gelerek veya arayarak Tarım Danışmanlarımızdan alabilirsiniz. Kocaali Ziraat Odası Başkanlığı olarak tüm çiftçilerimize bol bereketli sezon diliyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir