Yeşil kokarca ile mücadele
Karasu Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Serap Vildan Ersoy, fındığın ana zararlılarından olan fındık yeşil kokarcasına karşı kimyasal mücadele hazırlığına başlanabileceğini belirtti.
HAZIRLIĞA BAŞLANABİLİR
Karasu Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Serap Vildan Ersoy, fındık bakımı hakkında bilgilendirmesine devam ediyor. “Fındığın ana zararlılarından olan fındık yeşil kokarcası zararlısına karşı kimyasal mücadele hazırlığına başlanabilir” diyen Ersoy, “Yeşil kokarca ergini pis koku yaymasıyla tanınır. Kışı ergin olarak dökülmüş yaprakların altında veya korunaklı yerlerde geçirir. Nisan ayında hava sıcaklığı 18 – 20 dereceye yaklaştığında kışladıkları yerlerden çıkarlar. Dişiler yumurtalarını genellikle 14-28’lik kümeler halinde fındık yapraklarının alt yüzeyine bırakır. Yumurtadan çıkan nimfler yaprak, yabancı ot ve meyvelerle beslenirler” dedi.
DÖRT ŞEKLİ VARDIR
“Temmuz ayı ilk haftasında yeni nesil erginler oluşur” diyen Ersoy, “Ergin ve nimfler fındık meyvelerinde emgi yaparak zararlı olur. Zarar biçimi, fındığın değişik gelişme dönemlerine bağlı olarak dört şekilde ortaya çıkar. Meyve normal iriliğe ulaşıncaya kadar geçen dönemde zarar gören meyveler sarı karamuk, normal iriliğe ulaştıktan iç dolduruncaya kadar geçen dönemde zarar gören meyveler de kara karamuk zararı olur. Meyveler iç doldurmaya başladığı dönemde emilmek suretiyle buruşuk ve yer yer çöküntülü olan şekilsiz içler oluşur. Ergin ve larvalar, olgunlaşmakta olan meyveler üzerinde (temmuz ayı içinde) beslenerek dış satım yönünden önemli olan lekeli iç zararı oluştururlar” ifadelerini kullandı.
YABANCI OT TEMİZLİĞİ
Ziraat Mühendisi Serap Vildan Ersoy, lekeli iç zararının hasat sonrası göze çarptığını söyledi. Ersoy, “Zararlı böylece Karamuk ve şekilsiz iç zararıyla meyve dökülmeleriyle beraber ürün kaybına, lekeli iç zararı gören meyveler dökülmeyeceği için ürün kalitesini olumsuz yönde etkilerler” dedi. Ersoy, “Fındıktan başka başlıca kiraz, dut, elma, narenciye, kızılağaç ve böğürtlen de zarar yapar. Yaprak altına yumurta bıraktığı için, yeşil renkli görülen yumurta paketleri görüldüğünde ezilirse doğal yollardan popülasyon azalmış olur. Zararlı bahçelerde çıkış dönemlerinde yabancı otlarla beslendiği için, yabancı ot temizliği zararlı yoğunluğunu azaltmada etkilidir” açıklamasında bulundu.
KONTROL YAPILMALI
Ersoy, “Kimyasal Mücadele de Nisan ayı sonunda uygun şekilde yapılacak fındık kurdu mücadelesi ile bu zararlının kışlamış erginleri kontrol altında tutulabilir ve kışlamış erginlere karşı ayrı bir mücadeleye gerek yoktur. Ancak Temmuz ayı ilk haftasında çıkan yeni nesil erginlere karşı mutlaka ilaçlama yapılmalıdır. Kimyasal mücadeleye başlamadan önce bir ön sayım yapılması gerekir. 10 dekarlık bir bahçede on ocak işaretlenerek, sabah veya akşam saatlerinde beyaz bir çarşaf serilerek seçilen ocaktaki dallar silkelenir. 10 ocakta 1 tane dahi nimf ve ya ergin böcek görülürse ilaçlama yapılmalıdır” bilgisini verdi.