Sokağa çıkma süreleri uzatıldı
Karasu İlçe Hıfzıssıhha Kurulu (Salı) bugün Kaymakamlık Toplantı Salonu’nda Kaymakam Ahmet Naci Helvacı Başkanlığı’nda bir araya geldi. Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada yeni kararlar açıklandı. Alınan yeni kararlara göre 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı vatandaşların sokağa çıkma süreleri 3 saatten 4 saate uzatıldığı belirtildi.
YENİ KONTROLLÜ NORMALLEŞME
Salı günü (Bugün) Karasu İlçe Hıfzıssıhha Kurulu Kaymakamlık Toplantı Salonu’nda bir araya gelerek yeni kararlar aldı. Toplantı sonrası yazılı açıklamada bulunan Karasu Kaymakamı Ahmet Naci Helvacı, “Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Kasım ayı sonundan itibaren uygulanmakta olan ilave tedbirlerle birlikte salgının seyrinde (vaka ve hasta sayılarında) ülke genelinde ciddi bir düşüş yaşanmış olmakla birlikte bazı illerimizde halen istenilen seviyelere kadar gelinemediği kamuoyunun malumudur. Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin önceki toplantısında, halihazırda uygulanmakta olan tedbir ve kuralların, belirlenen kriterlere göre salgının il bazlı seyri göz önünde bulundurularak 1 Mart sonrası süreçte kademeli olarak esnetilebileceği kararlaştırılmış ve vatandaşlarımıza duyurulmuştu. 1 Mart 2021 günü Cumhurbaşkanımız başkanlığında toplanan Kabine’de ise; yeni kontrollü normalleşme sürecine dair temel usul ve esaslar, Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri göz önünde bulundurularak belirlenmiştir” ifadelerine yer verdi.
YASAK PAZAR DEVAM EDİYOR
Helvacı, “Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde alınan kararlar çerçevesinde, Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından tespit edilen kriterlere göre iller 4 ayrı risk grubuna (düşük, orta, yüksek, çok yüksek) ayrılarak salgınla mücadeledeki tedbir seviyeleri risk gruplarına göre belirlenecektir. Yeni bir karar alınıncaya kadar ise illerimizin risk grupları belirlenmiş olup, Sakarya ilimiz çok yüksek risk grubundaki iller arasında yer almıştır. Bu kapsamda, İçişleri Bakanlığı’nın 02.03.2021 tarih 3514 sayılı yazıları ile Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 ve 72’nci maddeleri uyarınca kararlar alınmıştır” dedi. Helvacı, “Sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında; Hafta içi günlerde 21:00 – 05:00 saatleri arasında ilçemizde sokağa çıkma kısıtlaması aynen devam edecektir. Hafta sonlarında ise Cuma 21.00 Cumartesi 05.00 saatleri arasıyla, Cumartesi 21.00’den başlayıp Pazar gününün tamamını kapsayıp Pazartesi günü saat 05.00’de bitecek şekilde uygulanacak olup, Cumartesi günleri 05.00-21.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacaktır. Sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında 30.11.2020 tarih ve 20076 sayılı İçişleri Bakanlığı genelgesi ile belirlenen ‘Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler ve Kişiler Listesinde’ yer alan istisna/muafiyetler (sonraki Genelgelerle yapılan eklemeler dahil şekilde) ile sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde şehirlerarası seyahat edilmesine dair usul ve esasların uygulanmasına aynı şekilde devam edilecektir” şeklinde açıklamada bulundu.
İŞTE O SAATLER
Kaymakam Helvacı, “Milli Eğitim Bakanlığınca yüz yüze eğitim, sınav yapması uygun görülen eğitim kurumlarının öğrenci, öğretmen, çalışanlarının durumlarını eğitim kurumlarınca verilecek kurum adresi ile çalışma, ders programını ihtiva eden belge ile belgelendirmeleri şartıyla, güzergah ve ilgili saatlerle sınırlı olacak şekilde sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacaktır. 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlarımız için getirilen sokağa çıkma süreleri 3 saatten 4 saate yükseltilmiş olup 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız 10:00-14:00 saatleri arasında, 20 yaş altı çocuklarımız ve gençlerimiz ise 14:00-18:00 saatleri arasında sokağa çıkabilecektir. (Toplu taşıma kullanım kısıtlaması devam etmektedir.) Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane gibi yeme içme yerleri, 10:00-20:00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 20:00-24:00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek olup ayrıca işyeri içerisinde hizmet sunamayacaklardır. Halı saha, yüzme havuzu ve benzeri tesisler yeni bir karar alınıncaya kadar kapalı kalmaya devam edecektir” dedi.
KURALLARA UYULMALI
Helvacı, “Yeni bir karar alınıncaya kadar, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurul dahil kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinlik ertelenmiştir” dedi. Kaymakam Helvacı, “Okul öncesi eğitim kurumları ve özel gereksinimli öğrenciler için hizmet veren özel eğitim okul ve sınıflarının tam zamanlı, ilkokullarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada iki (2) gün, 8. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 12-22 saat, 12. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 16- 24 saat olacak şekilde yüz yüze eğitim verilecektir. Birleştirilmiş sınıflı okullar ve köy gibi seyrek nüfuslu yerleşim yerlerindeki eğitim kurumlarında mevcut yüz yüze eğitimin devam etmesine, yüz yüze eğitim kapsamı dışındaki uygulamalarda uzaktan eğitime devam edilmesine, liselerdeki sınavların salgın tedbirleri çerçevesinde yüz yüze gerçekleştirilmesine karar verilmiştir. Salgınla mücadelede kalıcı başarının sağlanması için temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra hayatın her alanını kapsayacak şekilde belirlenen kurallara toplumun tüm kesimlerince azami düzeyde uyulması büyük önem taşımaktadır. Aşılama programı kapsamında her geçen gün hızla artan aşılanan nüfus oranıyla beraber ilimizde beklenen normalleşme kararlarının alınması daha da kolaylaşacaktır. Tüm vatandaşlarımızın belirlenen kurallara titizlikle uyması ve sırası gelen herkesin randevusunu alarak aşı yaptırmaları konusunda tüm kurumlarımız tarafından görev alanı ile ilgili uyarıcı ve teşvik edici çalışmalar titizlikle yürütülecektir” ifadelerini kullandı.