Şakir Şen, “Karadeniz ve balık”
1 Eylül’den başlamak üzere Karadeniz’de av sezonu açıldı. Bundan böyle kış boyunca Karadeniz’in bütün balıklarını balıkçı tezgâhlarında bolca görmek ve daha ucuza tüketmek mümkün olacaktır.
Balıkçı için Karadeniz’in en önemli balığı palamuttur. Hem büyük balıkçı hem de küçük balıkçı, palamut bol olduğunda daha kolay para kazanır. Balık bol olduğunda doğal olarak fiyatlarda düşme meydana gelir. Mevcut göstergeler, Karadeniz’deki balık bolluğunu göstermektedir. Şimdilerde biraz yüksek olan balık fiyatları giderek düşecektir. Vatandaşın fiyatları iyi takip ederek, bu bolluktan faydalanması, tuzlama(lakerda) veya derin dondurucu kullanarak en az altı aylık balık tüketimini daha ucuza çözümlemesi mümkündür.
Ekim, Kasım Aralık ayları içerisinde çinekop ve Lüfer de balıkça tezgâhlarını süsleyecek görünmektedir. Mevcut göstergeler bu konuda da umut vermektedir.
Ayrıca Karadeniz’in diğer balıkları Barbunya, Tekir ve istavriti de unutmamak gerekir. Bunlar da taze tüketildiğinde çok keyif veren balıklardır.
Hamsi Balığını ise ayrı bir yere koymak gerekir. Umarım onu da bolca tüketiriz. Yakın geçmişimizde aile büyüklerimizin yaptığı balık tuzlama işi su sıralarda unutulmuş görünmektedir. Onun yerini ise derin dondurucular almaktadır. Her şeye rağmen bir klasik olan balık tuzlamanın, kenara atılmasını doğru bulmuyorum. Bilmeyenler biraz sorarak bu uygulamayı öğrenirler ve uygulayabilirler.
Derin dondurucuya balık koymak için uyulması gereken kuralları ise şöyle sıralayabilirim. Birinci kural dondurucuya konulacak balık o günün balığı olmalıdır. Ne kadar taze ve ezilmemiş olursa o kadar iyidir. İkincisi, dondurucuya küçük paketler halinde yerleştirilmelidir. Dondurucudan çıkarılan paket o gün tüketilmeli ve yarım kalan miktar kesinlikle tekrar dondurucuya konulmamalıdır. Aksi takdirde gıda zehirlenmesi oluşabilir. Bu da ölüme kadar gidecek bir süreci başlatabilir. Üçüncüsü, Balık dondurucuya konmadan önce, doymuş tuzlu sudan geçirilmelidir. Bunu, bol tuzlu su olarak da ifade edebiliriz. Bu durum balık üzerinde bakteri üremesini ortadan kaldırmaktadır. Balığın tazeliğinin korunmasını sağlamaktadır.
Eylül, Ekim ve Kasım aylarında tezgâhlarda bol miktarda görünecek olan Palamut, Aralık ayı ile birlikte Karadeniz’i terk edecektir. Palamut ’un en ucuz zamanı ise Eylül, Ekim aylarıdır.
En iyi omega-3 kaynağı olan balık, hayat pahalılığı için de bulunmaz bir fırsattır. Şu günlerde bol görülecek balıklar için önümüzdeki yıla hazırlık yapmak, hem keseniz hem de ağız tadınız için bulunmaz bir fırsattır.