Özleyeceğiz
Adı: Rahmi Makul
Geçtiğimiz hafta aramızdan ebediyete ayrıldı.
Karasu Kızılcık Mahallesi’nde başladığı yaşamını yükseköğretim nedeniyle İstanbul’da sürdürmüş ve Gazi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunu olarak iş hayatına da burada devam etmiş. Emekli olduktan sonra bazı STK’lar da görevlerde bulunarak toplumsal hizmete katkı sağlamıştır.
***
Kendisiyle yaklaşık 4 yıl önce tanıştım.
Konuşmalarından anladığım, çok kültürlü biri olduğu yönündeydi.
Yıllar geçtikçe entellektüel yapısı da öne çıkmaya başladı. Futbol, müzik, siyaset, sosyal etkinlikler vazgeçilmez hobileriydi.
Her bir siyasi ve askeri konularda tartışma yaptığımızda kendisi hemen tanınmış siyasi ve askeri üst düzey yetkililerle yaşadığı anılarını anlatırdı.
Rahmi abimiz çok kitap okuyan biriydi. Hemen her konuda bilgi sahibiydi. Karasu’ya doğduğu topraklara döndüğünde ilçede büyük bir STK boşluğu olduğunu gördü.
Bu konuda sürekli bir şeyler yapılmasını öneriyordu. Eğer STK’lar güçlü olursa ilçenin gelişiminin de bu denli artacağını öne sürüyordu. Kendisi 68 yaşında olmasına rağmen çok enerjik bir yapısı vardı. Bize şöyle diyordu: “Burada güçlü bir STK kurulsun ben Türkiye’nin en ünlü siyasi ve istihbarı isimlerini konferans için buraya getiririm.”
Kaldı ki siyasi ve istihbarı isimler olmasa da 3 ünlü yazarı davet ederek Karasu’ya gelmesini sağladı.
Bunlardan biri birçok sosyal yaşama ait eserleri bulunan “İnal Aydınoğlu!”
Diğerleri, (Abu Dabi) Birleşik Arap Emirlikleri; (Kopenhag) Danimarka; (Dublin) İrlanda Cumhuriyeti ve (Bern) İsviçre’de büyükelçilik görevlerinde bulunmuş olan “Taner Baytok” ile yıllarca Hürriyet Gazetesi Başyazarı, CHP eski Milletvekili ve Basın Konseyi Başkanlığı gibi önemli görevlerde bulunmuş olan “Oktay Ekşi”…
***
Bunlardan önce de…
“Karasu Platformu” adıyla da iki toplantı düzenleyerek akademisyen, siyasetçi ve iş insanlarını bir araya getirerek Karasu’nun sorunlarının gündeme getirilmesinde katkı sağladı.
Rahmi Makul, kendi yaşına rağmen kabuğuna sığmayan biriydi. İstanbul’da bulunduğu toplumsal ortamı Karasu’da bulamadı. Karasu’da gördüğü düzensizliklerin çözümünü güçlü bir “Kent Konseyi” yapısıyla aşılacağına inanıyordu.
Rahmi Makul’un bütün bu düşüncelerinin arkasında yerel yönetimlerin işleyişini daha iyi seviyelerde görmek yatıyordu. Bir noksanlığı belirlemiş buna göre proje üretmek istiyordu.
Zaman zaman eski Belediye Başkanı Ahmet Genç’in ofisinde bir araya geliyor ilçenin ve memleketin sorunlarını tartışırdık. O her tartışmasında önemli isimlerle yaptığı anekdotlarını anlatırdı.
Rahmi Makul’un hedeflerini gerçekleştiremeden aramızdan ayrılması Karasu için çok önemli bir kayıp olmuştur. Karasu’nun gelişimi noktasında verdiği mücadeleyi umarım devam ettirecek biri bulunur.
***
Rahmi Makul kendi sosyal medya paylaşımında şöyle diyordu:
“Belki çok uçuk bir proje olabilir, ülkemizde mevcut, sivil toplum adına, birleşmiş milletler önerisi olan kent konseylerinin birleşiminde bir uluslararası güvenlik konseyi kurulmalıdır, dünyanın ve ulusların güvenliğinin sağlanması konularında toplantılar düzenlemelidir. Dünyanın ve birleşmiş milletlerin dikkatini çekmenin en önemli yöntemlerindendir kanaatindeyim… Mikro planda kent konseyleri, yerelin iyi yönetilmesiyle, dünyada sürdürülebilir bir yaşamın sağlanabileceğini ve böylelikle dünyanın daha iyi yönetilmesinde önemli katkılar sağlayabileceği düşüncesinden doğmuştur… Ancak makro planda egemen, emperyalist güç odaklarının çıkar hesapları yüzünden dünyada sürdürülebilir yaşamın tehlikeye doğru yol almasına mikro planların ürünü olan kent konseylerinin müdahalesi artık kaçınılmaz olmuştur… Kent konseylerinin bu tüme varımcı yaklaşımı acilen hayata geçirilmelidir…
İşte böyle biriydi Rahmi Makul… Onu çok özleyeceğiz… Allah rahmet etsin… Mekanı cennet olsun inşallah…