Köşe Yazıları

Kırsal mahalle işi yatar

Salı akşamı Karasu Atatürk Bulvarı’nda n yaptığımız canlı yayına Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı, Kocaali Belediye Başkanı Turan Yüzücü, Ferizli Belediye Başkanı Mehmet Ata ve Söğütlü Belediye Başkanı Selçuk Kurt konuk oldu.
Program esnasında çok merak edilen konuların başında gelen kırsal mahalle konusunu sorduk. Dört belediye başkanı da benzer şekilde bu kararnamenin uygulanabilir olmadığını söyledi. Her ne kadar “Gelen talepler belediye meclisinde değerlendirilecek” tadında yanıtlar verilse de aslında tüm belediye başkanlarının kırsal mahalleye geçişe karşı olduğunu öğrenmiş olduk.
Aslına bakarsanız başka bir şey daha var. Su bulandırılıyor. Kimin neden yana ve kimin neye karşı olduğu net değil.
Mesela kırsal mahalleye dönülürse emlak vergisi durumu ne olacak? Kırsal mahallelere kim hizmet edecek? Yol bozulursa kim yapacak? Köy tüzel kişiliği oluşacak mı? Yani kırsal mahallelerdeki yerleri satma yetkisi belediyelerden alınacak mı?
Yani belediye başkanları aslında kırsal mahalleye dönüşe aslında emlak vergisi, ruhsat harcı için değil de arsa satışlarına imkan verilmeyeceği için mi karşı çıkıyor?
Ayrıca 2026 yılında yürürlüğe girecek olan sistemden çıkmak için şimdi başvurmak zorunlu mu? Büyükşehir yasası tam manası ile uygulanmaya başladı ve kırsal mahallelerde rahatsızlık oluştu. Kırsal mahalleye dönüş için 2026’da yeniden başvurmak mümkün değil mi?
Belediye meclisleri başvuruları reddetti diyelim. İdare mahkemesi de belediyeyi haksız buldu. O durumda uygulama nasıl olacak?
Tüm bu sıkıntıların ortadan kaldırılması için de bence yapılması gereken kırsal mahalle avantajlarının bir süre daha sürdürülmesi yani büyükşehir yasasının yürürlüğe girmesi bir süre daha ertelenmeli. Ardından konu ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çok daha net ifadelerle açık hale getirilmeli. Sonra da herkes ona göre kararını vermeli.
Ama şu anki koşullarda iktidar muhalefet ayırt etmeksizin tüm belediye başkanları kırsal mahalle uygulamasına karşı duruyor.
Daha açık ifade ile şu anki koşullarda kırsal mahalle işi yatar.
Oteller kapanırsa
Bolu Kartalkaya’daki Grand Otel yangını sonrasında otellerle ilgili denetimler sıklaştırıldı. Karasu’daki oteller de bu denetimlerden nasibini alıyor. Özellikle otellerin yangın merdivenleri ve yangına karşı alınan önlemleri elden geçiriliyor.
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye birimi denetimlerini ilçe belediyelerinin verdikleri raporlar ışığında şekillendiriyor. Yapım amacına uygun olmayan, yangın merdiveni bulunmayan veya oda sayısı bildirilenin dışında tadile edilmiş işletmelere, işletmelerini kurallara uygun hale getirmeleri için süre tanındı. Ancak bu tanınan süre 15 gün gibi. 15 gün içinde bir otelin yangın merdiveni yapması mümkün mü? O kısım teknik iş.
Peki birden fazla eksiği olan otelin kurallara uygun hale getirilmesi, örneğin odaları tadile edildiyse düzenlenmesi, yanmaz kapı takması falan sağlanabilir mi? Onu da bilmiyoruz.
Otel sahipleri ise bu sürenin çok makul olmadığını söylüyor.
Yaz aylarında Karasu’daki her otel dolu oluyor. Peki bu oteller eğer kalıcı şekilde ruhsat iptali yaşarsa…
Karasu’daki oteller kapanırsa kanunda yeri olmayan, maliyede kaydı bulunmayan günlük kiralık dairelere gün doğacak.
Günlük kiraya verilen daireler ile ilgili de kitabına uydurma şekli bulunmuş. Yol gösterici olmamak adına nasıl bir yol izlediklerini yazamayacağım ama… Bu konu ile ilgili de yasal denetimlerin zorlaştığını söylemiş olalım.
Özetle otellerin kapanması durumunda kontrolü ve denetim oldukça zor olan günlük kiralık dairelere gün doğacak.
Karasu’daki otellerin kapanması aynı zamanda Karasu’nun turizm niteliğinden yoksun kalmasına da neden olacak.
Elbette önlemlesin alınması, projelere uygun hareket edilmesi önemli. Ancak kurumların gerekli şartları sağlaması için yapıcı davranılması ve sürelerin makul tutulması da gerekli.
Hiç kimse mağdur edilmeden bir ara formül bulunabilir ve uygulanabilir diye düşünüyorum.
Kokarcada top belediyelerde
Bu hafta Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz kahverengi kokarca ile ilgili bir toplantıya öncülük etti.
İl Valisi Rahmi Doğan’ın da aralarında bulunduğu pek çok isim toplantıya katıldı.
Sakarya Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Mustafa Zengin öncülüğünde yürütülen çalışmanın lansmanı niteliğindeki toplantıda çok önemli şeyler söylendi.
Şimdi diyeceksiniz ki kahverengi kokarca ile Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un ne alakası var?
Bu işlerin iktidar tarafından takip edilmeden sonuç vermesi çok kolay değil. Bu aşamada Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar ve Ak Parti Genel Başlan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ön almış. Allah razı olsun.
İşin bu kısmı çok önemli değil. Kokarca ile mücadelede ilçe belediyeleri öncülüğünde mücadele edilecek.
İlçe belediyelerinin Ziraat Odaları ve İlçe Tarım Müdürlükleri ile irtibat halinde olması, muhtarların da işin içine dahil edilmesi her şeyden önce adil olunması önem arz ediyor.
Bu konuda belediyelerin işi bir tık artacak ama işlerin adil işlemesi için de bu şekilde olması gerekiyor.
Havaların ısındığını ve kahverengi kokarcaların ortaya çıkmaya başladığını düşünürsek, tuzakların dağıtımı ve uygulanması konusunda zaman kaybedilmemesi gerektiğini de söyleyebiliriz.
Tatile hazır mıyız
Karasu ve Kocaali tatil zamanlarında nüfus değişimi yaşıyor. Bu yoğunluğu Karasu 2010’dan bu yana yaşıyor. Kocaali de ilk kez geçen bayram yaşadı. Kocaali Belediye Başkanı Turan Yüzücü geçen bayramda yaşadıkları en büyük sıkıntının çöp toplama olduğunu söyledi.
Ancak Karasu’da çok daha büyük sorunlar yaşanıyor.
Asayiş, sağlık başta olmak üzere, trafik ve gürültü sorun oluyor.
Tatil ne kadar uzarsa bu sorunları yaşama ihtimalimiz o kadar yüksek oluyor.
Bakalım bu tatili kazasız belasız atlatabilecek miyiz…