Kıpırdanmak çok mu zor
Karasu Belediyesi CHP Meclis Üyesi Şakir Şen, Karasu Belediyesi Mart ayı olağan meclis toplantısı sonrası kanal projesi hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Şen, “Az emek ile büyük ve güzel bir proje hayata geçirmek için kıpırdanmak çok mu zor” dedi.
GENİŞLETMEK MÜMKÜN
Karasu Belediyesi Mart ayı olağan meclis toplantısı sonrası kanal projesi hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulunan Karasu Belediyesi CHP Meclis Üyesi Şakir Şen, “Acarlar longozunun Sakarya Nehri ile bağlantısını sağlayan dereye Okçu Deresi denir. Nehir ile bağlantısı İhsaniye Mahallesi’ndeki Pişkin Petrol’ün 50 metre güneyindedir. Amatör balıkçıların, olta balıkçılığı için uğrak yeri durumundadır. Hiçbir kamulaştırma işlemi yapılmadan dere yatağını derinleştirilmek ve genişletmek mümkündür. Çünkü dere yatağının tapu kayıtlarındaki genişliği 25-30 metredir” şeklinde açıklamalarda bulundu.
ARAZİLER SU ALTINDA
Okçu Deresi’nde yapılan derinleştirme ve genişletme işlemi ovadaki tarımın iyileştirilmesine de katkı sağlayacağını belirten Şen, “Manavpınarı ve İhsaniye’nin Okçu Deresi’ne yakın olan kısımlarında arazi uzun süre sular altında kalmaktadır. Bu nedenle ekim işlemleri doğal olarak gecikmektedir. Ayrıca, kış döneminde içerisinde su kodunun yükselmesi nedeni ile arazinin otlak olarak kullanılması da mümkün olmamaktadır. Okçu Deresi’nin ıslah edilmesi durumunda, Manavpınarı, İhsaniye ve Denizköy Mahalleleri’nin Okçu Deresi üzerindeki arazileri, her tür tarımsal faaliyet için uygun hale gelmektedir. Ayrıca turizm için de çok büyük bir potansiyel aktif hale gelecektir” dedi.
MALİYETİ YOK
Küçükboğaz Gölü ile Sakarya Nehri arasındaki kanal bağlantısının, sadece birkaç yüz metrenin açılması ile çalışır hale geleceğini belirten Şen, “Neden ve nasıl olduğunu anlamadığım bir şekilde, yaşanacak büyük güzellik, bir nefeslik üflemeyi beklemektedir. İster gaflet uykusu, isterseniz, başka yoğun işler nedeniyle olsun bir gün mutlaka nefeslik üflemeye de sıra gelecektir. Okçu Deresi’nin ıslahı büyük maliyetli proje değildir. Biraz kıpırdanma ile Acarlar Longozu ile Küçükboğaz Gölü arasının kürekli küçük bir kayık ile gezmenin keyfini Adapazarı – Karasu yolunun açılması kadar önemsiyorum” ifadelerini kullandı.
SORUMLULUK ALIRIM
Karasu şehir içinden geçen kanalın Sakarya Nehri’ne aktığı nokta ile Okçu Deresinin bağlantısının karşılıklı olarak durduğunu belirten Şen, “Yaz döneminde oldukça durgu olarak akan Sakarya Nehri’ni kayık ile geçerek kanallara geçiş yapmak çok basit düzenlemeler ile mümkündür. Karasu’nun turizm potansiyelini çok farklı boyutlara getirecek bu projenin uygulanmasının önünde hiçbir engel yoktur. Teknik anlamda ise her türlü sorumluluğunu almaya hazırım” şeklinde açıklamalarda bulundu.
BAKTERİ YUVASI
Şehir içerisinden geçen kanalın Küçükboğaz gölü ile birleştirilmesi için açılması gereken mesafe sadece birkaç yüz metre olduğunu belirten Şen, “Sadece metreler ile ölçülen bir mesafe açılmadığı için şehir içerisinden geçen kanal kötü görüntü vermeye devam ediyor.
Sıcak ve durgun su bakteri üremesi için en iyi ortamdır. İşte bu nedenle kanal içerisindeki suya akar verilmezse, kokmaya ve yosun tutmaya devam edecektir. Eskişehir ile Karasu arasındaki mesafe sadece 2 saattir. Porsuk Çayı’nın şehir içerisindeki akışını kontrol ederek hangi güzelliklerin oluştuğunu kolaylıkla görebilirsiniz. Hatta taşıma deniz kumu ile su kenarında oluşturulan kumsalda güneşlenen ve yüzen insanlar sizi de şaşırtabilir” dedi.
HER ŞEY ÇOK KOLAY
Şen, “Karasu birinci kalite ve herkesin güneşlenmek için yer bulabileceği geniş ve uzun bir kumsala sahiptir. Sakarya Nehri, Küçükboğaz Gölü, Akgöl, Acarlar Longozu, Maden Deresi, gezenlerin gönlüne ferahlık veren faklı yerlerimizdir. Bunlar bize yeter dercesine, şehir içerisindeki güzelim suyu kokutmanın alemi var mı? Birleşik kaplar kuralı orta ikinci sınıftaki Fen Bilgisi derslerinin konusundur. U şeklindeki bir kapın bir kolunda su ne kadar yükselirse, öteki kolunda da o kadar yükselir. Şimdi bu örneği Küçükboğaz Gölü ile Sakarya Nehri için düşünelim. Kaplardan birisi göl, diğeri de nehirdir. Göldeki su seviyesi bir miktar yükseltildiğinde nehre doğru düzgün bir akış oluşacaktır. Göl çıkış kodu değiştirilerek akış hızını istenen şekilde tutmak mümkündür. Nehir kodu yükseldiğinde ters akım oluşmaması için nehre bağlantı yeri oluşturulan kapak ile kapatılacaktır” ifadelerini kullandı.
KARASU’YA ZENGİNLİK KATAR
OSB alanına komşu sahada kış mevsiminde meydana gelen su birikmesi mevsim yağışları nedeni ile nehirde yükselen suyun kanala doğru akmasından kaynaklandığını belirten Şen, “Bugüne kadar nehir kenarındaki kapağın aktif hale getirilmemesi ve su baskınına seyirci kalmak ise ayrı bir konudur. Kanalizasyon projesinin bitmesi kanal içerisine atık su verilmemesi kanaldaki kokunun gidermesini sağladı. Oluşan bu artı durumu daha da iyileştirmek, Küçükboğaz gölünü de daha iyi duruma getirmek için bu proje acil olarak uygulanmalıdır. Şehir içi kanalını akarsu haline getirmek, kanal içerisindeki balık canlılığını çok önemli miktarda arttıracaktır. Kanal kıyısında oluşturulabilecek bisiklet ve yaya yolları ile Karasu halkı farklı bir keyfi yaşarken turizm içinde yeni bir zenginlik meydana gelecektir. Haydi Başkan, az emek ile büyük ve güzel bir proje hayata geçirebiliriz. Şöyle bir kıpırdanmak çok mu zor” dedi. Gülcan Elmalı