Köşe Yazıları

Hedeften uzaktayız

 

14 Ocak 2020 tarihinde başlatılan koronavirüsle mücadele kapsamında ülke genelinde yapılan toplam aşı sayısı 50 milyona ulaştı.

Sağlık Bakanlığı’nın kovid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu’nda yer alan anlık verilere göre, 28 Haziran saat 20:37 itibarıyla yapılan 1. doz aşı uygulanan kişi sayısı 33 milyon 379 bin 811, 2. Aşı doz uygulanan kişi sayısı 14 milyon 955 bin 108 oldu.

Böylece ülke genelinde uygulanan toplam doz aşı miktarı, 48 milyon 334 bin 919 olarak gerçekleşti.

Peki, bu aşılama yeterli mi? Elbette değil.

Toplumsal bağışıklık kazanılabilmesi için en az yetişkin nüfusun yüzde 70’inin yani 50 milyonun çift doz aşılanması gerekiyor. Uzmanlar böyle diyor. Şu güne kadar çift doz aşılama henüz 15 milyonu civarında bulunuyor. Bu oran 50 milyonun yüzde 35’ini oluşturuyor. Demek ki eğer aşıların temini ve aşılama programı rayında giderse 20 milyon kişinin daha çift doz aşısının tamamlanması gerekecek.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasına göre günde 1,5 milyon kişiyi aşılamak mümkün. Yeter ki elimizde aşı bulunsun. Ancak günlük olarak bu sayıya henüz ulaşılamadı.

Çin’den tedarik edilen Sinovac aşılarında sorun yaşandığı için Alman Biontec firması ile toplamda 120 milyon doz aşı anlaşması yapıldı ve bu aşıların yaklaşık 30 milyonu Türkiye’ye getirilerek uygulamaya geçildi. Muhtemelen bu yaz sonuna kadar yüzde 70’lik kapasiteyi göreceğiz.

Bu arada yerli aşı çalışmalarımız da yoğun şekilde devam ediyor. Adını da Sayın Cumhurbaşkanı koydu: “TURKOVAC”

Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) bünyesindeki “Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi” ile “İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi” tarafından koronavirüsüne karşı geliştirilen ve Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı tarafından desteklenen kovid-19 yerli aşısının Faz-1 çalışması 44, Faz-2 çalışması ise 250 gönüllü üzerinde yapıldı. Faz-2’nin raporlama aşamasının tamamlanmasının ardından yerli aşının Faz-3 çalışması başladı. Bu salgının nereye kadar devam edeceği bilinmiyor. Başka tür varyantlarla süreceği öngörülüyor. O bakımdan hem dışarıya bağımlı kalmamak hem de yerli ve güvenilir olacağı noktasında elimizde yerli aşının olması çok önemlidir. Umarım sadece aşı değil, tedavisi için ilaç çalışmaları da devam ettirilir.

***

Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın açıkladığı üzere 1 Temmuz itibariyle sokağa çıkma kısıtlaması da olmak üzere birçok alanda gevşetici kararlar alındı. Geçtiğimiz yaz da buna benzer kararlar alınmış ve vaka sayılarının artması üzerine kışa doğru kapanma tedbirleri yürürlüğe sokulmuştu. Bu sefer böyle olmasını beklemiyorum. Çünkü aşılama oranı ve bağışıklık buna gerek olmadığını gösteriyor. Ancak şu sıralarda ortaya çıkan “Delta” varyantın nasıl bir etki göstereceğini bilemiyoruz. O nedenle tedbiri elden bırakmadan bu virüs belasından kurtulmak zorundayız.

Yaz sezonu sahil kesimlerinin en çok yoğunluk oluşturduğu yerlerdir. Yabancı turistlerin de ülkemize en yoğun geldiği mevsimdir. Şu sıralarda özellikle Hindistan’da türeyen Delta Plus varyantlı virüs, Kanada, Japonya’da, Nepal, Polonya, Portekiz, Rusya, İsviçre ve ABD’de yayılmaya başladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 23 Haziran’da yaptığı açıklamada, 16 ilde 134 vakada Delta varyantının tespit edildiğini söylemişti.

Ayrıca 24 Haziran’da TBMM’nde CHP ve MHP’nin iki milletvekili danışmanında da Delta Plus virüsü görüldüğü ve karantinaya alındığı açıklandı. Dünya Sağlık Örgütü, iki doz aşı olanların bile Delta varyantına karşı dikkatli olması gerektiği uyarısında bulundu. Delta mutasyonuna karşı bir kez daha dikkatli olunması gerektiğini vurgulan DSÖ, varyantın Kovid-19’a oranla daha hızlı yayıldığını duyurdu.

Bu arada İçişleri Bakanlığı’nın pazartesi günü yayımladığı genelgeyle Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka’dan gelen uçuşlar bu konuda yeni bir karar alınıncaya kadar durduruldu.

Bu da gösteriyor ki, koronavirüsle başlayan ve çeşitli varyantlarla süreceği görülen virüsten kurtulmanın tek çaresi aşılama oranını artırmaktır. Her geçen zaman daha fazla ölüm demektir. Ekonomi önemli ama sağlık daha da önemlidir. Mevcut duruma bakıldığında daha çok yolumuz olduğu ve hedeften uzak kaldığımız ortadadır.