Kocaali

Haydi çocuklar bahçeye

 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bitkisel üretimin artırılması faaliyetleri kapsamında Kocaali İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Bugünün çocukları, tarımın geleceği” projesi için İlçe Tarım Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor Müdürlüğü arasında protokol imzalandı. Proje kapsamında 10-15 yaş arası çocuklar tarım ve çiftçilikle buluşturulacak.

 

PROTOKOL İMZALANDI

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bitkisel üretimin artırılması faaliyetleri kapsamında Kocaali İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve onaylanan “Bugünün çocukları, tarımın geleceği” projesi için İlçe Tarım Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor Müdürlüğü arasında protokol geçtiğimiz hafta içi imzalandı. Proje kapsamında pandemi süreci ile birlikte sosyal hayattan uzaklaşarak teknoloji bağımlılığına yönelen 10-15 yaş arası çocuklar doğada toprakla buluşup çiftçilik ve üretim yapacak. Projeyi onaylatan İlçe Tarım Müdürlüğü tarımsal uygulamaya elverişli arazi tespitini tamamlayarak onay için gerekli girişimleri yaptı. Projeye ilişkin açıklamada bulunan Kocaali İlçe Tarım Müdürü Burak Bilgin projedeki amacın kullanılmayan atıl tarım arazilerini tarımsal ekonomiye kazandırmak ve çocukları bu arazilerde toprakla buluşturarak tarımsal üretimde faaliyet göstermelerini sağlamak ve bu sektörde kazanç elde edilebileceğini göstererek gelecekte bu işi meslek olarak yapabilecek örnek çiftçi kitlesi oluşturmak ve mevcut çiftçilerimizin atıl arazileri kullanımını ve DİTAP kullanımının yaygınlaştırılması sağlamak olduğunu söYledi.

ATIL ARAZİLER

Projenin birçok amaca hizmet ettiğini belirten Burak Bilgin “Öncelikle Bugünün Çocukları, Tarımın Geleceği adlı projemiz sadece bir sosyal sorumluluk projesi değil, aynı zamanda tarımla ilgili belirlediğimiz sorunlara çözüm olabilecek bir projedir. “İlçemizde tarımla ilgili ne gibi sorunlar var? Bu sorunlara nasıl çözüm önerisi getirebiliriz?” soru ve cevaplarını proje hazırlama aşamasında masaya yatırdık. Atıl durumda bulunan, kullanılmayan tarım arazilerinin fazlalığı, gençlerin tarım sektörüne yeterince katılım sağlamaması ve şehir merkezlerine göç etmesi, ilçemizde fındık yetiştiriciliği haricinde alternatif bir ürün deseni bulunmaması, üretimde uygun tekniklerin yeterince kullanılmaması, üretilen tarımsal ürünlerin eder fiyattan tüketiciye ulaşmaması ve üreticinin alın terinin yeterli seviyede karşılık bulmaması sorun olarak gördüğümüz konulardı. Ayrıca pandemi döneminde eve tıkılıp kalan çocuklarımızı teknolojik bağımlılıklardan uzaklaştırarak, toprakla buluşturmayı ve üretimin mutluluğunu yaşatmayı hedefleyerek onların sosyal, kültürel ve zirai eğitimi açısından gelişmesine katkı sağlamayı amaçladık. Bu gerekçelerle kolları sıvadık ve 2020 yılı Ekim ayında projemizi detaylarıyla birlikte hazırlayarak bakanlığımıza sunduk” dedi.

UYGUN TEKNİKLER

Projede çocuklara uygun tekniklerin gösterileceğini belirten Bilgin “Onaylanan projemize 2021 yılı Nisan ayı içerisinde başlamayı planlıyoruz. Belirleyeceğimiz geçim kaynağı tarım olan çiftçi ailelerinin çocuklarıyla tespit ettiğimiz atıl bir arazide örnek bir bahçe tesis edeceğiz. Uygun sulama teknikleri kullanacağız. Gençlere ve mevcut çiftçilerimize üretimin her aşamasında canlı gösterimlerle eğitim verip, onlara örnek olmaya gayret edeceğiz. Kurumumuzda görevli ziraat mühendislerimiz ve çocuklarımız ekim-dikimden hasada kadar beraber çalışarak birçok farklı ürün yetiştirecekler. Yetiştirdiğimiz ürünleri Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) üzerinden pazarlayarak, elde edilecek geliri çocuklarımızın eğitim masraflarında değerlendirmeyi hedefliyoruz. Proje öncesi hazırladığımız fizibilite ve proje bitiminde ortaya koyacağımız kar/zarar analizini üreticilerimize anlatarak onları teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Proje ile birlikte ekilmeyen bir karış toprağımızın dahi kalmaması için çiftçilerimizi teşvik etmeyi, “Acaba şu ürün bu bölgede yetişir mi? veya “Buralarda şu ürünü üretsem, pazar bulabilir miyim veya zarar eder miyim? gibi düşüncelerle kafasında soru işareti bulunan yetiştiricilerimizi cesaretlendirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

HAYIRLI OLSUN

Burak Bilgin “Üretimde uygun tekniklerin kullanımı ve Bakanlığımızın ve Müdürlüğümüzün çok önemsediği bir konu olan Dijital Tarım Pazarı’nı (DİTAP) yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Proje hazırlama aşamasında desteklerini esirgemeyen başta Sayın Kaymakamımız Dr. Emre Nebioğlu’na, İl Müdürümüz Sayın Ali Ulvi Özerdem’e, iş birliği yapmayı kabul ederek, projemize önemli katkı sağlayacak Gençlik ve Spor İlçe Müdürümüz Ramazan Doğanay’a ve projede çalışacak değerli mesai arkadaşlarıma teşekkürlerimi iletiyorum. Projemizin ilçemize hayırlı olması diliyorum” şeklinde konuştu. Kocaali Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Ramazan Doğanay ise projenin hayırlı olmasını dileyerek “Proje kapsamında çocuklara sağlıklı bir yaşamda sporun ve beslenmenin ilişkisini kavratmak, teknoloji bağımlılığı başta olmak üzere kötü alışkanlıklardan bir nebze uzaklaştırıp beraber üretebilmelerine ve sosyalleşmelerine katkıda bulunmak istiyoruz” şeklinde konuştu.