Hasatta dikkat edilmesi gerekenler

Hasatta dikkat edilmesi gerekenler
Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, fındıkta Ağustos ayı ikinci hafta bakımı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Bahçelerde uzun bir bakım döneminin ardından yavaş yavaş mahsulü hasat etme dönemine girildiğini söyleyen Ersoy, fındık hasatında dikkat edilmesi gerekenlere de değindi.
Hava sıcaklığına dikkat
Fındıkta Ağustos ayı ikinci hafta bakımı ile ilgili açıklamalarda bulunan Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, hasat dönemine de girilmiş olması dolayısıyla bu konuda dikkat edilmesi gerekenleri de aktardı. Ersoy, “Öncelikle hasata başlamadan önce bahçede genel bir yabancı ot temizliği yapılması gerekir. Hasattan 5-10 gün önce bahçeleri diken ve ot yönünden temizlemeliyiz. Hava sıcaklığının yüksek olduğu hasat dönemlerinde filiz alma yapılmamalıdır” şeklinde konuştu.
Kendiliğinden dökülür
Fındıkların hasat olgunluğuna geldiğini zürufların kızarıp sararmasından, fındık tanelerinin züruf içinde oynamaya başlamasından, sert meyve kabuğunun tamamına yakının kızarmasından ve içinin kendine has sertleşip tat aldığından anlaşılabileceğini söyleyen Ersoy, “Olgun meyveleri taşıyan dallar sallandığından büyük bölümü kendiliğinden dökülür. Hasat olgunluğuna gelmeden daldan zorlamayla koparılan meyvelerde birçok kusur meydana gelmektedir” ifadelerini kullandı.
Randıman düşük olur
Serap Vildan Ersoy, hasat olgunluğuna gelmeden toplanan fındık meyvelerinde dıştaki sert meyve kabuklarının renginin donuk kalacağını söyledi. Erken toplamada için kabuğu iyice dolduramadığı için buruşuk iç oranının artacağını ve randımanın düşük olacağını da ekledi. Ersoy, “Meyve kalitesi düşer. Uzun süre muhafaza edilmesi güçleşir ve meyve erken bozulur. Fındığın en iyi hasat edilme şekli silkme yöntemiyle yerden toplama şeklindedir. Fındıklar tam hasat olgunluğuna eriştiğinde toplandığından randıman ve kalite iyi olur” dedi.
Ayrı toplanmalı
Açıklamalarına devam eden Ersoy, “Fındık hasatında dikkat edilecek diğer bir konu da fındık çeşitlerinin hepsi aynı anda hasat olumuna gelmemektedir. Bazı çeşitler erken bazıları ise geç olgunlaşmaktadır. Her çeşidi ayrı hasat olumunda geldiğinde toplanması en uygun olan yöntemdir. Ancak bahçeler karışık çeşitlerle kurulu olduğu için bahçedeki hakim çeşidinin hasat olumuna geldiğinde toplanmasını zorunlu kılmaktadır. Bunun haricinde bakım konusunda fındık Bahçelerinde gübreleme amacıyla yaprak örneği alınmaya devam edilebilir” şeklinde konuştu.