Karasu

Fındıkta bakım ve beslenme dönemi

Fındık bahçelerinde bakım ve beslenme döneminin kasım ayı başında başladığını ifade eden Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, “Fındık bahçelerine bitki besleme yapılmadan önce toprakta yapılması gereken bazı işlemler vardır” dedi. Ersoy, bu hafta yapılması gerekenler ile ilgili de bilgi verdi.

Gübreden verim almak için
Fındık bahçelerinde bakım ve beslenme dönemine girildiğini ifade eden Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy gübrelemenin de bilinçli yapılması gerektiğini ifade etti. “Uygulanacak olan gübreden maksimum faydanın sağlanabilmesi toprak şartlarının uygunluğuna bağlıdır” diyen Ersoy, “Uygun bir toprak ise toprağa verilecek gübreden maksimum yararın sağlanmasına yardım eder. Uygun olmayan toprak şartlarında hangi gübre uygulanacak olursa olsun bitki gelişimi ve mahsuldarlığı toprağın uygun olmayan şartları sınırlayıcı bir faktör olarak karşımıza çıkar. Gübreleme programları hazırlanırken bu gibi özellikler dikkate alınarak bir programlama yapılmalıdır” dedi.
Toprağın tansiyonu
Toprağım PH değerinin dikkate alınması gerektiğini ifade eden Serap Vildan Ersoy, “Toprağın hazırlanmasında burada bahsedeceğimiz toprağın tansiyonu olarak adlandırılan toprak PH’sıdır. Fındık bitkisi, normal gelişmesini toprak reaksiyonu PH 6–7 arasında olan topraklarda sağlar ve bol ürün verir. Fındık bahçesi için ideal PH değeri ise 6.2 olmalıdır. Toprağın bileşiminde bulunan kalsiyum bir taraftan bitki besin maddesi olarak bitkiler vasıtasıyla alınırken diğer taraftan yağışlar vasıtası ile topraktan alt katmanlara doğru yıkanmaktadır. Bu durum toprak reaksiyonunun (PH) asit karakter kazanmasına diğer bir ifade ile toprağın asitleşmesine neden olur. Bu da besin maddelerinin fındık tarafından alınmasını engelleyen bir durumdur. Genel olarak ilçemiz toprakları asidik özellik göstermekte ve pH oranı bahçelerde düşük çıkmaktadır. Düşük Ph’lı toprakların tansiyonunu dengelemek için Kireç uygulaması yapılmalıdır” diye konuştu.
6’nın altında olmamalı
Toprağın PH değerinin düşük olmasının belli olumsuzlukları beraberinde getireceğini de sözlerine ekleyen Serap Vildan Ersoy, “Toprağın asidik olması yani PH’nın 6’nın altında olmasının bazı olumsuzlukları vardır. Besin maddelerinden en önemlilerinden olan fosfor toprakta tutulur fındık ta bu fosfordan faydalanamaz, Fazla asit topraklarda yüksek oranda çözünen Aliminyum ve Mangan iyonları fındık köklerine toksik etki yaparak köklerin büyümesine ve alt katlara geçmesine mani olurlar. Toprakta kalsiyumunun yetersiz olması kök büyüme hücrelerinin hiç oluşmamasına ya da tam teşekkül edememesine neden olmaktadır. Yaprakların vaktinden önce sararmalarına neden olur. Toprağa kireçle verilen kalsiyum genç köklerin uçlarındaki büyüme noktalarının oluşumunda görev yaparlar ifadelerini kullandı.
Kireçleme dönemi
“Fındık Bahçelerinde Kireçleme Fındık bahçelerinin toprak analizleri sonucuna göre kirece ihtiyacı olup olmadığı ve ne kadar kireç verilmesi gerektiği tespit edilir” diyen Ersoy, “Fındık için genelde Kasım-Aralık ayları kireçleme için uygundur. Kireçleme fındık bahçelerinde iki yöntemle uygulanır. Tavsiye edilen kireç miktarı bahçenin tamamına muntazam ve eşit olarak serpilerek köklere zarar vermeyecek şekilde mümkün olduğu kadar derin çapalanır. Ya da ocakların dal iz düşümlerindeki 50-60 cm. genişliğinde halka şeklindeki banda muntazam olarak dağıtılarak mümkün olduğu kadar toprak derinliğine çapalanır. Verilecek kireç miktarı bu yöntemle daha az olmaktadır” dedi
Bölgeye has durum
Nadiren de olsa bölgede toprağın PH değerinin fazla çıkabildiğini ve bu duruma ilişkin de önlem alınabileceğini ifade eden Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Ersoy, “İlçemizin bazı bölgelerinde ise toprak PH’sı nadir de olsa fazla çıkabilmektedir. Toprağın alkalin özellik kazandığı bu durumda ise kükürt uygulaması yapılmalıdır. Toprak PH ölçümünü Ziraat Odamızda ücretsiz olarak yapıyoruz. Üreticilerimiz toprak tahlili alır gibi bahçelerinden toprak alarak odamıza getirdikleri takdirde toprak PH ölçümü yapılmaktadır”  dedi. Fındık bakımının bu ayda da ihmal edilmemesi gerektiğini söyleyen Ersoy, “Fındıkta kök yüzeyinden dal kesimleri yapılabilir. Dal ve dalcık budaması için yaprak dökümü beklenilmelidir. Fındık bahçesinden toprak tahlili için numune alınmaya devam edilebilir. Fındık kök çürüklüğü hastalığı ile mücadeleye devam edilebilir” diye konuştu.