Gündem

Fındık, zararlılardan korunmalı

Karasu Ziraat Odası Ziraat Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, fındık hasadının yavaş yavaş tamamlandığı bu günlerde depoya giren fındığın da bazı zararlılardan korunması gerektiğini söyledi.  

 

BOZULMA VE ACILANMA

Fındık bakımı ve fındığın saklanma koşullarıyla ilgili Karasu Ziraat Odası Ziraat Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, bilgilendirmelerine devam ediyor. “Fındık hasadının yavaş yavaş tamamlandığı bu günlerde depoya giren fındığın da bazı zararlılardan korunması gerektiğini” söyleyen Ersoy, “İç meyve güvesi, kuru meyve güvesi, bitler, akarlar, fare ve sıçanlar önlem alınmadığı takdirde fındıkta zararlı olurlar. Depo zararlılarının zararı sonucunda fındık içlerinde bozulma ve acılaşma görülmektedir. Zararlı larvaları bulundukları gıda ortamında beslenerek ürün kayıplarına neden olurlar” ifadelerini kullandı.

 

KÜLTÜREL ÖNLEM

Ayrıca çıkardıkları artıklar ve değiştirdikleri gömlek ve baş kapsülü kalıntıları ile ürünün niteliğini bozarlar” diyen Ersoy, “Çürüme ve ekşimelere sebep olan funguslara taşıyıcılık yaparlar. Akarlarla bulaşık materyalle uğraşan kişilerde deri hastalıklarına neden olur, kaşıntı meydana getirirler. Solunum alerjisi yaptığı, astım hastalığı oluşturduğu bilinmektedir. Bu zararı, fındık depolarının insanların yaşam ortamıyla bir arada olması nedeniyle oldukça önemlidir. Depo zararlıları ile mücadelede kültürel önlemler oldukça önemlidir. Depolarda zararlılara barınak olabilecek yarık, çatlak ve benzeri girintiler sıva ile kapatılmalıdır” dedi.

 

ARALIK BIRAKILMALI

Mühendis Ersoy, “Depolar önceki yılın ürün kalıntılarından temizlenmelidir. Depolama süresince zararlı girişini önlemek üzere kapı ve pencerelere uygun sıklıkta tel geçirilmelidir. Depoların iç ve dış yüzeyleri kireçle badana edilmelidir. Depolarda bir yıl önceden çuval, kutu, sepet ve diğer ambalaj materyali kullanılmadan dezenfekte edilmelidir. Ambarın serin, aydınlık ve havadar olması için gerekli önlemler alınmalıdır. Ürün çuvallı ise ızgara üstüne istiflenir. Dökme ise tek yığın olarak değil, fazla yüksek olmayan yığınlar halinde ambarlanmalıdır. İstif ve yığınlar ile duvar arasında 0,5 m aralık bırakılmalıdır” diye belirtti.

 

IŞIKTAN KAÇINILMALI

Eski ürün ile yeni ürün veya bulaşık ürün ile temiz ürün ayrı ayrı depolanmalıdır” diyen Ersoy, “Geceleri depolarda ışık yakmaktan kaçınılmalıdır. Ürün nakliyatı gece yapılmalıdır. Gündüz yapılma zorunluluğu varsa ürünün üzeri branda ile sıkıca örtülmelidir. Kültürel önlemler alındıktan sonra, boş depo ilaçlaması, depoya konulacak ürünün fumigasyonu şeklinde olabilir. Fare ve sıçanlara karşı depolara hazır zehirli yemler, kara kutular, depo etrafına ve içine konulabilir. Fındıkta hasat, harman ve depolama işlemlerine devam edilir” şeklinde konuştu.

 

EKONOMİK KAYIP

Karasu Ziraat Odası Ziraat Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, “Bu işlemler sırasında gerekli özen gösterilmez ise tanede kalite sorunu ile ve ekonomik kayıplar yaşanabilmektedir. Fındık ocakları kontrol edilerek Fındık Teke Böceğine karşı mekanik mücadeleye devam edilebilir. Zarara maruz kalmış tüm uç sürgünleri, yaprak dökümüne kadar budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Toprak tahlili için toprak numunesi alınmaya başlanabilir” bilgisini verdi.