Üretici nefes alamıyor
Karasu Ziraat Odası Başkanı Selami Arık, başta gübre olmak üzere, yem, zirai ilaç, elektrik ve sulama gibi girdi fiyatları son günlerde önemli ölçüde artış gösterdiğini belirtti. Arık, “Üreticinin nefes alacak hali kalmadı, fiyatlara acil müdahale edilmeli” dedi.
HERKES SIKINTIDA
Üretici üretimde sıkıntı çekerken, artan gıda fiyatlarının tüketicilere ağır geldiğini, fiyatlara acil müdahale edilmesi gerektiğini belirten Karasu Ziraat Odası Başkanı Selami Arık, “Başta gübre olmak üzere, yem, zirai ilaç, elektrik ve sulama gibi girdi fiyatları son günlerde önemli ölçüde artış gösterdi. Ürün maliyetleri artacak, üretici üretimde sıkıntı çekerken, artan gıda fiyatları tüketicilere ağır gelecektir. Yerli üretimin daha çok önem kazandığı pandemi döneminde tarımsal üretim sekteye uğratılmamalıdır. Bu dönemde ithalat pahalı hale geldi. Paranız olsa da ürün bulmak zorlaştı. İstatistikler girdi kullanımının fiyat artışıyla birlikte düştüğünü gösteriyor. Yeterince girdi kullanılmaması verimi ve kaliteyi düşürüyor” dedi.
YÜZDE 70’LİK ARTIŞ
Üre gübresi fiyatında Aralık ayından bu yana yüzde 30,4’lük, geçen yılın Ocak ayına göre ise yüzde 70’lik bir artış yaşandığını belirten Arık, “Yoğun gübre kullanımının başlayacağı önümüzdeki günleri düşünerek, üretimin aksamaması için artan gübre fiyatlarına acilen müdahale edilmelidir. Çok düşük kalan gübre destekleri artırılarak üreticinin gübre fiyatlarına yetişmesi için alım gücü artırılmalıdır. Fahiş fiyatlarla satılacak gıda maddelerinin kazanını spekülasyon yapacak olan aracılar, kaybedeni ise çiftçilerimiz ve tüketiciler olacaktır. Yem, zirai ilaç elektrik fiyatlarına ve sulama ücretlerine üretici yetişememektedir. Yem fiyatları desteklenmeli, elektrik fiyatları ve sulama ücretleri indirilmeli, zirai ilaçta KDV, üreticilere destek olarak verilmelidir” ifadelerini kullandı.
TEŞVİK EDİLMELİ
Çiftçilerin yüksek faizlerle borçlanarak biriken ve takibe düşen borçlarının faizsiz olarak uzun vadeye yayılması gerektiğini belirten Arık, “Hayvan üreticilerimiz de artan fiyatlardan dolayı mağdur. Artan yem fiyatları hayvan üreticilerini zora soktu. Geçen yıl 60 TL olan yem fiyatı bu yıl 120 – 130 TL arasında. Bu şartlarda hayvancılık yapan çiftçilerimiz zor zamanlar geçiriyor. Yetkililerden beklentimiz acil olarak çiftçimizin bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine ödeyemediği için takibe düşen ve yüksek faizle kullandığı borçları, faizsiz olarak uzun vadeye yayılmalı ve üreticilerimiz rahatlatılmalıdır” şeklinde açıklamalarda bulundu. Gülcan Elmalı