Şakir Şen, “Mersin Balığı”

MERSİN BALIĞI

Karasu’nun tanıtımını yaptığımız flamada fındık, mersin balığı ve deniz görüntüsü vardır. İ. Sarı’nın Karasu Belediye Başkanı olmasından önce, “Mersin Balığı Festivali” diye yapılan bir etkinlik vardı. Geçmiş 5 yıllık başkanlık döneminde bu festival tamamen rafa kaldırılmıştı, dilerim yeni dönemde bu konuda bir hareket meydana gelir.

Bir hafta önce Sinop Su Ürünleri Fakültesi öncülüğünde kurulan Merkoder(mersin balığı koruma derneği) Mersin Balığı konulu bir çalıştay gerçekleştirdi. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi dekan yardımcısı Prof. Devrim Memiş çalıştaya katılan akademisyenlerden birisiydi. Çalıştay sonuç bildirgesi yayınlandığında sizlerle paylaşacağım.

Mersin balığının Sivrişka adı verilen bir türü Sakarya Nehrinde yumurta bırakarak üreme şansı bulmuştur. Elimizde az sayıda da olsa veriler mevcuttur. Sakarya Nehrinde 90km, Yeşilırmak Nehrinde ise 30km mesafeli nehir ortamı bu balıkların üremesi ve çoğalması için uygundur. Ayrıca Melen Deresi de bu balıkların yaşam alanı için tercih edecekleri uygun bir ortam sayılmaktadır.

Maalesef Hes projeleri ile bu balıkların yaşam alanları çok daraltılmıştır. Son 50 yıl içerisinde sayıları giderek azalan Mersin balıklarını olabildiğince canlandırmak için, yumurtadan üretilen balıklar, doğal ortamlarına bırakılmaktadır. Her şeye rağmen bizim bölgemizde üreme işareti veren Sivrişka’lar için bir umut ışığı görünmektedir.

Mersin Balığı Festivali Karasu’ya değer kazandıran bir projedir. Belediye başkanlığımız yaz festivallerimizde Mersin Balığı ismini kesinlikle kullanmalıdır. Çünkü Sakarya Nehrinde bulunan 90 km mesafe üreme için uygun bir potansiyel durumundadır.

Projenin Karasu için başka faydaları da vardır. Sakarya Nehrindeki kirlilik bu proje kapsamında kontrol edilmektedir. Bu durum nehirdeki ve denizdeki balık popülasyonu için çok önemli bir katkı yapmaktadır.

Diğer taraftan Pamukova’dan itibaren kapatılan çok sayıda kum ocağı Karasu Kumsalı için hayati bir değer oluşturmaktadır. İleride açılması muhtemel ocaklar için, Mersin Balığı Festivalleri sigorta görevi oluşturmaktadır. Geçmiş 5 yıl içerisinde yapılan yanlışa devam etmenin hiçbir mantığı yoktur.

 

Exit mobile version