Şakir Şen, “Bilim ve bilgi mi dua mı”

Bilgiye ulaşmak için gösterilen gayret, öğrenmenin önündeki yolu ardına kadar açar. Daha sonra öğrendiğimiz bilgilerle hayatımızı yönetmeye çalışırız. Öğrenme zahmetinde bulunmayanlar sorarak çözüm üretmeye çalışır. Bir de öğrenmeden ve sormadan hareket edenler vardır ki! Onların hayatlarının keyifli geçmesi mümkün değildir.
Her konunun öğrenme aşamasında düşünme ve yorum yapma vardır. Bir de öğrenilen bilgilerin uygulama aşaması vardır. Burada da bazı güçlükler yaşanabilir. Öğrenme ve uygulamada akıtılan ter ne kadar çok ise sahip olunan değer de o kadar büyük olur.
Alfabeyi öğrenirken ardından okumanın geleceğini, oradan da çok miktarda bilgiye ulaşacağımızı düşünmedik. Okumayı öğrenme aşamasındaki terleme, kitap okuma zevkini de beraberinde getirdi. Okuma ve basit matematik işlem yapma konusunda sorun varsa, hayatımızın hiçbir aşamasında başarılı olma şansımız yoktur.
Bisiklet kullanmayı öğrenirken dahi terliyoruz. Ardından bisiklet kullanırken hem keyif alıyoruz, hem de ayak tabanlarımız daha az ağrıyor. Otomobil kullanmak ve ehliyet sahibi olmak için de emek veriyoruz. Ehliyet sahibi olmayanların araç kullanma keyfinden söz edilemez.
Üniversiteli olanların sahip olduğu lisans diploması, daha nitelikli meslek sahibi olmayı da beraberinde getirir. Bir konu tartışılırken, çoğu zaman, lisans diploması olmayanlara, ya hiç söz verilmez ya da söyledikleri görüş dikkate alınmaz.
Kaliteli hayat öğrenmeye değer vermekle olur. Ayrıca, hep kendisini düşünenler, kazanç elde etmeyi başkalarını kandırmada görenler, yalan ve yanlışa itibar edenler, keyifli bir ömür sürdüremezler.
Bir de her şeyi duaya bağlayanlar vardır. Bunlar için, açlık mı var; Allah öyle istediği içindir. Fakirlik Allah’tan, zenginlik Allah’tan, Sağlık Allah’tan, Hastalık Allah’tan. Topu Allah’a atıp her şeyi duaya bağlayanlar için, bazı hocalara göre, cennete zenginlerden 500 sene önce girmek varsa da, itibar edilmemesi gereken bilgidir.
Şeyhine, Şıh’ına, hocasına tereyağı, bal taşıyarak, onlardan gelecek dua ile hayatının güzelleşeceğini düşünenler var ki! Bunların kendilerine olan zararları yanında, ailelerine ve içinde yaşadıkları topluma da hiçbir katkıları yoktur. Uyuşukluk ve miskinlik ekmektedirler.
Ne dediğini bilmeden, düşünmeden, yorum yapmadan yapılan duanın, yapana da yaptırana da, fayda sağlaması mümkün görünmemektedir.