Piyasadaki yangından nasiplendik
Geçtiğimiz günlerde Aktarlar Derneği Başkanı Mert Ünyazıcı, baharatların yüzde 80’ninin ithal olduğunu belirterek, “Kur artışından bütün ürünlerimiz etkilendi” diye belirtmişti. Konuya ilişkin Aktar Baharat ve Şifalı Bitkiler işletmecisi Rıfat Can açıklama yaptı. Can, “Aktarlardaki fiyatlar da piyasadaki yangından nasibini aldı” dedi.
YÜZDE 80’İ İTHAL
Geçtiğimiz günlerde Aktarlar Derneği Başkanı Mert Ünyazıcı, baharatların yüzde 80’ninin ithal olduğunu belirterek, kur artışından bütün ürünlerin etkilendiğini söylemişti. Konuya ilişkin açıklama yapan Aktar Baharat ve Şifalı Bitkiler işletmecisi Rıfat Can, “Baharat, kuruyemiş ve bitkilerimizin yüzde 80’i yurt dışından ithal ediliyor. Karabiber, tarçın, karanfil, hurma çeşitleri, tropikal meyveler bu ürünlerden birçoğu ülkemizde yetişmiyor. Ülkemizde yetişen ürünlerin bir kısmını da maliyeti ucuz olduğu için yurt dışından alıyoruz. Kur artışından bütün ürünlerimiz etkilendi. Ambalaj ve kağıt artışı da bizi etkiledi. Ürünlerime yüzde 40 ve 50 civarında bir zam yapabildim” ifadelerini kullandı.
GÜNLÜK NEFSİNİ KÖRELTİYOR
Can, “Tam gelen zammı yansıtmadık. Ambalaj, etiket maliyetini katarsak yüzde 100 ve 200’lük bir zam yapılması gerekirken ben yüzde 50’de kaldım. 70 TL olan kekik ve naneyi 100 TL’den satmak zorundayız. Direne bildiğim kadar direniyorum. Dükkanda malın olması bir şey ifade etmiyor, müşterilerin alım gücü önemli. Şu anda müşteri alım gücümüz çok düşük, fiyatını sorup bırakan müşteri sayımız çok arttı. Örneğin, kayısı 50 TL’den 130 TL’ye çıktı. 3, 4 tane kayısı alıp giden birçok müşterim var” dedi. “Vatandaş sadece günlük nefsini köreltiyor” diyen Can, “Alım gücümüz gerçekten çok düşük. Satış yapamıyoruz. Artık bizim beklentimiz kalmadı. Piyasa oturur kur sabit kalırsa insanlar ona göre bir yol çizer” şeklinde konuştu.
HALİMİZ İÇLER ACISI
Can, “Fiyatı en çok artan ürünlerin başında, nane, kahve, tarçın, zencefil, karabiber ve limon tuzu geliyor. Tabi en çok artış yaşayan ürünlerin başında ise Türk kahvesi geliyor. Kahvenin kilosunu 180 TL’den satıyoruz. Filtre kahveler, espresso kahve gruplarımız 300-350 TL şeklinde yükseldi. 400 TL’ye çıkan kahve gruplarımız var ama satışlarımız yüzde 70 düştü. Aldığım ikinci ürünü aynı fiyata satamıyorum. Dolar düştü diyorlar ama 7 liradan 18’e çıktı. 18 liradan düştü ama aradaki farkı kaçırıyor insanlar. Elektrik faturalarına da zam geldi. Yeni zamla faturam nasıl gelecek merak ediyorum. Kahve makinalarım deli gibi elektrik yakıyor. Halimiz içler acısı ama yapacak bir şeyimiz yok” ifadelerini kullandı. Bahar Kaya