Karasu

Mutlaka mücadele gerekir

Fındıkta temmuz ayı birinci hafta bakımı ile ilgili bilgilendirmede bulunan Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, “Fındıkta ekonomik anlamda zarara neden olan ve zararı hasat sonrası fark edilen Fındık Yeşil Kokarcası yeni nesil erginlerine karşı mutlaka mücadele yapılmalıdır. Ergin ve nimfler fındık meyvelerinde emgi yaparak zararlı olur” dedi.

Zarar oluşturur
Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, fındıkta temmuz ayı birinci hafta bakımı ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Ersoy, “Fındıkta ekonomik anlamda zarara neden olan ve zararı hasat sonrası fark edilen Fındık Yeşil Kokarcası yeni nesil erginlerine karşı mutlaka mücadele yapılmalıdır. Ergin ve nimfler fındık meyvelerinde emgi yaparak zararlı olur. Meyveler iç doldurmaya başladığı dönemde emilmek suretiyle buruşuk ve yer yer çöküntülü olan şekilsiz içler oluşur. Ergin ve larvalar, olgunlaşmakta olan meyveler üzerinde (temmuz ayı içinde) beslenerek dış satım yönünden önemli olan, lekeli iç, zararı oluştururlar. Lekeli iç zararı hasat sonrası göze çarpmaktadır” şeklinde konuştu.
İlaçlama yapılmalı
Mühendis Ersoy, “Lekeli iç zararı gören meyveler dökülmeyeceği için ürün kalitesini olumsuz yönde etkilerler. Zararlı bahçelerde çıkış dönemlerinde yabancı otlarla beslendiği için, yabancı ot temizliği zararlı yoğunluğunu azaltmada etkilidir. Kimyasal Mücadele de temmuz ayı ilk haftasında çıkan yeni nesil erginlere karşı mutlaka ilaçlama yapılmalıdır. Kimyasal mücadeleye başlamadan önce bir ön sayım yapılması gerekir. 10 dekarlık bir bahçede on ocak işaretlenerek, sabah veya akşam saatlerinde beyaz bir çarşaf serilerek seçilen ocaktaki dallar silkelenir. 10 ocakta 1 tane dahi nimf veya ergin böcek görülürse ilaçlama yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Kontrol edilmeli
Fındık dallarında önemli zarara neden olan Dalkıran zararlısına karşı kimyasal mücadeleye devam edilebileceğini belirten Ersoy, “Amerikan Beyaz Kelebeği ilaçlı mücadelesine dikkat edilmelidir. Zararlı yaprakları birbirine bağlayarak ağlar örerek beslenmesine devam ettiği için dallarda görülen ağlar kesilerek imha edilmelidir. Beslenmesini tamamlayan larva ağı terk eder. Üreticilerimizin bu noktada dal üzerinde ağ içerisinde larvaların olup olmadığını dikkatlice kontrol etmelidir. Ağ içerisinde larva görülürse ağlar kesilebilir, yakılarak imha edilebilir ve ilaçlı mücadele yapılabilir. Ağ içerisinde larva görülmez ise kimyasal mücadele yapmaya gerek yoktur.  Yaprak biti görülen bahçelerde mücadele yapılabilir. Yaprak gübresi uygulayacak üreticilerimiz bu dönemde potasyum, bor içerikli gübre kullanabilirler. Yabancı ot temizliğine devam edilebilir” diye konuştu.