Köşe Yazıları

Münir Ali Kara, “Biz daha ne yapalım”

Türkiye’nin fındık üretimi konunda dünya lideri olduğunu bilmeyen yok. Peki Karasu ve Kocaali’nin Türkiye’deki fındığın yaklaşık yüzde onunu ürettiğini biliyor muydunuz? Bu kadar fındık üreten yerlerin ana gelir kalemi de fındık.
“Biz sessiz kalıyoruz abi”, “Fındıkçının arkası yok” gibi söylemleri kesinlikle kabul etmiyorum.
Biz mesela Kuzey Gazetesi olarak her hafta fındık bakımı ile ilgili haberlerin yayınlanmasına aracılık ediyoruz. Hemen her hafta fındık ile ilgili bir konuyu gündeme taşıyoruz.
Vatandaş mesela… Fiskobirlik Genel Başkanı’nı milletvekili yaptı. Sesimizi duyursun diye. Güçlü de destek verdi.
Üretici desen sesini sosyal medyadan yaygın medyadan duyuruyor.
Ama gel gör ki bizim seçtiğimiz vekiller sanki bizim Ankara’daki temsilcimiz değil de Ankara’nın buradaki şubesi gibi davranıyor.
Biz kimsenin partili kimliğine laf etmiyoruz, kimsenin devlet adamlığını da sorgulamıyoruz da…
Ama siz milletin vekilisiniz. Kimseye diklenmeden, meydan okumadan, isyan etmeden de hak aramak mümkün olmalı.
Biz fındıkçının derdini çözmek için öyle bir vekil seçtik ki hem Fiskobirlik Başkanı, dolayısıyla fındık üreticisi hem de avukat. Yani bu işin nasıl müdafaasını yapacak en iyi isim.
Yukarıda bahsettiğim gibi, fındık üreticisi elinden geleni yapmış durumda.

Parkomat yasal mı
Karasu’da yaz aylarında sahilde uygulanmaya başlayan parkomat uygulaması pazartesi günü şehir merkezine de indi. Ödeme yapmanıza da çok gerek yok aslında. Zaten HGS’den düşüyor.
“Ben hep elli liralık yakıt alıyorum” diyenler gibi, nereye park ettiğinizin bir önemi yok, HGS’nizi düzenli ödeyin yeter.
İşin şakası bu yana parkomat sistemi daha önce Mehmet İspiroğlu döneminde denenmiş, bunun için el terminalleri, personel alımı, çizgi çekilmesi gibi belli yatırımlar yapılmıştı. O dönem ilk ayağa kalkan isim de şimdiki Belediye Başkanımız İshak Sarı’ydı. Başkan Sarı, avukat kimliğini önceleyerek, Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken parkomat uygulamasını kaldırdığını ve daha sonra da Yargıtay kararı ile parkomat uygulamasının yasadışı sayıldığını ifade etmiş, güçlü muhalefet oluşması sonucunda da bu uygulamadan vazgeçilmek zorunda kalınmıştı.
Şimdi bugüne gelindiğinde, Karasu Belediyesi kendi eli ile, sistemi iptal ettiren başkan önderliğinde parkomatı geri getirdi.
Parkomatın “hızlı geçiş sistemi” üzerinden tahsilatının yapılması bir yana uygulamanın yasallığı konusunda net bir açıklama yapılması düşünülür mü?
Meclis’teki tartışmaları da hayretle izliyorum. CHP’li bir belediye meclis üyesi eleştiride bulunduğunda “Ama sizin belediyelerde de şu uygulama yapılıyor” deniliyor. Tamam da kardeşim, CHP’linin yaptığı ve vatandaş lehine olmayan bir eylemi Ak Partili bir belediye yapınca iş vatandaşın lehine mi dönüyor? Bana ne bilmem neredeki CHP’li belediyenin uygulamasından…Üstelik ben iki siyasi görüşe de mensup değilim. İkinizin yaptığı ortak uygulamadan ben niye etkileniyorum?
Netice-i kelam…
Bu parkomat uygulaması yasal mı?
Yasal ise HGS’den tahsilatı yasal mı?
Yasal ise fiyat belirlemesi konusunda kimlerden fikir alındı?
Karasu Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada uygulamanın esnafa katkı sunacağı ifade edilmiş. Bu konuda esnafın ya da en azından esnaf temsilcisinin fikri alındı mı?