Kocaali

Melen’e mahmuz çözümü

 

Melen Çayı’nın denize döküldüğü noktayı sığlaştırıp çayın denize dökülmesini engelleyerek sel riskini artıran ve bölgedeki balıkçıları zarara uğratan kumlanma sorunun çözümü için başlatılan çalışmada proje aşaması tamamlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 5. Bölge Müdürlüğü Melen Çayı Kıyı Koruma Mahmuz Projesi için inşaata hazırlanıyor.

 

İNŞAAT BAŞLAYACAK

Melen Çayı’nın denize döküldüğü noktayı sığlaştırıp çayın denize dökülmesini engelleyerek sel riskini artıran ve bölgedeki balıkçıları zarara uğratan kumlanma sorunun çözümü için 2020 yılı Mart ayında başlatılan ve 1/5000 Ölçekli Nazım ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planları 1 No’lu Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile onaylanan Kıyı Koruma Mahmuz Projesi için askı sürecinin ardından altyapı çalışmaları da tamamlandı. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 5. Bölge Müdürlüğü Melen Çayı Kıyı Koruma Mahmuz Projesi için inşaata hazırlanıyor.

1 YILDA BİTECEK

Mayıs 2020’de ÇED süreci başlanan proje kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, projenin ÇED Kararına gerek olmadığı ilanını yaparak projenin başlamasında bir sakınca olmadığını bildirdi. Bakanlığın aldığı bu kararla toplam 753 bin TL’ye mal olacak projenin startı da resmen verilmiş oldu. Proje kapsamında Kocaali sınırlarında kalan Caferiye Mahallesi ve Düzce Akçakoca sınırlarında kalan Melenağzı Köyü’ne birer adet mahmuz inşa edilecek. Mahmuzların Kocaali’de kalan bölümü 200 metre, Akçakoca bölümü ise 120 metre olarak inşa edilecek. Kıyıdan 370 metre uzaklıkta inşa edilecek iki mahmuz arasında ise 153 metre mesafe olacak. Projenin inşa aşaması olarak ise hesaplanan süre 1 yıl olacak. İnşaat çalışmaları başlangıcında öncelikle mevcutta bulunan ve artık işlevini yerine getirmekte yetersiz kalan mahmuz yapısı sökülecek. Daha sonra söz konusu projede gösterilen mahmuz yapısı inşa edilecek.

SEL RİSKİ

Akçakoca İlçesi Melenağzı Köyü ile Kocaali arasındaki sınırı oluşturan Melen Çayı’nın Karadeniz’e döküldüğü kısımda denizden esen rüzgar ve akıntılarla dere ağzı kum birikintileriyle doluyor. Uzun süredir devam eden bu durumdan dolayı derenin denize boşalımı büyük oranda engelleniyor. Nehir suyunun denize boşalmaması durumunda, nehir geriye doğru kabararak yerleşim yerlerini ve araziyi su altında bırakıyor. Büyük bir sel baskını riskini de beraberinde getiriyor. Bölgede meydana gelen kumlanma ve sığlaşma geçtiğimiz yıl Temmuz ayında yaşanan ve yedi kişinin ölümüyle sonuçlanan sel felaketinin nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Ayrıca, nehir yatağı mevcut durumda geniş, uzun ve balıkçı teknelerinin barınmasını sağlayacak derinlikte olduğundan Melen Çayı’nın Karadeniz’e dökülme yerindeki nehir yatağı balıkçı barınağı gibi görev yapıyor. Ancak nehir ağzının kumlanması durumunda balıkçı teknelerinin nehir içerisine doğru girmesini engellenerek ve fırtınalı ve denizin dalgalı olduğu durumlarda balıkçı tekneleri zarar görüyor. İnşa edilecek mahmuzlar sayesinde hem bölgenin sel baskını tehlikesinin ortadan kalkması hem de balıkçı teknelerinin yaşadığı sorunun sona ermesi planlanıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir