
CHP Karasu İlçe Başkanı Aykut Süt, geçtiğimiz Salı günü yapılan Karasu Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı’na ilişkin basın açıklamasında bulundu. Başkan Süt, “Kolay ve emeksiz kazanılan şeyler elden kolay çıkar. Yani haydan gelen huya gider” ifadelerini kullandı.
142 ADET TAŞINMAZ
Karasu Belediye Meclisi’nin Ekim ayı Olağan Toplantısı’na ilişkin CHP Karasu İlçe Başkanı Aykut Süt, basın açıklamasında bulundu. Başkan Süt, “Meclis toplantısı gündeminin en önemli maddeleri hiç şüphesiz hukuken belediyeye ait olan bir takım taşınmazlar üzerinde tasarruf yetkisine ilişkin 5., 6. ve 7. maddeleridir. Yapılan oylama sonucunda çoğunluk oyu ile kabul edilen maddelerle 4 adet taşınmazın ihtiyaç nedeniyle satışının, toplam 142 adet taşınmazın borç karşılığı olarak SGK ve Vergi Dairesi’ne devrinin ve 1 adet taşınmaz üzerine ipotek tesis edilmesinin önü açılmış oldu” şeklinde konuştu.
EMEKSİZ KAZANÇ
“Haydan gelen huya gider” sözleriyle açıklamasına devam eden Başkan Süt, “Yani kolay ve emeksiz kazanılan bir şey elden kolay çıkar. Taşınmazlar üzerindeki tasarruf talebine yönelik yetki isteğinin tek açıklaması budur” dedi. Süt, “Çok uzak değil, Büyükşehirlerin sınırları içindeki köylerin statüsü, 12 Kasım 2012’de çıkartılan bir yasayla mahalleye dönüştürülmüş, bu dönüşüm ile birlikte köy tüzel kişiliğinin hakları ve borçları kül halinde bağlandıkları belediyelere geçmiş, köy halkına ait ortak mallarının, taşınmazların, meralarının mülkiyeti de kanuni düzenleme ile ilgili belediye devredilmiş idi” diyerek açıklamasını sürdürdü.
ALIN TERİ
Açıklamasına devam eden Süt, “Olaya bakıldığında, belediye hukuken kendisine geçmiş olan taşınmazlar üzerinde tasarruf edebilir. ‘Ne var ki bunda’ denilebilir. Hukuken evet ama vicdanen hayır. Nedeni şu. O ortak mallar, o taşınmazlar arasında atalarımız tarafından gelirleri cami, okul, kuran kursu ve köyün tüm temel ihtiyaçlarında kullanılmak üzere imece usulü ile dikilen fındık bahçeleri ve tarım arazileri var. Mezarlıklar var. Köy halkının kullanımında bulunan kıraathaneler, köy binaları, sağlık ocakları, eğitim alanları, etkinlik alanları, meralık alanlar, otlaklar var. Her şeyden öte o ortak mallarda alın teri, emek, yaşanmışlıklar, evveliyat var” diye belirtti.
GERÇEĞİ YANSITMIYOR
“Bu hususları önemsememek, göz ardı etmek, taşınmazları bu şekilde heba etmek, yasal düzenleme sonrası çıkan ve hali hazırda devam eden tartışmaları içinden çıkılamaz hale çevirmek vicdanen kabul edilebilir değil” diyen Süt, “Umuyorum ki, Belediye Encümeni ve Belediye Başkanı ‘tohumuna para mı verdik’ diye düşünmez, meclisten almış olduğu bu yetkiyi kullanmaz ve bu yanlıştan döner” diye belirtti. Süt, “Başkan Sarı’nın Çatalövez’deki taşınmazın parsel parsel satılına ilişkin yetki isteği görüşülürken sarf ettiği ‘Burası cami yeri değil, gelirinin nereye gittiğinin kontrolü gibi bir şey söz konusu değil, tamamen vicdana kalmış bir şey burayla ilgili olan’ şeklindeki açıklama, hiçbir şekilde bilgiye dayalı değil, gerçek durumu da yansıtmıyor” dedi.
MEYDAN SİZİN
“Başkanın ağzından çıkan cümleler satış isteğinin arkasındaki niyeti de açık olarak gösteriyor” diyen Başkan Süt, “Gelirinin kullanım şeklinin belirsizlik olduğunu ifade etmek, esasen bu ata yadigarı taşınmazlardan elde edilen gelirleri bana verin demektir. Geçen sene toplanan fındıkların bir kısmını köy muhtardan isteme gafletine düşen Sayın Belediye Başkanı bu cesaretini tekrarlasın, bu açıklamaları meclis toplantısında değil de taşınmazın bulunduğu yerde halkın içinde söylesin. Ben, Karasu’da vicdanı temiz kalmış tek kişi olduğu iddiasında olan Sayın Belediye Başkanı ile taşınmazların satışına yetki vererek bu açıklamaya katılan Ak Parti ve MHP’li Meclis üyelerini Çatalövez Mahallesi’ne giderek ‘çöp kamyonu satın aldık, parasını ödemek için dedeleriniz, babalarınız tarafından dikilen fındık bahçelerini parsel parsel satıyoruz, sonuçta tohumuna da para vermedik, zaten elde ettiğiniz gelirleri nereye harcadığınız da belli değil’ şeklinde açıklama yapmaya davet ediyorum. Buyurun meydan sizin” sözlerini kullandı.
HESABI SORULUR
Başkan Süt, “Yine, alınan karar ile büyük çoğunluğu kırsal mahallelerde bulunan 142 adet taşınmaz, beceriksiz yönetimler tarafından biriktirilmiş toplam 52 milyon TL SGK primi ile vergi borçlarının tasfiyesi için heba edilecek. Toplantıya katılan CHP’li ve BBP’li meclis üyelerinin reddettiği, MHP’li meclis üyelerinin çekimser kaldığı oylamada Ak Partili meclis üyelerinin tamamı bu talana, bu vicdansızlığa el kaldırarak borç tutarları karşılığında taşınmazların satışı ve devri noktasında Belediye Encümenine ve Belediye Başkanına yetki verdiler. Merak ediyorum taşınmazların satışı ve devrine yönelik olarak fiyat değerlemesi yapılırken o taşınmazın bulunduğu yerde yaşayan veya vefat etmiş olan dedelerin, ninelerin, babaların, anaların alın terleri, emekleri ve hikayeleri göz önüne alınacak mı? Muhtemelen alınmayacaktır. Alınmasın ama bir gün hesabı sorulur oda unutulmasın” ifadelerini kullandı.
MÜJDE VERMİŞTİ
Başkan Süt açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı: “Yanlış hatırlamıyorsam 8 Aralık 2020 Salı günü Karasu Sosyal Gelişim Merkezi salonunda gerçekleştirilen Karasu Belediye Meclisi toplantısında Belediye Başkanı Sayın İshak Sarı, meclis üyelerine belediyenin İller Bankası’na olan borçlarının son durumu hakkında bilgi vermiş, borcun vadesinin uzatılması ve taksit miktarlarının düşürülmesi konusunda anlaşma sağladığını müjdelemişti. Söz konusu yapılandırmada faiz oranı yükseltilmiş ve vade süresi uzatılmış, Karasu Belediyesi’ne 52 milyon TL ekstra faiz borcu yüklenmişti. Yapılandırma ile belediyeyi 52 milyon TL ekstra faiz borcu altına sokan yönetim ile yaklaşık 1 yıl sonra birikmiş toplam 52 milyon TL SGK primi ile vergi borcunu taşınmaz devir yolu ile tasfiye etmek istiyor. Ben İlçe Yönetim Kurulum adına belediyeye ait taşınmazların satışına son verilmesine yönelik seçim öncesinde vermiş oldukları sözleri unutmayan ve bu doğrultuda duruşlarını hiç bozmayan meclis üyelerime ayrı ayrı teşekkür ediyorum, saygılar sunuyorum.”