Köşe Yazıları

Geliyor gelmekte olan

 

Geçtiğimiz yılın son ayına bakıldığında döviz kurları ile TL arasında Cumhuriyet tarihinin en volatil dönemi oldu.

Yeni yıl da aynı tempoda devam ediyor. İnşallah sonu hayırlı olur.

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın “Faiz sebep, enflasyon neticedir” ilkesi çerçevesinde belirlenen politika yeni yılda da devam edeceğe benziyor. Çünkü Sayın Erdoğan “Bu can bu bedende oldukça” diyerek sözünün arkasında olduğunu bir kez daha vurguladı.

20 Mart 2021’de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Naci Ağbal’ın yerine Merkez Bankası Başkanı olarak atanan Prof. Dr Şahap Kavcıoğlu’da zaten bu doğrultuda hareket etti.

Göreve geldikten sonra 23 Eylül’de 100 baz puanla başlattığı ilk politika faizini Ekim ayında 200, Kasım ayında 100 ve Aralık ayında 100 baz puan ile devam ettirdi. Yüzde 19’la aldığı faiz 14’e inmiş oldu. Tabi bu arada Dolar/TL paritesi de 8,60 TL seviyesinden yılsonunu 13,30 TL’den kapattı.

Dolar, TL paritesi arttıkça doğal olarak tüm ürünleri de olumsuz etkiledi. Bu nedenle Pazartesi açıklanan Aralık enflasyonu aylık yüzde 13,58, yıllık yüzde 36,08 ile rekor seviyeye çıktı.

***

Önümüzdeki ayın 20’sinde Merkez Bankası’nın yapacağı İlk Para Kurulu Toplantısı’nda bu faiz indirimlerinin devamı gelir mi bilemem ama indirimler geldikçe enflasyonun düşmediği aksine dolar etkisiyle arttığı görülecektir.

Peki, bu şartlarda AKP hükümeti erken seçime gider mi? Bence intihar olur.

Anayasa’nın 77’nci maddesine göre, erken seçim kararını TBMM ya da Cumhurbaşkanı verebiliyor. Erken seçim kararı TBMM tarafından en az 5/3 çoğunlukla verilmişse Meclis seçimin yapılacağı tarihi de belirliyor.

Yenileme kararının Cumhurbaşkanı’nca verilmesi halinde ise bu kararın alındığı günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk Pazar günü seçim yapılıyor.

Seçimin yenilenmesine TBMM veya Cumhurbaşkanı’nca karar verilmesi halinde, durum Bakanlar Kurulu tarafından 48 saat içinde ilan ediliyor.

Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 9. maddesine göre; seçimlerin yenilenmesine veya ara seçimin yapılmasına karar verildiği hallerde YSK, bu Kanun ile 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun seçimlere ilişkin olarak tespit ettiği süreleri kısaltarak uygulayabiliyor.

Yani belirlenen süreyi öne çekebiliyor.

***

Peki, böyle bir durum söz konusu olabilir mi?

MHP’nin ortağı AKP ile daha önce “Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Kanunu“ndaki 13 ya da 14 madde olacak şekilde yüzde 100 mutabakata vardığı değişiklik teklifi mecliste kabulünün üstünden bir yıl geçmeden uygulanamıyor. Yani bu şekliyle erken seçimin olamayacağı matematiksel olarak mümkün değil.

Ancak bazı formüller bulunarak bu mümkün olabilir. Örneğin; MHP milletvekili adayları AKP listelerinden seçilecek sıraya sokulabilir ve yeni dönemde yine mecliste bulunarak grup kurabilir. Ancak MHP seçmeni böyle bir uygulamayı onur meselesi yaparsa parti içinde ayrılıklar artar. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de buna yanaşacağını sanmıyorum.

Bu nedenle MHP, böyle bir seçimi bazı değişiklikler yapılmadan girmeyi göze alamaz. Bu nedenle AKP ile MHP, erken seçim tartışmalarını bitirmek için daha önce de seçim yasası değişiklik teklifini meclisin gündeminde öteleme girişiminde bulunmuştu.

Geçtiğimiz 1 Ekim’de açılan meclisin öncelikli gündemine alınmayan değişiklik teklifinin meclis gündemine Kasım’da gelebileceğine ilişkin hesaplar yapılmıştı. Ama o da olmadı.

***

Anayasa göre seçim yasasında yapılacak değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak olan seçimlerde uygulanmadığı için AKP, seçim yasası değişiklik teklifini sürekli öteleyerek “Erken seçime gitmemiz zaten yasal olarak da mümkün değil” mesajı vermeye çalışacak.

(AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan da 22 Aralık tarihinde partisinin grup toplantısında  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun erken seçim çağrısına yanıt vererek “Cumhur İttifakı’ndan Devlet Bey bu işin Haziran 2023’te olacağını söylüyor, ben Haziran 2023 diyorum. Defaatle bunu söylememize rağmen yatıyor, kalkıyor ‘erken seçim’. Erken seçim yok. Bu ülke bir hukuk devletidir, belirlenen tarih neyse o tarihte seçim yapılacaktır, olay bu. Bak Bay Kemal, noktalı virgül değil, nokta koydum” diye konuşarak, kendince noktayı koydu.

Biliyoruz ki, her nokta bir son değildir. Sonrası için yeni bir karar alınır ve konu devam edebilir. Hele ki siyasi arenada her an her şey olabilir.

Neyse;

2023 Haziran veya daha erken. Sonunda geliyor, gelmekte olan!”