Evlilikte iletişim

İletişim, hayatın pek çok sürecinde yer alır. Bu süreçlerden biri de yakın ve romantik ilişki türü olan evliliktir. Evlilikte saygı, sevgi, sadakat, sorumluluk alma ve iletişim gibi birçok temel unsur bulunur. İletişim, ilişkide etkileşim yaratabilme, kurabilme, duyguları anlama ve aktarabilme becerisidir. Bu beceride ne kadar yeterli olunursa o derece mutlu, huzurlu hissetmek mümkün olur. Pek çok araştırmacı evlilikte iletişim konusu üzerinde durmuş ve evliliğin eşler ve aile üyeleri arasındaki iletişim ve etkileşimle şekillenen bir kurum olduğu sonucuna varmıştır. Birey, bulunduğu sosyal çevreye kurduğu iletişim ile adapte olur. İletişimsiz olmak mümkün müdür? Özellikle aynı evi paylaşan, dip dibe hayat süren bireylerin iletişim kuramaması mümkün müdür? Elbette değildir. Bir diğer kişiyle aynı fiziksel ortamı paylaşmaya başladığımız andan itibaren iletişim başlar. İletişimin olmaması söz konusu değildir. Ancak bu kurulan iletişimin ne kadar sağlıklı olduğu önemlidir. Ortaya iyi ya da kötü, sağlıklı ya da sağlıksız gibi ilişkiyi olumlu ya da olumsuz şekilde etkileyecek iletişim türleri çıkar.
Eşler arasında yaşanan sorunların temelini iletişim problemleri oluşturur. Yanlış anlamalar, beklenti ve isteklerin anlaşılmaması eşler arası iletişimi sağlıksız bir yöne geçirerek öfke, kızgınlık, kırgınlık gibi birçok olumsuz duygunun ortaya çıkmasına neden olur. Aslında sağlıklı iletişim ifadeleri birçok sorunu çözmeye yardımcı olur. Toplumda çokça kullanılan “Ne söylediğin değil, nasıl söylediğin önemlidir.” sözü, pozitif bir dil kullanmanın iletişimde ne kadar önemli olduğunu vurgular. Evlilikte açık, net ve pozitif bir iletişim mutluluğu olumlu yönde etkiler. Sözlü iletişimin yanı sıra jestler, mimikler gibi fiziksel boyuttaki değişkenler de önemli bir etkendir.
Bazen sözlü olarak olumlu cümleler kurulsa da jest ve mimikler bunu desteklemediği takdirde eşe istenilen mesaj verilmeyebilir. İlişkide sadece mimiklere bakarak akıl okumak da ilişki için tehlikelidir. Örneğin, bunun yerine eşe ne yaptığı, neden kaşlarının çatık olduğu sorularak açık iletişim kurulmalıdır. İletişimde “sen dili” yerine “ben dili” kullanmak, suçlayıcı ve yargılayıcı cümlelerden kaçınmak gerekir. Kızgınlık ve öfkeyi nazikçe ifade etmek, karşı tarafın davranışlarını kendimize göre yorumlamamak, saldırgan tutumları önlemek adına “ben dili” kullanmak, karışık veya çift mesaj veren ifadelerden kaçınmak, affetmeye istekli olmak, tartışmayı sonlandırmak çiftler arasında sağlıklı bir iletişim kurmaya yardımcı olur.