
Aslında geçtiğimiz hafta yapılmıştı. Belediyenin Şubat olağan toplantısı gündem maddesi az olmasına karşın oldukça verimli bir toplantıydı. Başkan Turan Yüzücü gündem dışı konuşması için bilgilendirme amaçlı bir çalışma yaptırmış. Meclis üyelerini ilçedeki bazı önemli projelerin geldiği son nokta konusunda bilgilendirme yaptı. Konu iyi olduğu için ve geçtiğimiz hafta yer konusunda biraz sıkışık olduğum için bu haftaya bıraktım.
Turan başkan hemen hemen 20 dakika süren konuşmasında küçük sanayi meselesinden futbol sahasına, kapalı salon ve yüzme havuzu projesinden eksik kalan doğalgaz çalışmalarına kadar birçok konuda kısa kısa konuşma yaptı. Kısa konuştu ama öz konuştu. Bunların en önemlisi de takdir edersiniz ki küçük sanayi meselesiydi. Ve tabi ki ilçe merkezi ve yakın çevrede devam eden 18 uygulaması. Benim için bu iki çalışma Kocaali’nin geleceğini şekillendirecek çalışmalar. Hem küçük sanayi meselesinde hem de 18 çalışmalarında başkanın ‘hakkaniyet’ vurgusu oldukça önemliydi. Zira bu bize yakın gelecekte imar sorunumuzun herkesten kabul görecek şekilde çözüme kavuşacağının sinyallerini veriyor. Yine son dönemde ulusal gündemde yer almasına rağmen bizi de büyük oranda ilgilendiren deprem gerçeği var. Ege Denizi’nde son bir haftada üst üste 5 bin deprem olunca ister istemez gündeme girdi. Kentsel dönüşüm ve yerinde dönüşüm çalışmaları siyasilerimizin en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Ama ne hikmetse Kocaali’de son dönemde bu hiç gündeme gelmedi. Dönüşüm işi sanki biraz ikinci plana itilmiş gibi görünüyor ama bu böyle devam etmeyecek. Zamanında hatırlarsınız ilçe merkezindeki çalışmalarda sadece birkaç dönümlük alanda 40 civarında binanın acil yıkılması gerektiği ortaya çıkmış. Ancak uzlaşma sağlanamadığı için proje rafa kalkmıştı. Şimdi durum öyle bir hal alıyor ki zamanında uzlaşamayanlar uzlaşmak zorunda kalacak. Dönüşüm işini gündemden düşürenler ve hatta karşı çıkanlar şundan birkaç ay sonra dönüşüm diye veryansın edecekler. Her şeye hazır olun. Az önce dedim ya benim için sanayi ve 18 meselesi önemli diye. Elbette 18 önemli ama asıl değişimin fitili sanayi meselesinden sonra ateşlenecek.
Küçük sanayi projesi ilçe merkezindeki birçok tamirci işletmesini dışarıya çıkaracak. Fındıkçıların gitmesi de muhtemel. Yine bunlara ek olarak büyük nalburların, elektrikçi ve inşaat işiyle uğraşan işletmelerinde peyderpey gidiş gerçekleşecek. Burası çok önemli. Çünkü ilçe merkezinde bulunan bu gibi işletmelerin çoğu uzun yıllardır aynı yerdeler ve binaların çoğu oldukça riskli. Bunların ilçe merkezinden çıkması bir anda çarşıyı boşaltacak. Merkezde onlarca boş dükkan ortaya çıkacak. Diyeceksiniz ki “Ne olmuş boşalacaksa? Yerine hemen yenileri gelir”.
Orası öyle değil işte. Çarşı içindeki sanayi odaklı dükkanlar, 10, 15, 20 yıllık dükkanlar. İşyeri ruhsatları o zamanki şartlara göre verilmiş. Şimdi öyle eskisi gibi herkes kafasına göre ruhsat alıp dükkan açamıyor. Keza merkezde boşalacak olan yerler de büyük ölçüde insan odaklı sosyal işletmeler olacak. Bunların ruhsat alabilmesi için deprem dayanıklılığından tutun da elektrik tesisatına kadar her şeyi denetime tabi. Peki ne mi olacak? Küçük sanayi yüzünden merkezdeki dükkanlar boşalınca yerine yenisini açacağınız zaman binanın uygun olmadığı ortaya çıkacak, istediğiniz yere dükkan açamayacaksınız. Boş dükkanlar da mülk sahiplerinin elinde kalacak. Üstelik de atıl vaziyette. Şimdi kendinizi düşünün. Çarşının göbeğinde 150 metrekare dükkanınız var, boş duruyor. Bina riskli olduğu için kiraya veremiyorsunuz. Canınıza tak edince “Dönüşüm dönüşüm” diye feryat etmez misiniz? Hah… işte o günler geliyor. Gardınızı alın. Hazırlıklı olun. Sağlıkla kalın…