Köşe Yazıları

Birlikte başarırız

 

Karasu’da 2021-2022 eğitim-öğretim yılı döneminin ilk 10 günü geride bıraktık.

Okul öncesinde 866, ilkokulda 3 bin 753, ortaokulda 3 bin 367, lisede ise 3 bin 410, toplamda 11 bin 910 öğrenci ders başı yaptı. İlköğretim öğrencileri arasında Suriye, Irak, Avusturya, Türkmenistan, Afganistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Filistin, Gürcistan, İran, Mısır, Özbekistan, Ürdün, Kırgızistan ve Ukraynalı olmak üzere toplamda 633 yabancı uyruklu öğrenci de bulunuyor. Ayrıca bu dönemde 849 öğretmen görev yapıyor.

***

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 15 bin yeni öğretmen ataması daha yapılacağını duyurdu.

Bu yeter mi?

Elbette yeterli değil.

Karasu’ya kaç öğretmen gelecek şimdilik bilmiyoruz. Zaten gelse de ancak ikinci dönemde görev yapabilecek. Bu sürede noksan öğretmen kadrosu ücretli öğretmenlerle doldurulması amaçlanıyor. Oysa 100 bine yakın öğretmen adayı atama beklerken emekli olmuş, bir şekilde eğitim camiasıyla ilişiği kesilmiş kişilerin ücretli öğretmen olarak görevlendirilmesi ne derece yararlı olacaktır?

Bu arada deprem güçlendirmesi nedeniyle 5 ilköğretim okulunun öğrencilerinin başka okullara gönderilerek burada diğer öğrencilerle birlikte ikili öğretim yapmak zorunda olması çeşitli rahatsızlıklara yol açsa da, ilgili okulların eğitim-öğretim döneminde güçlendirme programına alınması Milli Eğitim Bakanlığı uhdesinde yapılan bir tercih. Keşke tatil döneminde olsaydı ama şimdi bunu tartışmaya açmanın bir yararı olmayacak.

***

Şimdi asıl sorunumuz; pandemi döneminde bu süreci kazasız belasız nasıl atlatmaktır.

Kovid-19 pandemisinin ciddiyetinin devam ettiği bir süreçte yüz yüze eğitim-öğretim yapılmasının birtakım riskleri olsa da, iki dönemdir yapılamayan ve hasretle beklediğimiz bu dönemin gerekli önlemler alınmak suretiyle devam ettirilmesini zorunlu görüyorum.

Ancak ne var ki, aldığımız bilgilere göre bazı öğretmenlerin daha henüz aşılarının tamamlanmadığı öğrendik. Böyle bir durumda haftada 2 kez PCR test zorunluluğu bulunuyor ama bunun da bazı su istimale ve zaman kaybına yol açacağı yönünde değerlendirme yapılıyor.

Karasu İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan’ın bu dönemi sorunsuz atlatabilmek için okul müdürleri ile sürekli toplantı yaptığını öğrendik. Aksaklıkların çözümü noktasında bu toplantıların süreklilik arz etmesini önemsiyorum.

Aldığımız bilgilere göre, deprem güçlendirmesi yapılan okulların ikinci öğretim yarıyılına hazır olacağı belirtildi. Demek ki bu süreye kadar veli, öğrenci, öğretmen fedakarlığı ile süreç geçmiş olacak.

Zaten başka da çaresi yok.

O halde sürecin iyi yönetilmesi için bütün paydaşlar bu fedakarlığa ortak katkı sağlamalı.

Diğer bir sorun, okulların güvenirliliği konusudur.

Bu nedenle pandemi döneminde alınan önlemlerin ciddiyetle uygulanması gerekiyor.

Bir sınıfta kovid-19 virüslü öğrenci veya öğretmenin diğer öğrencilerin sağlığına ve eğitimine olumsuz etki oluşturacağı dikkate alınarak hijyenik tedbirlerin harfiyen uygulanması bir zorunluluktur. Yani herkes bu konuda çok dikkatli olmak durumundadır. İkinci bir kapanmaya hiç kimsenin tahammülü yoktur.

Yukarıda dikkatinizi çekmiştir. İlköğretim merkez okullarında yabancı uyruklu 15 ülkeye mensup 633 öğrenci bulunuyor. Bunların eğitim ve öğretimi Milli Eğitim Bakanlığı Genelgesi doğrultusunda Türk öğrencilerle birlikte yapılıyor. Ancak bazı veliler bu konuda rahatsız olduklarını belirterek çocuklarının bunlarla aynı ortamda bulunmasını istemiyor. Zaten yabancı uyruklu öğrencilerin de özel eğitime ihtiyacı var. Her ne kadar mevcut müfredat paralelinde bunlarla ilgili ilave eğitim ve öğretim yapılıyorsa da ayrı derslikli eğitim-öğretim verilmesinin daha verimli olacağını düşünüyorum.

“Toplumsal sorumluluk, ortak değerlerin çözümü noktasında fedakarlık gerektiriyor. Noksanlıkları eleştirmek yerine çözümüne katkıda bulunmak daha yararlı olacaktır. Bu nedenle zorlukların üstesinden gelmek için tek çaremiz ortak akılla hareket etmektir. Çünkü bu süreçteki olumsuzluğu ancak birlikte çözer, birlikte başarırız!”