Ali Sarımert, “İslam’da dövme yaptırmak caiz mi?”
İnsan, Allah’ın, en güzel bir şekilde yarattığı, şeklini güzel yaptığı, bilgi nimeti ile donattığı, yaratılan her şeyi emrine verdiği, sayısız nimetler bahşettiği; duygu, düşünce ve akıl gibi özelliklerle diğer varlıklara üstün kıldığı, meleklerin kendisine secde ettiği değerli bir varlıktır. Anne babalar çocuklarına, Allah’ın verdiği bir emanet nazarıyla bakmalıdırlar. Çünkü onlar dünya hayatının süsü kalbin meyvesi ve cennetin kokusudurlar. Onlar bize Allah’ın birer nimetidirler. Ailevî sorumlulukları yerine getirmek anne-babanın kıyamet günü Allah huzurunda sorguya çekileceği bir emanettir.
İnsan; Akıl, düşünce ve idrak sahibi olması yönüyle şerefli bir varlıktır. Buna karşılık insan yaratıcısı tarafından bir takım emanetler ve sorumluluklar yüklenmiştir. Bu sorumluluklar:
1-Kendini bilme 2-Yaratanını bilme 3-İnsanlara insanca davranma. Her insanın, Yüce Allah’ın kendisine verdiği BEDENİNİ ve RUHUNU her türlü tehlikeden koruması gerekir. Bunun için insan hem ruh sağlığına hem de beden sağlığına dikkat etmelidir. Sağlığı korumak dinimizin temel amaçlarındandır. Esasen dinimizin emir ve yasakları şu 5 şeyi korumaya yöneliktir: 1-Dini Korumak 2-Canı Korumak 3-Aklı Korumak 4-Nesli Korumak 5-Malı Korumak. Dikkat edilirse insan hayatı bu beş şey üzerine kurulmuştur. Şerefli bir hayat ancak bunların korunması ile mümkün olur. Bu bilgilerden anlaşıldığı gibi insana güzel giyinmesi takı-ziynet takınması bedenini ve elbisesini süslemesi güzelliklerini koruması kendisini güzelleştirerek görünmesi helâl kılınmıştır. Ancak insanın yaratılışından gelen özellik ve şeklini değiştirmeyi yani fıtratı değiştirmeyi hedef alan müdahaleleri ve tasarrufları yasaklanmıştır. Dövme” buna örnektir. Arapçada; “veşm” denilen dövme yaptırma yaratılışta vücutta olmayan bir şekli motifi resmi vücut derisine iğneyle bir tür kazıyarak hayat boyu kalacak şekilde işlenmesi demektir. Bu izahtan da anlaşıldığı gibi dövme ile insan vücuduna kalıcı olacak değişim müdahalesi yaparak hakkı olmayan bir tasarrufa kalkışmaktadır. Dövme yaptırma Hz. Muhammed (sas)’in hadislerinde de yer alarak yapılması şiddetle yasaklanıp lânetlenmiştir (Buhârî “Libâs85-87; Müslim “Libâs” 119). İslâm bilginleri de vücuda bir estetik görünüm kazandırmak için yapılan dövme ve dağlamayı Allah’ın yarattığı şekil ve surette kalıcı değişiklikler meydana getirdiği için câiz görmemişlerdir. Bir hata sonucu yaptırılmış dövmenin mümkün olan en yakın zamanda silinmesi “vücut” adlı eserin tek sahibi olan Yüce Allah’ın hilkatine (yaratışına) duyulan saygının ve kulluğun gereğidir.
Diyanet’in dövme yanıtına uzmanlar ne dedi? Dövme yaptırmak caiz midir?” sorusuna yanıt veren Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, dövme yaptırmanın haram olduğunu bildirdi. Kurul, kararında; vücuda iğneler batırılıp, açılan deliklere boyalı maddeler konularak yapılan dövmenin, eski çağlardan beri yapılan bir cahiliye adeti olduğunu kaydetti. Dövme yaptırmanın sağlık açısından da zararlı olduğuna dikkat çekilen kurul açıklamasında, “Sağlık açısından zararlı olduğu gibi, dinen de yasaklanmıştır. Dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla, yaratılıştan verilmiş olan özellik ve şekillerin değiştirilmesi İslam dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır. Dolayısıyla dövme yaptırmak caiz değildir. Din İşleri Yüksek Kurulu, “Dövme yaptırmak, abdeste veya gusle engel midir?” ve “Kalıcı dövme ile geçici dövmenin bu konudaki hükmü aynı mıdır?” soruları üzerine, şu yanıtı verdi: “Vücudunda dövme bulunan bir kimse mümkünse, sağlığına zarar vermeyecek yöntemlerle onu ortadan kaldırmalıdır. Bu mümkün olmazsa Allah’tan bağışlama dilemesi, yaptığına pişmanlık duyması gerekir. Yapıştırma yöntemi ile deri üstüne yapılan geçici dövme ise suyun deriye ulaşmasına engel olacağından gusül ve abdeste engel olur.”
SEVGİ İZİ NEDİR?
Sevgi izi; Alzheimer hastası olan, zihinsel engelli olan ya da benzer hastalıkları olan kişilerin, bir anda ortadan kaybolması problemini ortadan kaldırmak adına geliştirilmiş bir uygulama. Özellikle bu kişilere bakmanın zor olması nedeniyle başlatılmış bir uygulama; bu kişiler beklemediğiniz bir anda, hiç fark edemeyeceğiniz bir şekilde ortadan kaybolabilirler. Bu gibi durumlarda, sevgi izi sayesinde kaybolan kişiyi bulmanız çok daha kolay bir hal alıyor. Sonuç İslam, kişinin dinini, canını, malını, aklını ve neslini korumayı hedef aldığından, temiz ve faydalı olan şeyleri mubah kılmış, fert ve toplum için zararlı olan şeyleri de yasaklamış olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Bize düşen, İslam’ın koyduğu dünya ve ahiret saadetine ulaşma hedefi doğrultusunda gayret sarf ederek, toplumda güzel örnek olacak davranışları sergileyecek fertleri yetiştirmektir.