Köşe Yazıları

Yıldız futbolcuların son demleri

 

Dünya kupasının henüz ilk gurup maçları oynanmasına rağmen şu gerçek ortaya çıktı ki “Oyun kural bilgisinin önemi” hayati derecede imiş.

Maalesef ülkemizde olsun yurt dışında olsun çoğu futbolcular oyun kurallarından bihaber. Elbette ki altyapıdan yetişmiş oyuncuları kastetmiyorum. Ve tabi ki Avrupa’da eski hakemlerden oluşan ekipler kurulmaya başladı son dönemlerde. Bu hakemler hem oyuncuları hem de zaman zaman guruplar şeklinde taraftarları bilgilendiriyorlar oyun kuralları ile ilgili değişiklikler hakkında.

Bunun faydalarını Avrupa kupalarında oynanan ya da zaman zaman canlı izlediğimiz lig müsabakalarında görüyoruz. Futbolcular kuralları bildikleri için hakemle oynamıyorlar ve itirazda bulunmuyorlar kolay kolay.

Aslında oyun kuralları, öyle cilt cilt kitaplar doldurmuyor. Gayet basit ve anlaşılır bir şekilde yazılmış açıklamalardır.

Neredeyse herkesin bildiği üzere futbol on yedi tane oyun kuralı üzerinden oynanır. Sahada bu kurallar ile oynanmasını sağlayan saha içi ve saha dışı hakemler vardır.

Ben yine de kısa bir şekilde açıklayayım. Ne olur ne olmaz diyerek ve bilmeyenlerde öğrenir, bilenler ise bilgilerini tazelemiş olur böylece.

Futbol oyun kuralları: 1- Oyun alanı, 2- Top, 3- Oyuncular,4- Oyuncuların ekipmanları,

5- Hakem, 6- Yardımcı hakemler, 7- Maçın süresi, 8- Oyunun başlaması ve tekrar başlaması, 9- Topun oyunda ve oyun dışı olması, 10- Bir maçın sonucunu belirleme, 11- Ofsayt, 12- Faul ve fena hareketler, 13- Serbest vuruşlar, 14- Penaltı vuruşu, 15- Taç atışı, 16- Kale vuruşu, 17- Köşe vuruşu.

Bu kurallar çerçevesinde dizayn edilen futbol oyunu futbolcuya iyi öğretildiğinde oyuna ve oyuncuya avantaj sağlamaktadır.

Nasıl mı? Nasıl olacak futbolcular kuralları bilerek oynayacaklar ve onlara göre pozisyon alıp üretecekler.

Bakın bunun en iyi örneğini Katardaki Dünya Kupası’nda oynanan Arjantin – Suudi Arabistan müsabakasında Sudi Arabistan’ın, 11. oyun kuralı olan ofsayttan beslenerek VAR Teknolojisini de göz önünde bulundurarak ve doğru uygulayarak tam on kez Arjantin’i ofsaytta düşürerek rakibi nasıl etkisizleştirdiğini ve müsabakanın nasıl kazanıldığını gösterdi seyredenlere ve TV başında izleyenlere.

Ama eminim ki ülkemizde TV başında bu turnuvadaki maçları izleyen futbol severler bu küçük ve bir o kadarda gereksiz ayrıntıya dikkat etmemişlerdir. Bizde son harekete son vuruşa bakıldığı için.

Benim gördüğüm ve biraz da hakem olduğumdan dolayı alıcı gözle İzlediğim kadarı ile, bu futbol oyununu ofsayt kuralı üzerinden kurgulayan Teknik Direktör Herve Renard futbol oyun kurgularına futbol oyun kurallarını kullanarak da güçlü bir oyun nasıl oynanacağını göstermesi takdire şayandı bizim açımızdan.

Kısaca özet ve sonuç olarak bu oyunun sahada uygulanmasına ve gelişimine, 1- Beş savunma ve beş hücum prensibi uygulaması ile 2- On yedi tane futbol oyun kurallarını bilerek oyunun kurgulanması ile 3- Fair-Play ilkelerini asla göz ardı etmeden oynamak, kazanmak için çok çok etkilidir.

Futbol bu üç değerli temel maddeler üzerinden öğrenilerek, uygulanarak, geliştirilerek oynanır.

Bu üç maddenin içerik ve derinliklerini futbolcu, antrenör çok iyi bilmeli ki oyunu ve oyunculukları verimlileşsin.

Bu oyun salt yetenek ile oynanmaz yeteneği futbolun ihtiyacı olan teknik, taktik, bilişsel, psikolojik, biyomotorik olarak destekleyip geliştirirken, oyun prensipleri, oyun kural bilgisi ve Fair – Play ilkeleriyle de donatarak oyuna ve oyuncuya değer katarsınız, yeteneği tam manasıyla oluşturmuş ve verim almış olursunuz.

Ayrıca yeni dünya kupası turnuvası yeni başlamasına rağmen alınan maç sonu neticeleri ile bize şunu bir kere daha gösterdi ki, rakibin büyüğü küçüğü yokmuş.

İşte Japonya – Suidi Arabistan maçı buna en iyi örnek.

Ve artık forma satışı yapan ve bu işten kulübüne para kazandıran zihniyetin dışındakiler şunu kesin kez gördüler ve kabul ettiler ki futbolda artık yıldız oyuncu diye bir kavram yok artık.

Ben eminim ki bu turnuvanın sonunda aklımızda kalacak öyle bireysel becerisi ile ön plana çıkacak oyuncu olmayacak. Ancak şunu yapan oyuncular yıldızlaşacak. Kendi bireysel becerilerini takım oyununa katkı sağlamak için kullananlar hep hatırlanacak ve hatırlandıkça saygı ile anılacaklar.

Ve dediğim gibi bu dünya kupası turnuvasında bilimselliğin ön plana çıktığı bir gerçek. Ve kazanma işini artık şansa ve yıldız oyuncalara bırakma, medet umma havale etme devri kapandı artık. Teknik adamlar uygulamaları ile bunu ilk gurup maçlarında göstermeye başladılar.

Tüm bunlara rağmen şunu da belirteyim bir iki maç dışında zevkle izlediğimiz maç olmadı. Bende çoğu insan gibi sıkıntıdan ya TV başında uyudum ya da kanal değiştirdim.

Şununla bitireyim, geçtiğimiz hafta oynan Sakaryaspor’un Bandırmaspor’u 4-2 yendiği maç, aynı anda oynan dünya kupası maçı olan Katar Ekvator maçından çok daha fazla izleme reytingi almış.

İlk tur gurup maçları bittikten sonra elbette ki oynanacak olan maçlar çok daha çekişmeli geçecek elbette. Seyredip göreceğiz.

Sağlıcakla kalın, selam ve dua ile