Drone ile ilaçlama

Tarımda maliyetlerin düşürülmesi ve tarım uygulamalarında teknolojik yeniliklerin yaygınlaştırılması amacıyla Kocaali Ziraat Odası tarafından düzenlenen program kapsamında Kocaali’de deneme amaçlı drone ilaçlaması yapıldı.
DENEME AMAÇLI
Tarımda maliyetlerin düşürülmesi ve tarım uygulamalarında teknolojik yeniliklerin yaygınlaştırılması amacıyla Kocaali Ziraat Odası tarafından düzenlenen program kapsamında Kocaali’de deneme amaçlı olarak fındık bahçesinde drone ile ilaçlama yapıldı. Geçtiğimiz hafta içi gerçekleştirilen ve fındık üreticisinde merak uyandıran deneme amaçlı uygulamada 16 litrelik depo ile 10 döndüm fındık arazisinde ilaçlama yapıldı. Kocaali Ziraat Odası drone ile yapılan deneme çalışması sonrasında çalışmaya ilişkin detayları paylaştı.
ETKİLİ TEMAS
Drone ile yapılan deneme amaçlı ilaçlamanın ardından arazide yapılan gözlem sonuçlarına ilişkin yapılan açıklamada ilacın temas ve etki alanı ile ilgili bilgi verildi. Açıklamada “Tarımda Maliyetleri Düşürme Çalışmalarımız kapsamında Kocaali Ziraat Odası Başkanlığı olarak “Fındıkta Drone İle İlaçlama” deneme uygulaması yapılmıştır. Kasım ayı itibariyle Bakır içerikli bir yaprak gübresinden 1.5 litre, 16 litre Drone deposuna eklenmiştir. 10 dönüm arazi 10 dakikadan daha az bir zamanda ilaçlanmıştır. Böylece 10 dakikada 16 litre depo ile 10 dönüm arazi ilaçlanmıştır. Uygulama sonrasında etkinliğe katılan misafirlerin, Başkanımız Tamer Tunca’nın ve Ziraat Mühendislerinin incelemesi sonucunda, Drone’nun basınçlı püskürtme sistemi sayesinde alt yapraklara da gübrenin temas ettiği gözlemlenmiştir” denildi.
ZARARLI DEĞİL
Drone ile yapılan deneme ilaçlamasında kişinin uzaktan kontrol yaptığı için ilaçtan etkilenmediği ve zarar riskinin ortadan kalktığını ve diğer canlılara zarar vermediğini vurgulayan açıklamada “Uygulama esnasında Drone’nun uzaktan kontrol edilmesi ile kişinin ilaç ya da gübreden etkilenme veya zarar görme riski olmadığı saptanmıştır. Drone’nun ocağa olan mesafesi ve püskürtme derecesi arı ya da diğer canlılara zarar verecek düzeyde değildir. Değerli çiftçilerimizden Hakan Sarı öncülüğünde İstanbul’dan gelen firmanın pilotları tarafından kontrol edilen Drone İlaçlama Etkinliğine katılan tüm çiftçilerimize teşekkür ederiz. Ayrıca Kocaali Belediye Başkanımız Sn. Ahmet Acar’a, Ak Parti İlçe Başkanı Sn. Ersan Demir’e, Kocaali Tarım İlçe Müdürü Sn. Burak Bilgin’e, Kocaali Muhtarlar Derneği Başkanı Sn. Ertuğrul Akyüz’e, Düzce’den ve Adapazarı’ndan gelen değerli misafirlerimize, Ziraat Mühendislerimize ve çiftçilerimize katılımlarından dolayı teşekkür ederiz” ifadelerine yer verildi.
DEVRİM NİTELİĞİNDE
Çalışma ile ilgili görüşlerini aldığımız Kocaali Ziraat Odası Başkanı Tamer Tunca “Tarım uygulamalarında üretimin artması ve bakım maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla özellikle teknolojik gelişmeleri ciddiyetle takip ediyoruz. Bu kapsamda ilçemizde deneme amaçlı drone ilaçlaması yaptık. Bakanlık nezdinde yasal izine tabi olmadığı için deneme ve gözlemleme amaçlı yaptığımız bu çalışmada, sonuçları daha iyi gözlemleyebilmek amacıyla sıvılaştırılmış organik gübre ve doğal gıda boyası kullandık. Ve beklentilerimizi karşılayacak şekilde etkili bir ilaçlama olduğunu tespit ettik. Bu sadece genel anlamda bir maliyet düşüklüğü değil. Hem ilaçlama yapan kişinin sağlığının korunması, hem ilaç maliyetinden tasarruf, hem iş gücünden tasarruf hem de zamandan tasarruf anlamına geliyor. Fındık üreticisi için oldukça önemli çalışma ve biz oda olarak bu konuyu ciddiyetle takip ediyoruz. Resmi onay olmadığı için şu an yaygın kullanıma uygun değil. Daha detaylı raporlar hazırlanıp, bakanlık nezdinde de onay alındığında üreticimiz için devrim niteliğinde bir yeniliğin önü açılmış olacak” şeklinde konuştu.






