Karasu

Uç kurusunu önlemek için

Fındıkta uç kurusuna neden olan mayıs böceğinin larva döneminde olduğunu söyleyen Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, larvaların kılcal kökleri kopardığını ve zaman içinde uç kurusuna neden olduğunu söyledi.

Larvayken mücadele
Mayıs böceği ile mücadelenin bu dönemde başlaması gerektiğini ifade eden Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, “Fındıkta ekonomik zarar eşiğinin üzerinde zarar yapan mayıs böceği larva mücadelesine başlanabilir. Mayıs böceği erginleri mayıs ayı içinde ergin böcekler topraktan çıkmaya başlayarak ağaçlar üzerine konar, yaprak ve çiçeklerle beslenirler. Yapraklarda yoğun beslenme sonucu bitkiyi yapraksız bırakabilirler. Ancak asıl zararı larvalar köklerde beslenerek yapmaktadır. Larvalar kılcal kökleri kolayca koparıp fındıkta uç kurumalarına daha sonra da ana dallara kadar varan kurumalara neden olur” diye konuştu.
Gübreden besleniyor
“Kültürel mücadelede ergin böcek görüldüğünde toplanıp imha edilmelidir” diyen Ersoy, “Bahçelerin işlenmesi sırasında toprakta görülen larvalar toplanarak imha edilebilir. Fındık bahçelerinde kullanılacak hayvan gübresi ve zuruf artıkları ile zararlıyı bahçeye bulaştırmamak için bu gibi artıkların bahçe içerisinde uygunsuz ve açık şekilde bekletilmemesi gerekir. Mayıs böceğinin bahçelere bulaşmasının en önemli nedenlerinden birisi de farkında olmadan zararlı ile bulaşık gübrelerin bahçelerde kullanılmasıdır. Mayıs böceği korunaklı olması nedeniyle gübre yığınlarının içine yumurtalarını bırakır. Üreticiler de bu yumurtaların farkına olmadan bahçe de gübreleme yaptığında kendi eliyle zararlıyı bahçeye bulaştırmış olacaktır” dedi.
Kimyasal mücadele
Mayıs böceği ile kimyasal mücadelenin başlaması için gereken şartları da dile getiren Ersoy, “Bir ocakta üç ve daha fazla Mayıs böceği larvası görülür ise kimyasal mücadeleye başlanabilir. İlaçlı mücadelesinde en ideal zaman Eylül-Ekim aylarıdır. Zararlı larvaları toprak altında olduğu için ilaçlı Mücadele de ocak içine en az on litre ilaçlı su uygulaması yapılmalıdır.  Fındıkta hasat, harman ve depolama işlemlerine devam edilir. Bu işlemler sırasında gerekli özen gösterilmez ise tanede kalite sorunu ile ve ekonomik kayıplar yaşanabilmektedir. Fındık Ocakları kontrol edilerek Fındık Teke Böceğine karşı Mekanik mücadeleye devam edilebilir. Zarara maruz kalmış tüm uç sürgünleri, yaprak dökümüne kadar budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır.  Toprak tahlili için toprak numunesi alınmaya başlanabilir” diye konuştu.