Önal: Şımartmadı ağlattı
Fındık fiyatının açıklanmasının ardından bir basın açıklaması yapan Yeniden Refah Partisi Karasu İlçe Başkanı Osman Önal, açıklanan fiyatın çiftçiyi şımartmadığını, ağlattığını söyledi.
Yüzde yüz arttı
Fındık girdi maliyetlerinin yüzde yüz oranında arttığını ancak fındık fiyatının bunun çok gerisinde kaldığını söyleyen Yeniden Refah Partisi Karasu İlçe Başkanı Osman Önal, fındık fiyatının çiftçiyi şımartmadığını ağlattığını söyledi. Önal, “Fındık işçi yevmiyesi geçen sene 600 TL idi. Devlet her ne kadar 660- 800 TL dese de vatandaş 1200 diyor. Zaten sezonluk işçide bu devletin fiyatlarına gelmiyor. Fındık fiyatlarını koyan devlet, bu konuda kimsenin yapabileceği bir durum yok. Lakin işçilik konusunda devletin sunduğu rakamlar kabul görmüyor. Yüzde yüze yakın rakamlar istenmekte” dedi.
Sorun kimde
Fındık işçisinin kendi yevmiyesini karşılamak için çok yüksek kiloda fındık toplamasının gerektiğini de dile getiren Önal, “Peki bir kişi günde kaç kilo fındık toplayabilir? Kurumuş patozlanmış hali ile toplaması lazım ki, 1200 lirayı alabilsin? Bu orantıya baktığımızda işçi o kadar fındık toplayamaz. İşçiler, ‘biz de canız’ denmekte. Peki sorun nerede işçinin günlük çalışmasında mı yoksa fındığa verilen taban fiyatta mı” diye sordu.
Neyin kafası
“Şöyle bir bakalım, fındık yevmiye fiyatı 1200 lira yüzde yüz bantlarında. Geçen sene 200 gr ekmek fiyat ile bu seneki şu anki fiyat batığımızda oda yüzde yüz bantlarında ama ne hazindir ki dünya borsa fiyatı buğdayın 18 lira civarlarında iken ülkemizde 9 lira” diyen Önal, “Gübreye sıra gelince… Gübre geçen seneden bu seneye yüzde 60 ila yüzde 75 bandında arttı. Mazot desen varili 40-45 dolar bazında iken dünya piyasasında ülkemizde 80-85 dolarmış gibi satılmakta. Döviz artığında her şey zamlanmakta fakat yerinde sayarken, dünya piyasasında 40-45 dolarken de halen zam gelmekte, bunu anlamış değiliz. Neyin kafasını yaşıyoruz” dedi.
Patoz fiyatları
“Her şey fiyatta katlamış giderken bizim fındık neden böyle” diyen Önal, “Patoz parası 2500 lira deniyor oysa ki iş hiç de öyle değil. Makinecilerin söyleyişi 3000 ila 3500 lira arası. Bakım paralarının çok yüksek olduğu söylenmekte. Bakım yapan esnafa sorduğumuzda parçaların fiyatının yüzde yüzün üzerinde arttığını beyan etmekte. Hakeza işçilik maliyetleri yine aynı. Hep aynı her sene yazıp çizip fındık zamanı fındığın hak ettiği yerde olmadığını söylüyoruz, söylüyoruz da suç kimde, yanlış nerede” sorularını yöneltti.
Yapılması gereken belli
ı“Yapılması gereken belli fındığı biz üretiyorsak, mal bizimse önce buna sahip çıkmasını bilmeliyiz” diyen Başkan Önal, “Nasıl Mercedes bizim değilse başkalarınınsa fiyatını da onlar belirliyor ise bizde bizim olanın fiyatını belirlememiz gerekir. Kooperatifleşmemiz gerek. Gübre üreticiye uygun hale kooperatifinle gelir kooperatifler rant kapısı olmamalı. Fiskobirlik gibi. Çiftçimizin lehine çalışmalar anlaşmalar geliştirmeli. O zaman biz, bizim olana sahip çıkmış oluruz. Bizim olan da gerçekten bizim olur. Biz kazanmış , vatandaşımız , üreticimiz kazanmış olur. Yoksa hep Oltan kazanmış olacak, onun söylediği olmuş olmuş olacak. Fındık üreticisi bir araya gelmiş olsun yeni bir oluşumda birleşsin olay kendinden zaten çözülecektir. Her geçen yıl hızla yükselen bir kuruluş haline gelecektir. Yoksa bu düzende böyle ezilip gider bu fındık üreticisi. Atı alanda Üsküdar’ı çoktan geçmiş olacak” dedi