Köşe Yazıları

Münir Ali Kara, “Konuşmadan gidiyoruz seçime”

Konuşmadan gidiyoruz seçime

Yerel seçimlere bu kadar kısa süre kaldığı ve bu kadar az konuşulduğu başka bir dönem hatırlamıyorum.

Kiminde kabullenilmiş çaresizlik kiminde fırtına öncesi sessizlik kiminde bir umut…

Muhalefette olanlar bile iktidar seçmeninden oy alma kaygısı ile iktidarı eleştiremiyor.

Adamın biri son nefesini vermek üzereyken imam gelmiş ve “Ölmeden önce şeytanı lanetle” demiş. Adam da gözünü yarım açıp, “Nereye gideceğimiz belli olmadan kimse hakkında ileri geri konuşmak istemiyorum” demiş.

Yerel seçim öncesi sessizliği de buna benziyor. İktidar partisinden aday olmak isteyen ama olmazsa muhalefet partileri ile de flört edenler olduğunu biliyoruz.

İktidar partisinden aday olanlar muhalefet partilerini eleştiremiyor ve iktidarın yaptıklarını tam manası ile savunamıyor çünkü muhalefetten aday olma ihtimalleri var.

Muhalefet partilerinden aday olmayı düşünenler iktidara yönelik sert eleştiride bulunamıyor çünkü iktidar seçmenini küstürmek istemiyor.

Millet İttifakı içinde yukarıda kavga aşağıda uzlaşı var. Cumhur İttifakı’nda ise yukarıda uzlaşı aşağıda çekişme var.

Gelin Karasu özelinden bakalım.

Karasu’da İyi Parti ile CHP arasında ilçe teşkilatları düzeyinde yakınlaşma var. Hatta inceden bir ortak aday çıkarma konusu da var.

En son Uğur Büyük’ün göreve gelmesinin ardından bu uyumun siyasi flörte yakın olduğu gözlendi. Pek çok gazete (bizimki dahil) bunun bir seçim işbirliğine dönüşeceğini yazdı. Kimsenin bir itirazı olmadı. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener yerel seçimde ittifak olmayacağını söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da zaten Genel Seçim sonrası ittifakın sona erdiğini söyledi.

Ama Karasu’daki İyi Parti ve CHP ilçe başkanlarının ağzını bıçak açmıyor. Çünkü yukarıdaki kavga aşağıdaki uyumu kökten bozabilir. Geçen seçimde CHP ile İyi Parti ortak aday çıkarmış, uzlaşı sağlamış ancak bu uyum aşağıya yansımamıştı.

Şimdi ise tam tersi bir durum var.

Cumhur İttifakı için de benzer durum söz konusu. Mesela Büyük Birlik Partisi seçime kendi adayları ile gitme kararı aldığını açıkladı. Karasu Büyük Birlik Partisi İlçe Başkanı Tuncay Şeker’in Ak Partili Belediye Başkanı İshak Sarı ile uyumlu çalışmasını beklemek hayal olur. Büyük Birlik Partisi’nin Karasu özelinde, ortak aday ile seçime gitmeye sıcak baktığını da biliyoruz.

Yine Yeniden Refah Partisi de seçime kendi adayları ile gideceğini açıklamıştı. Bu durumda Yeniden Refah’ın da bir aday çalışması olması gerekirdi. En azından bir açıklama yapmasını beklemek normal. Ama onlarda da bu konuda sessizlik sürüyor. Sadece Cumhur İttifakı’ndan ayrıldıklarını resmen açıkladılar. Hepsi bu.

Milliyetçi Hareket Partisi için söylenecek sözlerim var ama bunları kendime saklamak istiyorum. Çünkü diğer partiler ile ilgili söylediklerim bilginin yanı sıra yorum da içeriyor. MHP için söyleyeceklerim ise çok net olur. Onun için bu konuda en azından bir süre daha bir şey yazmayacağım.

Ak Parti’ye geldiğimizde ise…

İktidar partisinde henüz halktan oy isteme ya da halk tarafından benimsenme konusu gündemde değil. Aslında sessizliğin bir nedeni de bu. İshak Sarı’nın ilk dönemi olması, iki dönem daha belediye başkan adayı gösterilme ihtimalini doğuruyor. İshak Sarı’nın halk tarafından benimsenip benimsenmemesinden önce yukarı ile arasının nasıl olduğu irdeleniyor. Aday olmayı planlayanlar da bu konuda istişarede bulunmaya çalışıyor. İrtibatlarını da halkla değil yukarı ile yapıyor.

İletişim fakültelerinde halkla ilişkiler bölümleri kapatılıp yerine yukarı ile ilişkiler bölümleri açılmalı. Zira yukarı ile iletişim kuran yukarı, aşağı ile iletişim kuran aşağı gidiyor.

 

Sarı mı Babalıoğlu mu Özen mi yoksa Ekşi mi

Ak Parti’de Karasu Belediye Başkan adaylığı konusunda ismi geçen dört kişi var. Gelin bunlar arasında bir fikir jimnastiği yapalım.

Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı’nın adaylık sürecini yakından takip eden biriyim. O dönem bulunduğum siyasi görev dolayısıyla süreci içerden takip edenler arasında yer aldım.

İshak Bey’in o dönem mevcut belediye başkanına karşı aday çıkmayı başarmasının canlı tanıkları arasında yer alıyorum. Geride kalan beş yıl boyunca İshak Bey yukarı ile iyi iletişim mi kurdu yoksa var olan ilişkilerinde yıpranma mı oldu onu göreceğiz. Ancak şu detayı unutmamak lazım ki, yukarıdakiler transferle alıp bir dönem aday gösterdikleri Mehmet İspiroğlu’nu çizerken hiç tereddüt göstermemişlerdi.

Kamil Özen, adaylığını ilk açıklayan isim oldu. Özen’in adaylığını açıkladığı gazeteciler gününde İshak Sarı da aday olduğunu açıkladı. Bu hesaba göre saat farkı ile de olsa Kamil Özen, aday adaylığını ilk açıklayan isim oldu. İşin magazin tarafını bir kenara bırakırsak…

Kamil Özen, kurulduğundan bu yana Ak Partili.

Mehmet İspiroğlu döneminde pek çok Ankara ziyaretinde bulundu.

Bu bağlantılarının neticesi olarak da Karasu’da ilk defa bir yere aday oldu. Özen’in teşkilat tecrübesi yok. Ama yukarıdakilerle arası iyi duruyor.

Karasu’da geçen dönem aday adayı olması beklenen isimler arasında yer alan SASKİ Müdürü Ömer Babalıoğlu’na gelince…

Babalıoğlu’nun Mehmet İspiroğlu ile arası iyi değildi. İspiroğlu gitti Babalıoğlu kaldı. Babalıoğlu’nun aday adayı olmaması için İshak Sarı bizzat ricada bulunmuştu. Dolayısıyla Babalıoğlu, Sarı’nın o dönemki en büyük rakipleri arasında yer alıyordu.

Geride kalan beş yıl içinde Sarı ile Babalıoğlu’nun iletişim krizleri yaşadıkları çok oldu. Şimdi aralarının nasıl olduğuna ilişkin istihbarat yapmadım ama… Muhtemel rakiplerin arası nasılsa öyledir diye düşünüyorum.

Ben Babalıoğlu’nun kesinlikle kasım sonunda istifa edeceğini ve aday adayı olacağını düşünenlerdenim. Babalıoğlu’nun Sarı’ya göre avantajlı olduğu nokta muhtarlar başta olmak üzere vatandaş iletişiminin iyi olması. Dezavantajlı olduğu kısım ise Sarı’nın belediye başkanlığı sürecinde elde ettiği deneyim, yaptığı hizmetler ve yukarı ile kurduğu iletişim.

Yine Karasu Belediye Başkanlığı için ismi geçen Cevat Ekşi’yi de yok sayamayız. Ekşi, Sakarya’dak Karasulu tek siyasi yönetici konumunda. Hem Zeki Toçoğlu hem de Ekrem Yüce zamanında önemli görevlerde bulundu. Sakaryaspor Başkanlığı gibi bir görevi yapan ilk Karasulu oldu. Halen Büyükşehir Belediyesi’nin Spor Daire Başkanlığı’nı yapıyor.

Ekşi’nin Karasuspor Başkanlığı yaptığını da unutmayalım. Dolayısıyla hem Karasu’da halk karşılığı var. Hem de bürokrasi ve Ak Parti Genel Merkezi ile arası iyi.

Bu dört ismin de iyi ve eksik yanları mutlaka var. Ancak yukarıdakiler Karasu için nasıl bir değerlendirmede bulunacak. Onu da zaman gösterecek.