Karasu

Mayıs böceği bitkiyi yapraksız bırakır  

 

Fındık bakımı hakkında bilgi veren Karasu Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Serap Vildan Ersoy, fındıkta Mayıs böceği ergin mücadelesine başlanabileceğini söyledi. Ersoy, “Erginler gün batımı sonrası uçuşur ağaçlar üzerine konar, yaprak ve çiçeklerle beslenirler. Yapraklarda yoğun beslenme sonucu bitkiyi yapraksız bırakır” dedi.  

 

LARVALAR İMHA EDİLMELİ

Karasu Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Serap Vildan Ersoy, fındık bakımı hakkında bilgi verdi. Ersoy, “Fındık Mayıs böceği ergin mücadelesine başlanabilir. Nisan sonu Mayıs ayı içinde ergin böcekler topraktan çıkmaya başlayacakları için bu dönemde mücadele ergine karşı yapılacaktır. Erginler gün batımı sonrası uçuşur ağaçlar üzerine konar, yaprak ve çiçeklerle beslenirler. Yapraklarda yoğun beslenme sonucu bitkiyi yapraksız bırakabilirler.

Kültürel mücadelede ergin böcek görüldüğünde toplanıp imha edilmelidir. Bahçelerin işlenmesi sırasında toprakta görülen larvalar toplanarak imha edilebilir” ifadelerini kullandı.

 

MAYIS BÖCEĞİ ZARARI

Ersoy, “Fındık bahçelerinde kullanılacak hayvan gübresi ve zuruf artıkları ile zararlıyı bahçeye bulaştırmamak için bu gibi artıkların bahçe içerisinde uygunsuz ve açık şekilde bekletilmemesi gerekir. Mayıs böceğinin bahçelere bulaşmasının en önemli nedenlerinden birisi de farkında olmadan zararlı ile bulaşık gübrelerin bahçelerde kullanılmasıdır. Mayıs böceği korunaklı olması nedeniyle gübre yığınlarının içine yumurtalarını bırakırlar. Üreticiler de bu yumurtaların farkında olmadan bahçe de gübreleme yaptığında kendi eliyle zararlıyı bahçeye bulaştırmış olur. Bu dönemde ergin mücadelesi popülasyon yoğunluğunu azaltmaya yardımcı olacağı için önemlidir. Ancak Mayıs böceğinin esas zararı larva döneminde görülmektedir” diye belirtti.

 

BİTKİ GELİŞİMİNİ ENGELLER

Larvalar köklerde özellikle kılcal köklerde beslenerek bitkinin gelişimine engeller ve kurumasına neden olur” diye belirten Ersoy, “Larvalara karşı mücadeleye sonbahar döneminde yapılmalıdır. Fındıkta ekonomik zarar eşiğinin üzerinde zarar yapan fındık yeşil kokarcası zararlısına, fındıkta verimi etkileyen kozalak akarı zararlısı ve külleme hastalığına karşı kimyasal mücadele yapılabilir. Fındık bahçesi temizliğine başlanılabilir. Özellikle yabancı ot ve dip sürgünü temizliğine özen gösterilmelidir. Dip sürgün temizliğine devam edilebilir. Kesilen dal parçaları bahçe içerisinden çıkarılarak temizlik yapılabilir” ifadelerini kullandı.