Köşe Yazıları

Karsaş her şeyin içinde olmalı mı

Karasu Belediyesi’nin Salı günü yapılan Nisan Ayı Oturumu’nda Karsaş’ın sermayesinin 1000 kat artırılarak 100 milyon liraya çıkarılması oylandı. Oylama öncesinde şirket ile ilgili bir açıklama yapan Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çakır, önümüzdeki dönemde Karsaş’ın kafe işletmeciliğinden, spor sahası işletmeciliğinden inşaat sektörüne kadar her alanda faaliyet göstereceğini söyledi.
Aslında meclis gündem maddesi “Karsaş’ın kentsel dönüşümde etkin olması” diye yazıyordu ama Başkan Yardımcısı Çakır çok farklı şeyler söyledi.
Bu söylediklerinin en sonunda da kentsel dönüşüm ve inşaat konularını işledi.
Ama ne işleme. Hani Kemal Unakıtan’ın “Bu arada ÖTV’yi de kalıcı hale getirdik” demesi gibi.
Karsaş bundan sonra inşaat alanında projeler yapacak ve Çakır’ın ifadesi ile kısa sürede Karasu’nun en büyük inşaat şirketi olacak. Sonraki hedef de Sakarya ve Türkiye’nin sayılı firmaları arasına girmek.
Peki Karsaş’ın hizmet sektöründen, inşaata kadar ticaretin hemen her alanında olması sağlıklı mı? Yani özel sektör ile belediye rekabet halinde mi olmalı yoksa birbirinin eksikliğini mi tamamlamalı?
Bu konuda bir fikir alışverişine ihtiyaç var.
Ama yine de konu Belediye Meclisi’nden geçti. Bize de “Hayırlı olsun” demek dışında bir şey düşmüyor.
Önyargılı olmamak lazım
Karasu’ya bir yatırım daha geliyor. Biliyorsunuz daha önce Karasu’ya pek çok yatırım geldi. En azından Sakarya Kuzey Gazetesi bu şekilde yazdı. Tanktan demiryoluna, BMW fabrikasından hava alanına kadar pek çok şeyin yapıldığına ilişkin haberleri bizim gazete arşivinde bulabilirsiniz.
Şimdi yakın zamanda yine Karasu’da bir su ürünleri şirketi tarafından somun çiftliği kurulması ile ilgili girişim olacak. Bunun için de 17 Nisan’da çevresel etki ve değerlendirme toplantısı düzenlenecek.
Bu toplantının basın aracılığı ile duyrulması esastır ama bölgede yayın yapan basın kuruluşları da olayı basından takip ediyor. İlginç bir durum yani.
Duyulmasını isteseler aslında buradaki basın mensupları ile irtibata geçerler veya herkesin bilmesini istedikleri bir konu olsa kendileri gelip burada vatandaşı davet ederlerdi diye düşünmek mümkün.
Ama biz gene de önyargılı olmayalım. Belki de Karasu’da bu kadar yaygın basın olduğunun farkında değillerdir. Belki de gerçekten ilçeye değer katacak bir yatırımdır. Biz durumu sizin için takip etmeye devam edeceğiz.
Gene mi o firma
Çinli bir otomobil firması Karasu’ya yıllar önce bir fabrika kurmak için harekete geçmiş, zaman zaman gövde gösterisi denebilecek gösterilerde bulunmuştu. İlçedeki bir araziyi almak için harekete geçen firma yetkililerinin ilçeye helikopterle geldiğini bile görmüştük.
Şimdi aynı firma bir başka yere yatırım yapmayı planlıyormuş. Karasu’daki yatırımın neden yapılmadığı konusunda herhangi bir fikrimiz yok.
Babaannem bu gibi konular için “Allah sonunu benzetmesin” derdi. İnşallah ülke gündemini meşgul eden bu konuyla ilgili de hayırlı bir sonuç alınır.
Muhtarlar Derneği seçimi
Karasu Muhtarlar Derneği seçimi yapıldı. Her seçim olduğu gibi bu seçim de heyecan içinde geçti. Yıllardan bu yana Dernek Başkanlığı yapan İsmail Hakkı Topaloğlu seçimi kaybetti.
Topaloğlu’nun seçimi kaybetmesinin ardından moralinin bozuk olduğu söyleniyor.
“Düşman sahibi olmak isterseniz insanları yenin, dost kazanmak için insanlara yenilin” derler. İsmail Hakkı Topaloğlu yıllardan bu yana başkanlık görevini yerine getiriyordu.
Dernek Başkanlığı’nı kaybetmesi aslında üzülecek bir şey değil, bu mantığa göre.
Muhtarlar arasındaki seçimlerde çok fazla git gel olur. Heyecan olur. “Neden” derseniz, muhtarlar bireysel olarak seçime giren, gerçek seçim kompetanıdır.
Büyükşehir Yasası öncesinde “Köylere Hizmet Götürme Birliği”, “İçme Suyu Birliği” ve “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Destek Vakfı” seçimleri olurdu. Bu seçimlerde muhtarların sergiledikleri tavırlar, son saniyede yaptıkları anlaşmalar akıl alır gibi değildi.
Geride kalan seçimde de benzer görüşmelerin yapıldığı ve stratejilerin geliştirildiği konuşuluyor.
Ancak tüm bunların geride kalması, yaşanan kırgınlık varsa onların da unutulması ve herkesin önüne bakması gerekiyor.
Seçim öncesinde ve esnasında yaşanan ne varsa hoş hatıra olarak kalmalı, kızgınlıklar kırgınlıklara ve ayrılıklara dönüşmemeli.
Sahada bir boşluk mu var
Karasu’da pek çok parti ilçe teşkilatını diri tutmakta güçlük çekiyor. İyi Parti son yerel seçimden beri kapalı. Yeni bir ilçe başkanı atanması bekleniyor. Ki iş ilçe başkanı ataması ile de bitmiyor Ona uygun ekip, gençlik ve kadın kolları ile mahalle yapılanmaları gerekiyor.
Benzer durum Deva, Gelecek ve Zafer Partileri için de geçerli.
Bu partilerin ülke genelinde izledikleri çizgi ile yereldeki görüntüleri birbirine benzemiyor. Karasu’da pek çok parti teşkilatının kapalı olması, seçim zamanlarında başarılı olunamamasının işareti gibi.
Seçimden seçime açılan partiler seçmen nezdinde de adaylar tarafından da saygın bulunmuyor. Bu partiler eğer seçmenin güvenini geri kazanmak ve Karasu’nun geleceği ile ilgili söz sahibi olmak istiyorlarsa, teşkilatlanmalarını bugünden tamamlamak durumundalar.