Hastalıklar ve zararları anlatıldı
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri kapsamında Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, Karasu Subatağı Mahallesi’nde fındık bahçelerinde inceleme gezisi yaptı. İnceleme sırasında çiftçilere külleme, mayıs böceği, kök çürüklüğü hastalık ve zararlıları hakkında bilgi verildi.
BİLGİLENDİRME YAPILDI
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri kapsamında Karasu Subatağı Mahallesi çiftçileri Ergün Çorlu, Erkan Çorlu, Erol Çorlu, Mehmet Bakan, Ferruh Çorlu, Hakan Çorlu ve Nuh Çelik’in fındık bahçelerinde inceleme gezisi yapıldı. Karasu Ziraat Odası Ziraat Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy inceleme sırasında çiftçilere külleme, mayıs böceği, kök çürüklüğü hastalıkları ve zararlıları ile ilgili yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Ersoy, “Mayıs böceğine her dönemde mücadele edilebilir. Ancak en etkili mücadele toprak yüzeyine en yakın olduğu Eylül ayında yapılır. Zararlının görülmüş olduğu ocağın etrafı şişleme ile 8-10 yerden bolca ilaçlanmalı veya bir ocağa 10 litre ilaçlı su gelecek şekilde yıkanmalı. Bu zararlıda dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise böcek ile ilacın temasıdır” dedi.
ÜÇ AYRI İLAÇLAMA
Külleme hastalığından bahseden Ersoy, “Mayıs ayında sıcaklar 20 dereceyi bulduğunda bahçe ara ara gezilerek kontroller yapılmalı. Hastalığın başladığı görüldüğünde, kültürel mücadele olarak filizler alınmalı. Filizlerden ocağa bulaşma olmuş ise ilaçlı mücadeleye başlanmalı. İlaçlı mücadele Mayıs, Haziran ve Temmuz ayı şeklinde 3 ilaçlama olarak yapılmaktadır” dedi. Ersoy, “Kök çürüklüğünün nedeni genellikle kök de mantar oluşumlarıdır. Bulaştığı köklerde müdahale edilmediği takdirde yayılarak ocağı komple sarabilmekte ve ocak kökten kırılmaktadır. Yayılmasını önleme amaçlı bordo bulamacı atılırken mantarın bulaşmış olduğu köklere de atılabilir” şeklinde konuştu.
FİDAN DİKİLMEMELİ
Ersoy, “Ancak ocakta sadece dal kalmış ise ocağı kökü ile birlikte söküp açılan çukura sönmemiş kireç veya kükürt atılarak çukur kapatılmalı ve en az 3 yıl kapatılan bölgeye fidan dikimi yapılmamalı. Bu hastalığın ilerlemesini durdurmak için mücadele yapılmakta. Tedavi edici bir ilaçlama bulunmamakta. Yayılmasını önlemek için kültürel önlem olarak ise budama yapılırken kök çürüklüğü hastalığı bulanan dal budandığında diğer dala geçmeden budama aleti dezenfekte edilmeli. Diğer bir yöntem ise yağmur suları ile diğer ocaklara bulaşmasını önlemek için, hastalığın çevresindeki ocakların havuz sistemi şeklinde yükseltilmesidir” ifadelerini kullandı.