Gündem

Foodwıse projesi kapsamında eğitim verildi

Gıda israfının önlenmesi konusunda uluslararası düzeyde yürütülen Foodwise projesi kapsamında 8-9-10 Nisan tarihlerinde İstanbul’da eğitim düzenlendi. Eğitime Türkiye başta olmak üzere Bulgaristan, Gürcistan ve Yunanistan’dan da uzmanlar katılım gösterdi. Eğitim, projenin Türkiye ortağı olan Kargenç Çevre Spor Kulübü’nün ev sahipliğinde gerçekleşti.

İlk günün konusu gıda atıkları
Eğitimin ilk gününde açılış konuşması ve koordinatör sunumunun ardından Türkiye genelinden gelen belediye temsilcileri, kurumlarını tanıttı ve projelerden beklentilerini aktardı. İlk teorik oturumda gıda atıklarıyla ilgili temel kavramlar, atıkların nedenleri ve etkileri detaylı olarak ele alındı. Günün en dikkat çeken kısmı öğleden sonra gerçekleştirilen “Haritayı Hayata Geçirmek” adlı interaktif etkinlik oldu. Etkinlik, katılımcıların yaratıcı düşünme ve yerel farkındalık oluşturma becerilerini pekiştirdi.
Bulgaristan liderliğinde 2. gün
Eğitimin ikinci gününde Bulgaristan liderliğinde gıda atıklarını kaynağında azaltmaya yönelik stratejiler, evlerde, işletmelerde uygulanabilecek teknikler anlatıldı. Ardından belediyelerin gıda israfı ile mücadeledeki başarılı örnek uygulamaların analizi yapıldı. Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye’den belediyelerin uygulama örnekleri üzerinden gıda bağışı, tarih yönetimi, kompostlama ve kamu kampanyalarının etkileri tartışıldı. Öğleden sonra düzenlenen interaktif etkinlikte ise toplum temelli gıda çalıştayı düzenlendi.
Kitle analizi ve mesaj oluşturma
Eğitimin son gününde kamu kampanyaları tasarımı üzerine yoğunlaşıldı. İletişim uzmanı tarafından verilen ilk oturumda, etkili kampanya kurgusu, hedef kitle analizi ve mesaj oluşturma stratejileri aktarıldı. Geçmişte başarılı olmuş gıda israfı kampanyaları üzerinden vaka analizleri yapıldı ve etki ölçüm yöntemleri katılımcılara anlatıldı. Final etkinliği olarak “Hayali Bir Belediye İçin Kampanya Tasarımı” bölümünde gruplar kapsamlı ve yenilikçi kampanyalar tasarladı.
Çözüm üretmeye devam edilecek
Eğitim sonunda tüm katılımcılara katılım belgesi takdim edildi. Genel değerlendirme oturumunda projenin yerelde uygulanabilirliği ve sürdürülebilir etkileri üzerine görüş alışverişi yapıldı. Foodwise projesi, bu eğitimle birlikte belediyelerin kapasitesini artırarak yerel çözümlerin uygulanabilirliğini desteklemeye devam edeceklerini ifade ettiler. Önümüzdeki dönemde yerel belediyelerde birebir eğitim programları, okullar arası I Value Yarışması, Replate festivali ve toplum temelli Food Patrol etkinlikleri düzenleyeceklerini duyurdular.