Eğitim

Deyimler ve atasözleri sergisi kuruldu

Karasu İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri, okulun giriş katında deyimler ve atasözleri görsel sanatlar sergisi düzenledi. İmam Hatip Ortaokulu öğretmenlerinden Sinan Yılmaz’ın önderliğinde sergiyi hayata geçiren öğrenciler, Türk dilinin ve kültürünün önemli parçalarından biri olan atasözleri ve deyimleri resmettiler ve ortaya rengarenk bir sergi çıkardılar.

Kültigin anıtı ve sözlük
Serginin en çok dikkat çeken eserlerinden biri Göktürkçe-Türkçe sözlük oldu. Zeynep Beşer ve Şehed Hammuyyi projelerini anlatırken amaçlarının Türk dilinin zenginliğini ön plana çıkarmak olduğunu ifade ettiler. Her detayını elleriyle yaptıkları sözlüğün ilk bölümünde Kültigin’in hayatına, başarılarına ve anıtı hakkında bilgi verdiklerini ifade ettiler. Sözlüğün devamında ise Türkçe kelimelerin günümüzdeki anlamları ile birlikte gösteriliyor. Sözlüğün son bölümünde Kültigin Yazıtı’nın güney yüzündeki metnin bir kısmına yer verdiklerini belirttiler.
Sözlü oyunla öğreniyoruz
Karasu Atatürk Anadolu Lisesi (KAAL) öğrencileri Azra Selen Şentürk, Berra Nur Sezgin, Rümeysa Nur Tiryaki ve Zeynep Akgün’ün projesi Sözlü Oyun’u tanıtırken bu oyunu tasarlamaktaki amaçlarının Türk dilinin ve kültürünün eşsiz güzelliklerini gençlerin ilgisini çekecek şekilde tanıtmak istediklerini ve bu oyunu tasarladıklarını ifade ettiler. Oyunun amacını kelimelerin Türkçesi’ni eğlenerek öğretmek olarak açıklayan öğrenciler, “Çok daha aydınlık, kutlu bir gelecek kendi köklerimizi diri tutmakla etkili biçimde ancak elde edilebilir. Bu çaba bu anlamda denizde kum tanesi olsa bile bizce çok değerli ve anlamlıdır” dedi.
Kilden sözlük yaptılar
Orhun Yazıtları’ndan esinlenerek kilden Göktürkçe-Türkçe sözlük hazırlayan Karasu Atatürk Anadolu Lisesi (KAAL) öğrencileri Sena Halli, Zeynep Kaya ve Irmak Kalkın, projelerinin her detayını tek tek elleriyle yaptıklarını ifade ettiler. Sözlüğün kağıtlarını kahveye batırarak eskitme havası verdiklerini, sözlüğün kapağını kile şekil vererek yaptıklarını ve elleriyle diktiklerini belirttiler. Sözlüğün içinde kelimelerin kullanıldığı örnek cümleler ve resimler olduğunu belirten öğrenciler, projelerinin amacının eski Türk kültürüne ve diline gençlerin ilgi duymasını sağlamak ve öğrenmelerine yardımcı olmak olarak açıkladılar.