Karasu

Fındıkta mayıs ayı bakımı

Fındıkta mayıs ayı bakımı

Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, fındıkta mayıs ayı birinci ve ikici hafta bakımı ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Ersoy, “Fındığın ana zararlısı olan Fındık Kurdu zararlısına karşı kimyasal mücadele hazırlığına başlanabilir” dedi.

Kimyasal mücadeleye hazırlanılabilir

Fındıkta mayıs ayı birinci ve ikici hafta bakımı ile ilgili bilgilendirmede bulunan Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, “Fındığın ana zararlısı olan Fındık Kurdu zararlısına karşı kimyasal mücadele hazırlığına başlanabilir. Fındık kurdu beslenmek ve yumurta koymak suretiyle meyvede zararlı olur. Dişi bir fındık kurdu beslenmek suretiyle 80 meyve de yumurta koymak suretiyle 40 meyvede zararlı olur. Sonuç olarak bir fındık kurdu ergin ortalama 120 meyve de zarar yapar. Erginler erken dönemde çiçekler üzerinde beslenmektedir, daha sonra yeni gelişmekte olan meyvelerin kabuğunu delerek içindeki etki kısımla beslenir” şeklinde konuştu.

Kökler zarar görmemeli

Mühendis Ersoy, “Meyve normal iriliğe ulaşmadığı için beslenme sonucu meyveler sarı bir renk alır, kabuk üzerinde kahverengileşme ve çöküntüler olur. Normal iriliğe ulaşan meyveler beslenme sonucu kararır, zurufta kirlenmeler meydana gelebilir. Yumurtadan çıkan fındık kurdu larvası meyve içini tamamen yedikten sonra meyve kabuğunda bir delik açar ve dışarı çıkar. Böylece delikli meyve zararı oluşturarak meyvenin pazar değerini düşürür. Fındık Kurdu kışı larva döneminde toprakta geçirdiği için Kültürel Mücadele olarak bahçe toprağının çapalanması zararlı yoğunluğunun azalması üzerinde etkilidir. Fındık kökleri yüzlek olduğu için çapalama işleminin köklere zarar vermeyecek şekilde yapılması gerekir” dedi.

İkinci ilaçlama mayıs sonu

Kimyasal Mücadele meyvelerin zararlıdan korunması amacına dayandığını belirten Ersoy, “İlaçlama da bahçedeki hakim çeşitlerin yarıdan fazlası mercimek iriliğine yaklaştığı dönemde yapılmalıdır. Bahçede zararlı olup olmadığını tespit etmek amacıyla sabah erken veya akşam saatlerinde rüzgar ve yağmurun olmadığı günlerde 10 dekara kadar olan bahçelerde 10 ocak işaretlenir ve her ocakta 3 dal seçilerek dal altına beyaz bir çarşaf serilerek silkeleme yapılır. 10 acakta 2 veya daha fazla Fındık Kurdu erginine rastlandı ise ilaçlama yapılmalıdır. Mayıs ayı sonu gibi ikinci bir ilaçlama daha yapılabilir. Fındıkta verim kaybı yaşamamak için tekniğine uygun mücadele yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Temizlik yapılabilir

Konuşmasına devam eden Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, “Fındık kurduna karşı ilaçlı mücadele yapılmış ise, Fındıkta ekonomik zarar eşiğinin üzerinde zarar yapan Fındık Yeşil ve Kahverengi Kokarcası zararlısına karşı bu dönemde ayrı mücadele yapmaya gerek yoktur. Fındıkta verimi etkileyen Külleme hastalığına karşı kimyasal mücadele yapılabilir. Fındık bahçesi yabancı ot temizliğine başlanılabilir. Dip sürgün temizliğine devam edilebilir. Kesilen dal parçaları bahçe içerisinden çıkarılarak temizlik yapılabilir” diyerek konuşmasını tamamladı.