Köşe Yazıları

Erman Cinasoğlu, “El ayak birbirine dolanır”

Sosyal medyada ve basında biraz göz gezdirdim. Çok fazla ön plana çıkmamış hak ettiği kadar der görmemiş ama bu kadar geri planda kalmasına rağmen oldukça önemli olan bir çalışma vardı. Zaten daha önceden sıkça yazıp çizdiğimiz için çok fazla detay araştırması yapma gereğini açıkçası ben de duymadım. Şu geçen hafta Kocaali Belediyesi’nin yaptığı plan istişare çalışmasından başlıyorum. Yazımı yazmadan önce Başkan Yardımcısı Enver Çelik ağabeyimle kısa bir görüşme yapmam yeterli oldu. Onu da ilave bir durum var mı diye öğrenmek açısından yaptık. Sonuç itibariyle genel olarak konuyu özetleyen bir haberi de yan sayfamda paylaştım.

Buradaki asıl amaç Kocaali’nin özellikle yoğun nüfusa sahip merkez kesiminin yakın gelecekte nasıl kullanılması gerektiği konusunda fikir üretmek ve konunun uzmanları ile bir fikir birliğinin zeminini oluşturmak. Buna benzer bir çalışma yanlış hatırlamıyorsam beş veya altı yıl kadar önce ‘Master plan’ adıyla hazırlanmış bu rapor da konunun ilgilileriyle paylaşılmıştı. O dönemlerde de ben şahsen çalışmanın o haliyle sınırlı kalmamasını, düzenli şekilde devam etmesini isteyenlerden ve yazlarında sıkça yer verenlerden bir olmuştum. Zira bırakın Kocaali’yi ülkenin neresinde olursa hiçbir işi yamak zor değil. İşi yapmak projenin en kolay tarafı. Asıl zor olan ise o projenin hazırlığını ve planlamasını yapmak. Ve bunları da en doğru şekliyle yapabilmek. Siz elinizdeki verileri doğru şekilde değerlendirir, proje yaptığınız bölgenin eksik ve ihtiyaçlarını iyi belirler, önünüzdeki süreçte te bölgenin gelişimini hesaba kadar projeyi ne kadar uygun şekilde planlarsanız işin yapılması da o derece kolay olur ve mümkün olan en fazla verimi elde edersiniz.
Biz bunun eksiklerini geçmişte birçok defa yaşadık. Daha önceden yapılamayan planlamalar bizi yıllarca sürüncemede bıraktı, Ve birçok işi de olabildiğince aksattı. En basitinden sanayi meselesi diyelim. Planlama ve projesi zamanında yapılabilseydi şimdiye çoktan o iş bitmişti. Mesela yüksekokul meselesi, o da aynı şekilde zamanında yapılamayan planlama yüzünden yer bulması bile 20 küsur yıl sürdü. Sonra kala kala belediyenin elindeki kıymetli bir araziye kaldık. Yine zamanında düşünülmemiş nüfus popülasyonu. Ve buna bağlı olarak yapılan eğitim yatırımları. Onda bile zamanında yapılmayan planlama çalışmalarının hasarını yaşadık. Okul yapacak yer konusunda bile sıkıntı yaşıyoruz. Bu yüzden dengeli bir dağılım yapamıyoruz. Bu yüzden Yalı Mahallesi’nde ikisi halen inşaat toplam üç okul var. Bu yüzden Beşevler hala TOKİ’de, bu yüzden Hürriyet göçebe gibi geziyor. Bir Osman Salihoğlu oldu oradan Atatürk’e geçti. Velhasıl hala sistem oturmadı çocuklar bölük pörçük okuyor. İşte bu ve benzeri durumlar yıllar öncesinden yapılmamış planlamaların sonucu. Kültür merkezi, belediye yerleşkesi, sahil planı falan gibi projeleri saymıyorum bile.
Lafı daha fazla uzatmadan sadede gelmek istiyorum. Bakın Kocaali’nin gerçekten iyi hazırlanmış bir şehir planına ihtiyacı var. Hangi bölgeyi en verimli şekilde nasıl kullanabiliriz, bunun hesabını geç kalmış olsak bile şimdiden yapmalıyız. En az 5 ila 10 yıllık arası kısa vade, 10 ila 30 yıl arası orta vade, 30 ve üstü için uzun vade planlarımızı şimdiden hazırlamalıyız ki ileride sorun yaşamayalım.
Yapmazsak ne mi olur? Şimdiye kadar olduğu gibi, yapacağımız en ufak bir şeyde elimiz ayağımıza dolaşır, hayebeden yere zaman kaybederiz. Mesela Kocaali’nin en aktif bölgesi sahil kesimi. Müthiş bir konut yapılaşması var ve bu artarak devam ediyor. Biz şimdiden oranın, sosyal alan, eğlence alanları, konaklama alanları, sağlık yatırımı alanları gibi planlamalarını zamanında yapmazsak üç beş sene sonra her yer tıklım tıklım konut villa dolunca bu saydıklarımın hiç birini koyacak yer bulamayız. Yakında Yalı, Yayla, Alandere ve hatta Kadıköprü’nin sahil kesiminin toplam nüfusu Kocaali Merkez nüfusunun yarısını geçecek. Şimdi söyleyince güleceksiniz belki ama bir kaç yıl sonra bu dört mahalle bölünüp araya Sahil Mahallesi diye yeni bir mahalle daha girerse bir Allah’ın kulu şaşırmasın. Bu da o bölgede tıpkı yeni mahalledeki gibi yeni bir sağlık merkezinin yakın zamanda ihtiyaç olacağı anlamına geliyor. Bunu da bu günden planlamak gerekiyor.
Velhasıl başkan Turan Yüzücü ve Kocaali Belediyesi’nin başlattığı plan istişarelerini ilçenin geleceği açısından önemli buluyor, atılan bu adımın, toplumun diğer kesimlerinin de dahil edecek şekilde büyümesini ve daha kapsamlı bir hale dönüşmesini ve sürekliliğinin sağlanmasını ilçenin hayrı için şart olarak görüyorum. Sağlıkla kalın…