Dalkıran zararlısına karşı mücadele
Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, fındıkta haziran ayı beşinci hafta bakımı ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Ersoy, “Fındık dallarında önemli zarara neden olan dalkıran zararlısına karşı kimyasal mücadeleye başlanmalıdır” dedi.
Dallar kuruyabilir
Fındıkta haziran ayı beşinci hafta bakımı ile ilgili bilgilendirmede bulunan Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, “Fındık dallarında önemli zarara neden olan dalkıran zararlısına karşı kimyasal mücadeleye başlanmalıdır. Dalkıran erginleri dallar da giriş deliği açar ve dal içinde galeri açarak zararlı olur. Dal üzerinde açtığı delik kapatılması mümkün olmadığından bitki özsuyu dışarı sızar ağaç zayıflar ve siyahımsı izler kalır. Zarar gören dallar zamanla kuruyabilir. Mücadelesi sonbahar dönemi zararlı ile bulaşık dalların kesilerek bahçeden çıkarılması şeklinde Kültürel Mücadele ile başlanmalıdır” diye konuştu.
İmha edilmeli
Mühendis Ersoy, “Haziran sonu Temmuz başı döneminde dal içindeki ergin çıkışlarının en yoğun olduğu dönem olarak bilinmektedir. Bu dönemde Dalkıran erginlerine karşı Kimyasal Mücadeleye başlanabilir. Fındık bahçelerinde Ekonomik zarara neden olan Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısına karşı mutlaka mücadele yapılmalıdır. Yaprakları birbirine bağlayarak ağlar ördüğü için dallarda görülen ağlar kesilerek imha edilmelidir. Bahçe kontrollerinde zararın devam ettiği tespit edilmiş ise ilaçlı mücadele yapılabilir” şeklinde konuştu.
İlaçlı mücadele
Yaprak biti görülen bahçelerde mücadele yapılabileceğini belirten Ersoy, “Yaprak gübresi uygulayacak üreticilerimiz bu dönemde randımana etki edeceği için potasyum içerikli gübre kullanabilirler. Zararlı yaprakları birbirine bağlayarak ağlar örerek beslenmesine devam ettiği için dallarda görülen ağlar kesilerek imha edilmelidir. Beslenmesini tamamlayan larva ağı terk eder. Üreticilerimizin bu noktada dikkat etmesi gereken nokta dal üzerinde ağ içerisinde larvaların olup olmadığını kontrol etmektir. Ağ içerisinde larva görülürse ağlar kesilebilir, yakılarak imha edilebilir ve ilaçlı mücadele yapılabilir” ifadelerini kullandı.
Filiz temizliği yapılır
Ersoy, “Ağ içerisinde larva görülmez ise kimyasal mücadele yapmaya gerek yoktur.
Külleme hastalığının hava rutubeti ve sıcaklığına bağlı olarak arttığı bu günlerde bahçeler kontrol edilerek mücadele yapılmalıdır. Külleme hastalığı ile ilaçlı mücadeleye geçmeden önce bahçeler de yabancı ot ve filiz temizliği yapılmadır. Yaprak biti görülen bahçelerde mücadele yapılabilir. Fındık dallarında yine önemli zarara neden olan Dalkıran zararlısına karşı kimyasal mücadeleye başlanabilir. Yabancı ot temizliğine devam edilebilir. Filiz alma işlemi bu dönemde yapılmamalıdır” şeklinde konuştu.