Köşe Yazıları

Dağlar kadar fark var

 

Kocaali’de bu yılın en fazla konuşulan ve en fazla tepki alan eleştirilen konuların ilk sırasında hiç şüphesiz belediyenin pilot bölge olarak seçilen sahil kesiminde uygulamaya geçirilen saatli çöp uygulaması oldu. Sadece sosyal medyada görüldüğü kadarıyla değil ben de bu sezon iki kez sahile özel çalışma yaptığım ve tatilci ile birebir yüz yüze görüşme fırsatı bulduğum için konunun tabanda ne kadar ciddi olduğun iyi bilenlerden biriyim. Zaten başından beri hem biliyor hem de söylüyorduk, öyle büyük bir alanda bu şekilde bir projenin üç beş günde oturması mümkün değildi. Mutlak suretle ilaveler yapılması ve projenin detaylandırılması gerekiyordu. Zaman içerisinde birçok yenilik için adım atıldı. Bu arada bu çöp projesi sadece sahil ile sınırlı kalacak bir proje değil. Orada işler rayına oturduğunda peyderpey kapsamı genişletilecek ve tüm ilçe merkezinde uygulanacak bir proje. Bu nedenle ben özel bir hassasiyet gösteriyorum. Elimden geldiği kadar da gerek haber olsun gerekse şahsi yazılarımda olsun sık sık yer vermeye gayret ediyorum. Zira, belki de birkaç ay sonra çarşı içerisindeki çöp konteynerlerinin kaldırıldığını da göreceğiz. Ama dedik ya, işin önce sahilde rayına oturması lazım.

Yine bu uygulamaya dair hemen her sohbette uygulamanın burada kalamayacağını bir şekilde hane bazlı bir sisteme geçileceğini söylüyorduk. Sonunda yavaş yavaş iş oraya kadar geldi. Daha önce de birçok kez söylemiştim, ben projenin bu gün ne hale olduğuna değil, geliştirilip “Artık tamam” dendiği gün nasıl hizmet edeceğine, nasıl bir katkı sağlayacağına bakıyorum. Bu nedenle konuyla ilgili olarak şahsıma yapılan her eleştiride bu günü değil yarını düşünmek gerektiğini söyledim. Ve sanırım yarın çok daha iyi olacak.

Öncelikle, bu çöp işinin bazı rakamsal değerler üzerinden nasıl ciddiye alındığını göstermek istiyorum. İsteyenler Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Şanlı’nın meclis toplantısında yaptığı ve haber olarak da yer verdiğim konuşmasını internetten açıp izleyebilirler. Zira verdiği rakamlar ve sonrası çok ilginç.

Başkan Şanlı’nın verdiği net rakamlara göre pilot bölge olarak seçilen sahil kesiminde şu an 6158 bireysel konut ve site dahilinde de 2157 konut olmak üzere toplam 8355 konut bulunuyor. Bu konutlardan çıkan ve boş arazilere ekiplerin görmediği ulaşamadığı yerlere atılan atıkları saymıyorum. Bütün bu bölgenin hem evsel atıkları hem de geri dönüştürülecek atıkları yeni çöp uygulamasından önce her biri 400 litrelik toplam 400 tane konteyner ile toplanıyordu. Ve bunlar günlük olarak alınıyordu. Çevreye verdiği rahatsızlık ve görüntü kirliliğini, tamir ve bakım masraflarını hesaba katmıyorum. Olay şu, 400 konteyner X 400 litre 160 Bin litre eder. Yani bu 8355 hanenin bir günlük atığı için 160 Bin litre toplama kapasitesi ayrıldığını gösteriyor. Hane başına günlük 19,2 litre düşüyor ki, hem evsel atıkları hem de dönüştürülebilir katı atıkları düşündüğümüzde bu hiçbir şey değil. Sadece 10 litrelik mutfak çöpünün bir kez dolduğunu hesap edersek zaten haneye düşen atık alanının yarısı gitmiş oluyor.

Yeni uygulamada ise durum çok daha farklı, okuyunca ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Bu yeni sistemle site haricinde kalan 6158 konuta sadece evsel atıkları için 80 litrelik standart plastik kovalar öneriliyor. Bu konutların her biri için, hem evsel hem de dönüştürülebilir atıkları için ayrılmış 19,2 litrelik günlük depolama alanı, sadece evsel atıkları için otomatikman dört katına çıkmış oluyor. 8355 konutun tüm çöpleri için 160 Bin litre olan günlük depolama alanı, sadece 6158 konutun ve sadece evsel atıkları için 492 Bin 640 litreye çıkıyor. Site dahilinde olan konutların da kendilerine ait en az 40’ar, 50’şer litrelik kovaları bulunduğunu var sayarsak 107 Bin 850 litre eder. Bu da sadece evsel atıklar için 600 Bin 500 litre günlük depolama alanına tekabül ediyor. Ki, bu eski sistemdeki konteyner hacminin yaklaşık dört katı.

Tabi konu sadece bununla sınırlı değil. Yine bir kısmını belediye yaptı, siteler de kendilerine ait çöp ayrıştırma alanlarını yaptılar veya yapmaya devam ediyorlar. Başkan Ahmet Acar bununla ilgili açıklama yaparken dönüştürülebilir atıklar için yapılan ayrıştırma alanı sayısının, sadece sahil kesimi için 50 – 55 civarında olacağını söyledi. Yani yaklaşık 600 Bin litrelik alana ilave olarak dönüştürülebilir atıklar için 55 ayrıştırma merkezi. Bu merkezlerin her biri 4×4, 16 metrekarelik ve yaklaşık 2 metre yüksekliğinde kapalı alanlardan oluşuyor. Yaklaşık 32 metreküp eder. Bunun üçte bir hacminin toplama alanı olarak kullanıldığını düşünürsek 10 metreküp ve karşılığında 10 Bin litre depolama alanı eder. 55 ayrıştırma merkezi için 550 Bin litre yapar. Yani belediye bu sistemden önce 8355 konutun tüm çöpleri için, 400 konteynerle toplam 160 Bin litre günlük depolama alanı ayırmışken yeni sistemle birlikte bu hacim bir anda yaklaşık 1 Milyon 150 Bin litreye çıkıyor. Arada dağlar kadar fark var.  Yine bunun çöp taksi sistemiyle toplanması daha hızlı ve pratik şekilde yapılması için de adım atıldı. Eldeki toplama araçlarına ilave olarak bir araç daha hizmete girdi. Muhtemelen önümüzdeki süreçte yeni araçlar da alınarak hizmete konulacak. Yeni konteynerlerin bireysel konutlara dağıtımı, ayrıştırma merkezlerinin inşası bittiğinde ve gelmesi muhtemel yeni araçlarla birlikte toplama işi de sisteme oturduğunda sorun kökünden çözülmüş olacak. Velhasıl, yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. Sağlıkla kalın…