Gündem

Azot bitkilerin temel ihtiyacıdır

Karasu Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Serap Vildan Ersoy, azotlu gübre ikinci uygulamasına başlanabileceğini söyledi. Ersoy, “Azot bitkilerin temel ihtiyaç duyduğu besin maddelerindendir. Azot noksanlığında fındıkta, dal gelişimi zayıflar, sürgünlerin büyümesi gecikir, sürgünler ince ve kısa olur” dedi.

 

FINDIK YEŞİL KOKARCASI

Karasu Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Serap Vildan Ersoy, fındık bakımı hakkında bilgilendirme yapmaya devam ediyor. Ersoy, “Fındığın ana zararlısı olan fındık kurdu ve fındık yeşil kokarcası zararlılarına karşı kimyasal mücadeleye başlanabilir. Fındık kurdu beslenmek ve yumurta koymak suretiyle meyvede zararlı olur. Fındık kurdu ergin ortalama 120 meyve de zarar yapar. Delikli meyve zararı oluşturarak meyvenin pazar değerini düşürür. İlçemiz fındık bahçelerinde yapılan kontrollerinde hemen hemen tüm mahalledeki bahçelerde fındık yeşil kokarcası erginine rastlanmıştır” diye belirtti.

 

DİP SÜRGÜN TEMİZLİĞİ

Fındık kurduna karşı ilaçlı mücadele yapılmış ise, fındıkta ekonomik zarar eşiğinin üzerinde zarar yapan fındık yeşil kokarcası zararlısına karşı bu dönemde ayrı mücadele yapmaya gerek yoktur” diyen Ersoy, “Ancak fındık kurduna karşı kimyasal mücadele yapılmayacak ise mutlaka kokarca zararlısına karşı ilaçlama yapılmalıdır. Fındıkta verimi ve kaliteyi etkileyen külleme hastalığına karşı kimyasal mücadele yapılabilir, fındık bahçesi yabancı ot temizliğine başlanılabilir. Dip sürgün temizliğine devam edilerek, kesilen dal parçaları bahçe içerisinden çıkarılarak temizlik yapılabilir” ifadelerini kullandı.

 

KALİTELİ MEYVE HEDEFİ

Mühendis Serap Vildan Ersoy, “Azotlu gübre ikinci uygulaması yapılabilir. Üreticiler arasında yazlık gübre olarak adlandırılan Azot bitkilerin temel ihtiyaç duyduğu besin maddelerindendir. Azot noksanlığında fındıkta, dal gelişimi zayıflar, sürgünlerin büyümesi gecikir, sürgünler ince ve kısa olur. Noksanlık belirtileri önce yaşlı yapraklarda görülür. Sürgün, dal ve ocaktaki yapraklarda homojen bir sararma görülür. Yaşlı yapraklar vaktinden önce dökülür. Meyve zurufları kısa kalır. İkinci uygulanan azotlu gübre ile meyvelerin büyümesi, gelişmesi ve olgunlaşmasını sağlanır. İkinci uygulanan gübre ile kaliteli meyve hedeflenmektedir” bilgisini verdi.