
Fındık bakımının mart ayının son haftasında da sürmesi gerektiğini ifade eden Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, külleme hastalığı ile mücadele dönemine girildiğini söyledi. Meyveleri küçük bırakan bu hastalıkla kimyasal mücadele döneminde olunduğunu söyleyen Ersoy, “Fındıkta kalite düşüklüğüne neden olan bu hastalıkla mücadele ihmal edilmemeli” dedi.
Kimyasal mücadele
Külleme hastalığı ile kimyasal mücadele için uygun döneme girildiğini ifade eden Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, “Fındıkta Külleme hastalığına karşı kimyasal mücadele hazırlığı yapılabilir. Külleme hastalık etmeni bir fungus (mantar) olup, kışı yere dökülen hastalıklı yapraklarda ve bitki artıklarında geçirir. Hastalık etmeni fungus İlkbaharda hava uygun nem ve sıcaklık derecesine ulaştığında fındık yapraklarını enfekte eder ve hastalığı başlatır. Hastalık rüzgâr yardımı ile yayılım gösterir. Bitkinin yaprak, sürgün, çiçek ve meyvelerinde hastalık oluşturur. Hastalık önce yaprak altında beyaz un serpilmiş bir görüntü şeklinde görülür. Zamanla yapraklar kahverengileşir, matlaşır, kıvrılır, kurur ve vaktinden önce dökülür. Sürgünler tam pişkinleşemeyeceğinden ağaçlar zayıf kalır. Meyveler küçük kalır, yeterince iç dolduramaz. Fındıkta verim ve kalite düşüklüğüne neden olan Külleme hastalığına karşı ekonomik zarara uğramamak için mutlaka mücadele yapılmalıdır” dedi.
Tedbir önemli
“Fındıkta külleme hastalığı mücadelesinde kültürel tedbirler önem arz etmektedir” diyen Ersoy, “Bahçe içerisinde hastalık kaynağı oluşturabilecek bitki artıkları ve sonbaharda dökülen yapraklar temizlenerek bahçeden uzaklaştırılmalı ve yakılmalıdır. Hastalıkla bulaşık dip sürgünleri kesilerek temizlenmelidir. Bahçe içerisindeki yabancı otlarda hastalığa konukçuluk ettiğinden yabancı ot temizliği yapılmalıdır. Sonbaharda budama tekniğine uygun yapılarak bahçe içinin uygun şekilde hava alması sağlanmalıdır. Hastalığın bulaşma kaynaklarına dikkat ederek enfeksiyon yayılma olasılığını en az seviyeye indirebilir hatta hastalığı ortadan kaldırabiliriz. Kimyasal Mücadele bahçenin Külleme hastalığı ile geçmiş yıllarda bulaşıklık durumuna göre belirlenmelidir” ifadelerini kullandı.
Belirtileri
“Hastalık önceki yıllarda bahçede görülmüş ise yapraklar normal boyutuna ve sürgünler 25- 30 cm boya ulaştıktan sonra hava şartlarına göre nisan ayı sonu gibi ilk ilaçlama yapılmalıdır” diyen Serap Vildan Ersoy, “Hastalık bahçede ilk defa görülüyor ise hastalık belirtileri görülür görülmez ilaçlamaya başlanmalıdır. İlk ilaçlama Kükürt ile yapılabilir. Sonraki ilaçlamalarda tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ile devam edilebilir. Yıl içerisinde üç ilaçlama yapılmalıdır. Külleme hastalığı ilçemizde de son yıllarda fındık bahçelerinde görülmekte ve Ekonomik Zarar eşiğinden fazla zarar yapmaktadır. Fındık bahçeleri genellikle birbirine yakın olduğundan hastalık ve zararlı mücadelelerinde tam başarı sağlanabilmesi için tüm bahçelerin aynı dönemde mücadele yapması önemlidir” dedi.






