Ahbap çavuş ilişkileri

Günümüz endüstriyel futbolunda; Futbol oynayan çocuk ve genç oyuncular, doğaları gereği, biyomotorik olarak, anatomik olarak, fizyolojik olarak değişim, dönüşüm ve gelişim içerisindedirler bu doğal süreci alanın ihtiyacına dönük bilimsel referanslar ile uyarmak oyuncunun gelişimine fayda sağlar.
Fakat gelin görün ki, son yıllarda atletik performans adı altında işini iyi yapanları tenzih ederek çocuk ve gencin oyunculuk konumuna uymayan yaklaşımlar gösteren, ehliyetsiz, ehliyetli olsa da tecrübesiz birçok kişi bulunmaktadır ve bu kişilere henüz gelişim çağındaki çocuklarımızı emanet eden sözüm ona yöneticiler var.
Yani bu işin altında ahbap çavuş ilişkileri var demek zorundayım…
Çocuk ve genç futbolunda bilhassa biyomotorik özelliklerin gelişimi için futbol oyununu ve oyuncunun özelliklerini analiz ve tahlil etmeden, yaşa ve evreye uygun olmayan, erken özelleştirme adına ,doğal süreci yaralayıcı hızlandırılmış egzersizler, kas, tendon, bağ ve epifiz alanlarında deformasyonlara, dolaşım solunum sisteminde harabiyetlere ve sakatlıklara sebep olacağından, oyuncu sürece eksik ve yetersiz olarak taşınacağı bilinmelidir.
Peki biliniyor mu?
Yazımı girişinde de dediğim gibi, eğer bilinmiş olsaydı ehliyetsiz liyakatsiz ve üç kuruş kar edeceğim diye emek hırsızlığı yapan bazı kulüp yöneticileri o kişilere görev verip sözleşme yaparlar mıydı!
Buradan yola çıkarak, futbol oyunu, içerisinde vücut ağırlık merkezinin çok sık değiştiği, vücudun tüm uzuvlarının kullanıldığı, eğilme, bükülme, yuvarlanma, sıçrama, düşme, kalkma, oturma, yana, geriye, öne, arkaya, yukarıya, aşağıya dikey, yatay, sayısız değişik değişken bir çok egzersiz ve temasın fazla olduğu, bilişsel kapasitenin çok önem arz ettiği, tekniğin olmazsa olmaz olduğu bir oyun şekli sistemsel olarak ortaya çıkmakta.
Burada dikkat edilmesi gereken hususlar: Çocuk ve genç oyuncuların yakın çevresindeki yetişkinlerin! Kaş yapayım derken göz çıkarmamaları…
Potansiyelli Oyuncularınızın bilhassa çok hassas sağlık ve güvenliğini de içeren atletik
performanslarını iyileştireyim derken bırakın oyuncunun sportif gelişimini sağlığını tehlikeye atmayın.
Size bilimsel laf kalabalığı yapan değişik teknolojik aletlerle gözünüzü boyayan oyuncunun gelişimini değil ticareti ön planda tutan kişileri iyi araştırın ve gerekirse onlardan mümkün mertebe uzak durun.
Bilinmesi gereken husus şudur:
Potansiyelli çocuk ve genç oyuncuların, kulüplerinde düzenli planlı programlı yaptığı futbol eğitim ve antrenmanları çocuğun sportif gelişimi için yeterlidir.
Çok çalışıyor olmak, genç oyuncuların eksikleri var, gidermek lazım demek yanlıştır.
Potansiyelli oyuncunun üç temel olmazsa olmazı vardır kaliteli antrenman, kaliteli istirahat, kaliteli beslenme, ebeveynler olarak istirahat ve beslenme ağırlıklı olarak sizin gözetiminizdedir. Gece yarılarına kadar telefonla oynayan, iyi beslenmeyen, potansiyelli oyuncu ne kadar kaliteli antrenman özel çalışma yaparsa yapsın havanda su dövmek olur.
Endüstriyel Futbolun içindeki potansiyelli çocuk ve gencin etrafında bir çok tuzaklar vardır, burada bilinçli, çocuğu anlayan tanıyan, empati yönü güçlü, antrenörlerle nezaketli iletişim kurarak doğruyu öğrenme becerisine sahip, ben olamadım ben görmedim o olsun o görsün mantığında olmayan Çocuğunun mutluluğunun, güvenliğinin, sağlığının, her şeyden önemli olduğunu sorgulayan çocuksa eğer her şeye değer anlayışında olan ebeveynlere ve yetişkinlere ihtiyaç vardır.
Peki ülkemizde bu saydığımız hususlara sahip konusunda kaç uzman yahut kaç antrenör vardır derseniz,
Ne siz sorun ne ben söyleyeyim.
Ama şunu son yıllarda gözlemekteyim.
Başta Süper Lig kulüplerimiz olmak üzere konunun üzerine eğilmeye başladılar.
Diğer kulüpler mi?
Saldım çayıra Mevla kayıra…
Sağlık ve esenlikler diliyorum.






