TMO üreticinin güvencesidir
Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar Açmabaşı’nda düzenlenen toplantıda konuştu.Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, Kocaali Ziraat Odası tarafından düzenlenen saha faaliyetleri kapsamında Kocaali’ye geldi. Açmabaşı Mahallesi’nde düzenlenen fındık bilgilendirme toplantısında üreticilerle bir araya gelen Bayraktar TMO’nun üretici için bir güvence olduğunu söyledi. Bayraktar ayrıca üreticiye emanete ürün vermemeleri konusunda uyarıda bulundu.
Üretici kazanacak
Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Akyazı Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar, Kocaali Ziraat Odası tarafından düzenlenen fındık bilgilendirme toplantısı kapsamında Açmabaşı Mahallesi’nde üreticilerle buluştu. Kocaali ziraat Odası Başkanı Tamer Tunca, oda yönetimi, mahalle muhtarları ve çok sayıda üreticinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda konuşan Bayraktar fındık fiyatı konusundaki spekülasyonların rekolte tahminiyle birlikte başladığını söyledi. TMO’nun üretici için bir güvence olduğunu belirten Bayraktar üreticinin piyasaya, talebin altında ve yavaş yavaş fındık indirmesi gerektiğini söyledi. Bayraktar “Bunu başarabilirsek fiyat yukarıya çıkacak ve üretici de kazançlı çıkacak” dedi.
Gözleri doymuyor
İhracatçıların ortada herhangi bir veri yokken 850 Bin Ton rekolte açıklarını belirten Ali Şener Bayraktar “Bu yıl da her yıl olduğu gibi yaşadığımız sorunlar var. Profesyonelce hareket etmediğimiz için de zarara uğradığımız dönemleri yaşıyoruz. Bizler ziraat odaları olarak bu süreçte üreticimiz uyarmaya, yapılan spekülasyonlarla üreticimizin aldatılmasına, yanlış bilgilerle üreticimizin kendisine zarar verecek uygulamalar yapmasına engel olmaya gayret ediyoruz. Her yıl bu işin ihracat tarafında olanlar ürünü çok gösterip fiyatı aşağıya çekmeye çalışıyor. Bu yıl da aynı şekilde ihracatçılar sezon öncesinde 850 bin ton rekolte var diye açıklamalar yaptılar. Basın yoluyla bunu kamuoyu ile paylaştılar. Biz de o günden itibaren bunların bu şekilde kamuoyu oluşturmasına engel olmak için açıklamalar yaparak, yaptıkları açıklamaların doğru olmadığını, daha ortada fındık rekolte tahmini ile ilgili bir veri olmadan yapılana açıklamaları ‘Çiftçinin malının para etmesini önlemek için, gözü doymazların yaptıkları açıklamalardır’ diyerek kamuoyunu bilgilendirmeye çalıştık” dedi.
Doğru tahmin
Ziraat Odaları olarak en doğru rekolte tahmini yaptıklarını belirten Bayraktar “Sakarya Ziraat odaları olarak tüm ziraat odaları gibi, ilimizde kurulan rekolte tahmin komisyonlarında ilimiz rekoltesinin doğru ve gerçekçi bir şekilde tespit edilmesi için çalıştık. Tarım müdürlüklerinin, ziraat odalarının teknik personelleri, sektör içinde bulunan bütün kurum ve kuruluşların temsilcileriyle sahada rekolte çalışmalarını yaptırdık. Ve doğru, güvenilir, üreticiyi de sektör içerisinde bulunan aktörleri de yanıltmayacak şekilde bir rekolte açıklanmasını sağladık. Sakarya da geçen senenin altında bir rekolte var. Geçen sene 100 Bin ton olarak tahmin edilen rekolte bu sene 95 Bin ton olarak ortaya çıktı. Türkiye genelinde de yaklaşık 712 Bin tonluk bir rekolte tahmini ortaya çıktı” dedi.
Dediğimiz çıktı
Rekolte çalışmasını hasat başlayana kadar sürdürdüklerini ifade eden Ali Şener Bayraktar “Ancak geçen sene de rekolte tahmin çalışmasından sonra geçen süreçte iklim koşullarından dolayı ve her türlü tehdide açık olan bir üretim yaptığımız için, hastalık ve zararlıların da etkisiyle rekolte tahmin çalışmalarının bitmesinden üreticinin hasada başladığı döneme kadar da kayıplar devam etti. Biz bu süreci teknik elemanlarımızla gözlemleyerek hem üreticimizi hem kamuoyunu bilgilendirdik. Fındık daha az, talep edilenden daha az fındık olacak, üreticimiz malına sahip çıksın emanete vermesin, ihtiyacı kadar satarak geri kalanını elinde tutsun diye uyardık. İşte geçen sene 75 Lira’dan başlayan fındık fiyatının sezon sonunda 130 Lira’ya kadar çıktığını gördük. Sezonun başlamasından sonra on gün içerisinde TMO fiyatlarının üzerine çıktığını gördük piyasanın” şeklinde konuştu.
İhanet ediyorlar
Bazı üreticilerin TMO’nun alım politikasını eleştirdiğini ve TMO’yu değersizleştirmeye çalıştıklarını vurgulayan Bayraktar “Bu sürede Sakarya’da sekiz tane alım noktası açtırdık. Bazıları ‘TMO’ya fındık vermiyoruz zaten. Açılsa ne olur? Açılmasa ne olur?’ diyor. Değerli üreticilerimiz buradan üzerine basa basa söylüyorum. Eğer bir üretici bunu söylüyorsa kendi ürününe ve kendine ihanet ediyordur. Eğer TMO götürüp bir kilo mal dahi teslim etmesek te, bu alıcıların karşısında devlet güvencesiyle bu ofisin depolarını açık tutamazsak fındığı yok pahasına satmak zorunda kalırız. Geçen sene fındık almadı TMO. Kira ödedi. Doldurmadığı depolara kira ödemek zorunda kaldı. Ama onun varlığı vardı ya orada. Üretici kendisi için piyasada fiyatların aşağıya gelmesi halinde bir güvence olarak TMO’yu görüyordu ya. İşte bunu gören alıcılar, fındık patoza vurulmaya başladığında boşların çok olduğunu, fındık çuvala girdiğinde kendilerinin talebi kadar fındık olmadığını gördüler. Fındık fiyatını yukarıya doğru çıkardılar. Sonuçta 75 Lira’dan başladıkları fındığı 130 Lira’ya kadar aldılar.
Bu sene de sezon başından beri aynı yapı kendi menfaati doğrultusunda elinden geleni yapıyor. Biz de bunların karşısında üreticimizi güvence altına alıp fındığın para etmesi için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
Konuşturmayın
TMO’nun fındık üreticisi için güvence olduğunu belirten Ali Şener Bayraktar “TMO şu anda Sakarya’da 4 yerde alıma başladı. Karasu, Kocaali, Erenler ve Akyazı. TMO Bölge başmüdürü ile görüştük. “Elimizde 18 tane depo var” dedi. “Üreticinin malını sonuna kadar almaya hazırız ve talep geldikçe yeni depoları da açarız” dedi. Bu bir güvencedir.Zaman zaman, bazı yerlerde “TMO açılmasın, mal götürmüyoruz, TMO’ya ihtiyacımız yok” denildiğini duyuyorum. Bunu diyenin ağzını kapattırın, konuşturmayın. Mal götürmesek te o TMO’nun varlığı malımızın para etmesi için en büyük güvence” dedi.
Zoru gördüler
İhracatçının TMO’ya gidecek fındığı almak için yüksek fiyat vermek zorunda kaldığını belirten Bayraktar “Bu iş milyar dolarlık profesyonel dünya ticaretine konu olan bir ürün. Ülkenin yurt dışına sattığı en büyük tarım ürünü. 2,5 Milyar dolara yakın bir ihracat geliri elde ediyoruz. Öyle bir sektör ki, dünya markası, profesyonel ve büyük sermaye gücüne sahip bir alıcı var. Karşısında rekabet edebilecek bir tane özel sektör yok. Kim var? Devlet var. TMO var. Geçmiş yıllarda piyasadaki fındığı almayarak geciktirerek kendine bu yönde kar getireceğini zanneden, ihracatçılar da gördü ki TMO fındığı aldığı zaman iki misli para ödeyerek, TMO’dan fındık almak zorunda kalacağını gördü. İşte üç sene önce bunu gördüğü için TMO fındık almasın diye, ihtiyacı olan fındığı sezon içerisinde TMO fiyatlarının üzerinde fiyat vererek almaya çalıştı. Geçen sene de bunu gördük” dedi.
Emanete vermeyin
TMO’nun açıkladığı 130 Lira’lık fındık taban fiyatının beğenilse de beğenilmese de üreticinin menfaatine olduğunu vurgulayan Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar “Bu yıl da yine sezon başında fındık rekoltesini yüksek gösterip, dünyada fındık çok deyip, piyasaları etkileyip fındık fiyatını düşük açıklatmaya çalıştılar. TMO’nun açıkladığı 130 Lira’lık fiyatı beğenen var, beğenmeyen var. Beğeniriz veya beğenmeyiz ama o TMO’nun bulunması hepimizin menfaatine. Dolar bazında bakıldığı zaman da geçen sene 3,10 Dolar olarak açıklanan taban fiyat, bu sene açıklandığı zamanda 3,90 Dolarak geliyordu. Eğer biz bu ürünümüzü emanete vermeden, ihtiyacımız kadar satıp, geri kalanı elimizde muhafaza edip, piyasanın ihtiyacının altında yavaş yavaş piyasaya sürmeyi ve satmayı becerebilirsek, yine fiyatların yükseldiğini ve bu işten üreticinin kazançlı çıktığını göreceğiz” ifadelerine yer verdi. Bayraktar toplantı sonunda üreticilerin sorunlarını cevapladı.