Manşet

TMO alım şartlarını açıkladı

Toprak Mahsulleri Ofisi 2024 yılı kabuklu fındık alımı ile ilgili kıstasları geçtiğimiz hafta içi açıkladı. TMO’dan yapılan duyuruda satın alma şartlarının yanı sıra üreticilerin dikkat etmesi gereken hususlar detaylı şekilde maddelendirildi.

Randevular başladı
Geçtiğimiz hafta içi yüzde50 sağlam iç fındık esasına göre Giresun kalite fındık için 132 Lira, Levant kalite fındık için 130 Lira ve Sivri fındık için 125 Lira alım fiyatı açıklayan Toprak Mahsulleri Ofisi alım esaslarına dair duyurusunu geçtiğimiz hafta içi yaptı. Buna göre 2024 mahsulü fındıkta; rutubet oranı yüzde 6,5’a kadar, sağlam iç fındık oranı yüzde 40 ve üzeri, buruşuk iç fındık oranı 5 10 ve altında, çürük ve bozuk fındık oranı yüzde 7 ve altında, zuluflu tane oranı yüzde 3 ve altında, yabancı madde oranı yüzde 0,5 ve altında çatlak, kırık ve iç fındık oranı yüzde 10 ve altında, haşere tahribatlı tane oranı yüzde 3 ve altında olma şartları aranacak. Ayrıca canlı fındık haşeresi olmayan ürünler TMO tarafından satın alınacak. Şartların bir veya birkaçını sağlamayan ürün alınmayacak. Toprak Mahsulleri Ofisi bu yıl kuzeyde iki farklı noktada alım yapacak. Karasu’da Yeni Mahalle İstanbul Caddesi üzerinde bulunan TMO alım noktasında Kocaali’de ise Yalı Mahallesi’nde bulunan TMO alım noktasına fındık alımı yapacak. 12 Ağustos Pazartesi günü sabah 09:00 itibarıyla randevu sisteminin açılmasıyla birlikte fındık üreticileri TMO’ya fındık teslim etmek için randevu almaya başladı. İlk teslimatlar ise 19 Ağustos Pazartesi günü yapılacak.
Önemli hususlar
Toprak mahsulleri Ofisi’nden konuyla ilgili açıklamada “Üreticilerimizin TMO’ya ürün teslim ederken sıkıntı yaşamamaları için ürünlerini iyi kurutmaya azami özen göstermeleri, belirtilen satın alma kriterlerine göre ürünlerini hazırlamaları gerekmektedir. 2024 yılı mahsulü ve alım şartlarını sağlayan kabuklu fındıklar satın alınacaktır. Eski yıl mahsulü ve eski-yeni yıl mahsulü karışımı ürünler satın alınmayacaktır. Randevular https://randevu.tmo.gov.tr internet sitesinden, e-devlet üzerinden ve TMO işyerleri ve alım noktalarından alınabilecektir. Mazeretsiz olarak iki defa randevu gününde alım noktalarımıza gelmeyen ve randevularını iptal etmeyen üreticilere bir daha randevu verilmeyecektir. Güncel ÇKS belgeleri üzerinden alım yapılacak olup, ÇKS’de kayıtlı üretim miktarının tamamı satın alınabilecektir. Üreticiler alım noktalarında T. C. Kimlik Numarası bulunan belge, ürün bedelinin yatırılacağı banka TMO hesap numaralarını yanlarında bulunduracaktır. Ödemeler ürün teslimatını müteakip 45 gün içerisinde üreticilerin hesaplarına aktarılacaktır. Alım noktalarında müteahhit işçilerine herhangi bir ücret ödenmeyecektir” ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca ürün bedelinin aktarılması için hesap açtırılması gereken anlaşmalı bankalar Akbank, Albaraka Türk, Denizbank, Halkbank, İş Bankası, Şekerbank, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ve Ziraat Bankası olarak sıralandı.