Manşet

Kokarcaya karşı parola tutsak

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi işbirliği ile kahverengi kokarca böceğine karşı geliştirilen feroromon tuzaklara “tutSAK” dı verildi. İlk tuzaklar bayram sonra piyasada olacak.

Tanıtımım yapıldı
Lansman törenine Sakarya Vali Rahmi Doğan, Ak Parti Milletvekili Ertuğrul Kocacık, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Cumhuriyet Başsavcı Hasan Uğurlu, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, MHP İl Başkanı Oğuz Alkaş, İl Tarım Müdürü Ulvi Özerdem, İl Sağlık Müdürü Kayhan Özdemir, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Bakırtaş, SATSO Başkanı Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Erdem Ercan,  Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı Ali Şener Bayraktar, SESOB Başkan Vekili Ali Bektaş, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur, ilçe belediye başkanları, STK temsilcileri, akademisyenler, muhtarlar, çiftçiler ve basın mensupları katıldı.
Başarılı oldu
Son yıllarda ülke genelinde yayılan, çiftçilerin kâbusu olan istilacı kahverengi kokarcaya karşı Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un öncülüğünde Sakarya Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından “tutSAK” adıyla tamamen yerli ve milli bir ‘feromon tuzak’ üretildi. SAÜ Teknokent’te bilim insanlarının binlerce maddeyi sentezleyerek ortaya çıkardığı feromona “tutSAK” adı verildi ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile yapılan saha denemelerinde, kokarcanın ilk görüldüğü Artvin’in Borçka ilçesinde başarılı sonuçlar alındı.
Nisanda piyasada
Lansmanda verilen bilgilere göre, Türkiye’de ilk olarak 2017 yılında görülen ve fındık üretimi başta olmak üzere 300’den fazla meyve ve ürüne zarar veren istilacı kahverengi kokarca böceği, geliştirilen feromon tuzağının kokusuna geliyor. Böceklerin kendi arasındaki iletişim verilen isim olan ‘feromon’ tuzağı ağaç üzerine, zemine, yapraklara veya istenilen her noktaya şişenin üzerine asılıyor ve kokarcalar salgılanan kokuya gelip toplanıyor ve fiziksel imha ile zarar önleniyor. Salgılanan koku, erkek ve dişiler arasında yayılan kokuyla benziyor, böcekler bu sebeple tuzağa yöneliyor. Üreticilerin kâbusu haline gelen kahverengi kokarca için önlem alınmaması durumunda Karadeniz’deki tüm ürünlere 2025 yılında vereceği zararın yüzde 50 ile 75 aralığında olması öngörülüyordu. Nisan’ın son haftası 60 bin adet ve mayıs ayı ortasında 200 bin adet TutSAK piyasaya verilecek.