Karasu

Kök çürüğüne dikkat

Fındık bahçelerinde son yıllarda kök çürüğüne sık rastlandığını ifade eden Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, mantari bir hastalık olan kök çürüğünün dalların kök bölgesinden anlaşılabileceğini söyledi.

Son yıllarda arttı
Kök çürüğünün bölgemizde son yıllarda artış gösterdiğini söyleyen Karasu Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, “Fındık bahçelerinde son yıllarda yayılımı hızla devam eden kök çürüklüğü hastalığına karşı kültürel önlemler alınmalıdır. Kök çürüklüğü fungal (mantari) bir hastalıktır. Dalların kök bölgesinde ocak içinde şapkalı mantar oluşumu şeklinde de belirti gösterebilir. Bulaştığı dallarda müdahale edilmediği taktirde yayılarak ocağı, hatta tüm bahçeyi kaplayabilir. Hastalığın bulunduğu dallar kökten kırılarak kopmaktadır. Hastalıkla mücadelede hastalığın yayılımını engelleyici tedbirlere dikkat edilmelidir” dedi.
Havuz sistemi
“Yağmur suları ile diğer ocaklara hastalığın bulaşmasını önlemek için ocakların etrafına havuz sistemi şeklinde yükseltme yapılabilir” diyen Yüksek Mühendis Ersoy, “Hastalıklı dalları budadığımız budama aletini mutlaka çamaşır suyu ve su karışımı olan su ile dezenfekte ederek diğer sağlıklı dalların kesilmesi yapılmalıdır. Kimyasal mücadele olarak hastalığı durdurmak için kök bölgesine Göztaşı veya borda bulamacı uygulaması yapılabilir. Ocaktaki tüm dallar kök çürüklüğü hastalığı ile bulaşık ve kurumuş ise tüm dalları kökten çıkararak topraktaki kök parçaları temizlenir ve sönmemiş kireç uygulaması yapılabilir. Hastalık toprak kökenli olduğu için bulaşmaların topraktan tam olarak kaybolması ve yeni dikilen bitkiye bulaşmaması için beş yıl hastalıklı bölgeye bitki dikilmemelidir” dedi.
Örnek alınabilir
Ağustos ayının ilk haftası itibarıyla gübreleme amacıyla yaprak örneği alınmaya devam edilebileceğini söyleyen Ersoy, “Fındık bahçelerinde gübreleme amacıyla yaprak örneği alınmaya devam edilebilir. Yaprak örnekleri Temmuz ayı ikinci yarısından Ağustos ayı sonuna kadar alınabilir. Ortalama 80-120 adet o yılın taze sürgünlerinden deforme olmamış yapraklar alınabilir. Fındık Ocakları kontrol edilerek Fındık Teke Böceğine karşı Mekanik mücadeleye devam edilebilir. Uç sürgün kurumalarının iyice belirginleştiği Temmuz ayı ortalarından yaprak dökümüne kadar olan süre içinde zarara maruz kalmış tüm sürgünler budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Yabancı ot temizliğine devam edilebilir” diye konuştu.