Kocaali

Kocaali’nin gözde mesleğiydi

Bir zamanlar Kocaali’nin alternatif geçim kaynağı olan camcılık sanatı ayakta tutulmaya çalışıyor.
Bir zamanların gözde mesleği olsa da zaman geçtikçe cazibesini yitiren cam işçiliği Kocaali’de yaşatılıyor. 1990’lı yıllarda büyüklerinin yanında kristal avize yaparak çalışmaya başlayan 45 yaşındaki Mehmet Karamanoğlu, mesleği evinin alt katındaki atölyesinde dekoratif ürün imalatıyla sürdürüyor.

34 yıllık emek
Kocaali’de bir zamanların en gözde meslekleri arasında yer almasına rağmen zaman geçtikçe cazibesini yitiren mesleklerden biri de cam işçiliği. Hayli zorlu ve emek isteyen işi sürdürmek ise azim ve istikrar gerektiriyor. Küçük yaşlarda, büyüklerinin yanında çalışarak mesleğe başlayan Mehmet Karamanoğlu 34 yıldır mesleği ayakta tutuyor. Bir zamanalar 20’yi aşkın cam atölyesinin bulunduğu Yeni Mahalle’deki evinin altındaki atölyesinde mesleği idame ettiren 45 yaşındaki Karamanoğlu kristal çubukları 800 derecede eriterek ürettiği dekoratif eşyaları, akşam sahil kenarında açtığı tezgahta satıyor. Eşinin ve çevresinden bazı kişilerin desteğiyle mesleğini sürdüren Karamanoğlu, bu işi yapmak için yetiştirecek eleman bulamamanın üzüntüsünü yaşıyor.
Ürünler beğeniliyor
Kristal camdan yaptığı biblo, perde aksesuarı, çekmece kulpları ve çeşitli dekoratif objelerin satışıyla geçimini sağladığını söyleyen Mehmet Karamanoğlu, ürünlerinin beğenildiğini ifade etti. Ürünlerin yapım aşamasından bahseden Karamanoğlu, “Burada fırında 800 derecede camı eritip kalıplarımıza basıyoruz. Ertesi gün makineyle camın kenarındaki çapakları alıyoruz. Sonra kalıpların desenlerini basıyoruz. Tekrar parlatmaya geçip daha sonra temizlemesini, yani kalite kontrolünü ve ardından paketlemesini yapıyoruz. Bu şekilde ürünlerimizi müşterimize sunuyoruz.” diye konuştu.
Eleman bulunmuyor
2000’li yıllarda kristal avize üretimini bırakıp getirisi daha yüksek olduğu için süs eşyası imalatına yöneldiğini anlatan cam ustası Mehmet Karamanoğlu sahilde açtığı tezgahta sattığı ürünlerin beğenildiğini, bunun da kendisini mutlu ettiğini dile getirdi. Karamanoğlu, işini severek yaptığını kaydetti. Bu işi yapan az sayıda kişiden biri olduğunu belirten Karamanoğlu, “Bakıldığında çok basit gibi görünüyor ama işçiliğimiz zor olduğundan yetiştirmek için eleman bulamıyoruz. Biz elimizden geldiği kadar, yapabildiğimiz kadar yapmaya çalışacağız” dedi. Karamanoğlu, üretimde kendisine eşinin ve yakınlarının destek verdiğini sözlerine ekledi.