İlçe Sağlık’tan kuduz eğitimi
Karasu İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Gökhan Oturak, Karasu İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Ebe Yeliz Ateş Mazlum ve Dr. İrem Keser tarafından Sezi Eratik Ortaokulu ve Atatürk Anadolu Lisesi’nde düzenlenen etkinlikte, Dünya Kuduz Günü kapsamında toplam 450 öğrenciye eğitim verilerek kuduz broşürleri dağıtıldı.
Kuduz nedir
Kuduz, Rhabdoviridae ailesinden Lyssavirus’un neden olduğu, insanlarda ve birçok memeli hayvanda ölümcül seyir izleyebilen, akut viral bir zoonotik hastalıktır. Etkili bir profilaksisi olmasına rağmen, dünya genelinde her yıl 59.000’den fazla insan kuduz nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Kuduz vakalarının çoğu, kuduz köpeklerin ısırıklarından kaynaklanmaktadır. Kuduz, neredeyse tüm memeli hayvan türlerinde görülebilir ve insanlara da bulaşabilir. Bulaşma genellikle kuduz hayvanın ısırması yoluyla gerçekleşirken, mevcut yaralara enfekte salyanın bulaşması veya tırmalama gibi mekanik yollarla da bulaşma ihtimali bulunmaktadır. Köpek, kedi, tilki, çakal ve kurt gibi hayvanlar, virüsün taşıyıcıları olarak önemli rol oynamaktadır. Bu hayvanlar, hastalığın yayılmasında kritik bir etkendir ve virüsü çiftlik hayvanları ile insanlara bulaştırabilirler. Kuduz hastalığı, bir hayvan tarafından ısırılmayı takiben genellikle 14-90 gün süren bir kuluçka dönemine sahiptir. Küçükbaş hayvanlarda bu süre yaklaşık 3 ay, sığır ve atlarda ise 6 aya kadar uzayabilir. Kuluçka süresi, vücuda giren virüs miktarına, yaranın genişliğine ve ısırılan bölgenin sinir dokusundan zengin olup olmamasına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. En uzun kuluçka süresi insanlarda 19 yıl olarak kaydedilmiştir.
Kuduzun Önlenmesi
Kuduz hastalığı belirtileri ortaya çıktıktan sonra genellikle ölümle sonuçlanmaktadır, ancak aşı ile önlenebilir. Bu nedenle, herhangi bir riskli temas sonrası şu adımlar atılmalıdır:
Yara veya ısırık bölgesi bol su ve sabunla iyice yıkanmalıdır. Ardından alkol veya tentürdiyot gibi iyotlu antiseptikler uygulanmalıdır, eğer göz, ağız, burun kuduz riski taşıyan bir temasa maruz kaldıysa, bol su ile yıkanmalıdır, en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve hekimin düzenleyeceği aşılama programı aksatılmadan uygulanmalıdır, evcil hayvanlar kontrol altında tutulmalı ve özellikle geceleri serbest bırakılmamalıdır, kedi ve köpeklere her yıl mutlaka kuduz aşısı yaptırılmalıdır, hasta, garip davranış sergileyen veya ölmüş hayvanlar görüldüğünde bunlara yaklaşılmamalı ve ilgili mercilere (belediyeler, muhtarlıklar, il ve ilçe tarım müdürlükleri) bilgi verilmelidir, kuduz riski olan hayvanlarla sık temas eden kişilere temas öncesi aşılama, riskli teması olanlara ise hekimin değerlendirmesine göre temas sonrası kuduz aşılaması uygulanmalıdır.