Geniş alana yayılabilir
Fındık bakımı hakkında bilgi veren Karasu Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Serap Vildan Ersoy, “Amerikan beyaz kelebeğinin asıl zararını yumurtadan çıkan larvalar (kurtçuklar) yapmaktadır. Larvalarla mücadele edilmediği takdirde çok geniş alanlara yayılabilirler” dedi.
MÜCADELE EDİLMELİ
Karasu Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Serap Vildan Ersoy, fındık bakımı hakkında bilgi verdi. Ersoy, “İlçemizde son yıllarda fındık bahçelerinde önemli zararlı olan Amerikan beyaz kelebeğinin mücadelesi yapılmalıdır. Fındık haricinde diğer meyve ve orman ağaçlarında da zarar yaptığı için mücadele edilmediği takdirde çok geniş alanlara yayılabilmektedirler. Amerikan beyaz kelebeği asıl zararını yumurtadan çıkan larvalar (kurtçuklar) yapmaktadır. Yaprak altlarına bırakılan yumurtalardan çıkan larvalar toplu halde beslenerek ağ örerler. Birinci döl çıkışlarının görüldüğü bu günlerde özelikle dal uçlarındaki yapraklara bakılarak tırtıl kolonileri kontrol edilmelidir” ifadelerini kullandı.
YABANCI OT TEMİZLİĞİ
“Kolini görüldüğünde kurtçuklar hemen imha edilmelidir” diye belirten Ersoy, “Yapılan kontrollerde 10 ocakta 5 tırtıl kolonisi veya yumurta paketi var ise kimyasal mücadele yapılmalıdır. İlaçlı mücadelenin en başarılı olduğu zaman yumurtadan yeni çıkan larvaların görüldüğü dönemdir. Larvalar hızlı bir şekilde olgunlaşarak dallardaki yaprakları birbirine bağlayarak ağ örerler ve ağ içinde beslenirler” dedi. Ersoy, “Dallardaki ağları budayarak imha etmek zararlının yoğunluğunu azaltma da en etkili mücadele yöntemlerinden biridir. Daha sonra bahçeler kontrol edilerek zararlı görüldüğünde kimyasal mücadeleye başlanmalıdır. Külleme hastalığına karşı bahçeler kontrol edilmeli yapraklarda pudra şeklinde, un serpilmiş gibi görüntüler görüldüğünde mücadele yapılmalıdır. Yabancı ot temizliği yapılarak bahçeler temizlenmelidir” diyerek açıklamasını sonlandırdı.