EkonomiGündemKarasu

Fındıkta umulan bulunmadı

Yetkililerin “fındık 300 lirayı geçecek” tarzındaki sözlerine ve döviz fiyatlarındaki yükselişe rağmen, serbest piyasada fındık fiyatlarının gerilemesi, üreticiler arasında hayal kırıklığına yol açtı.
Beklenen tablo oluşmadı
Güncel verilere göre Sakarya’da serbest piyasada fındık fiyatları 220-230 lira bandında işlem görüyor. Sezon öncesi oluşan yüksek beklentilerin karşılık bulmaması, üreticinin gelecek planlamasını olumsuz etkiledi. Özellikle gübre, işçilik ve nakliye gibi yükselen maliyetler paralelinde bir fiyatın oluşmaması ekonomik dengeleri zorladı.
Döviz artışı yansımadı
Önemli bir ihracat ürünü olan fındıkta döviz kurlarındaki yükselişin bir türlü fiyatlara yansımaması üreticiler arasında soru işaretleri doğurdu. Sosyal medyada arz-talep dengesi, stok durumu ve alım politikalarına ilişkin belirsizliklerin etkili olduğu görüşü yaygınken, fiyatlardaki gerilemenin üreticiye ciddi gelir kaybı yaşattığı vurgulanıyor.